Tarta z figami

Opublikowano: 11.12.2023 r., 19:40 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tarta z figami podana na arkuszu papieru do pieczenia.
Tarta z figami
Tarta z figami to przepyszny pomysł na naprawdę ciekawe danie, które zachwyca wspaniałym smakiem i pięknym wyglądem. Sprawdzi się idealnie na jesienne wieczory.
Przygotowanie 45 min
Pieczenie 45 min
658 kcal
Kcal w porcji
203 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Ciasto francuskie (300 g)
  • Ser Feta (100 g)
  • Cebula czerwona (50 g)
  • Figi świeże (280 g)
  • Rozmaryn świeży (20 g)
  • Orzechy włoskie (30 g)
  • Oliwa z oliwek (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek, rozmaryn
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia

Przepis na tartę z figami krok po kroku

Rozwiń płat ciasta francuskiego i nakłuj ciasto widelcem. Boki ciasta lekko posmaruj wodą. Brzeg złóż do wewnątrz tak, by tworzył ramkę o szerokości 1 centymetra.

Ciasto wyłóż na blachę zabezpieczoną papierem do pieczenia. Podpiecz je przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.

W tym czasie pokrój figi i cebulę na kawałki, a orzechu posiekaj.

Na podpieczony blat wylej oliwę i poukładaj figi, cebulę i orzechy. Posyp pokruszoną fetą i rozmarynem.

Włóż tartę ponownie do piekarnika.

Piecz około 7-10 minut, aż ciasto solidnie się zarumieni.

Jak oceniasz przepis na tartę z figami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,1% osób

Więcej informacji na temat tarty z figami

Tarta z figami to przepyszny pomysł na naprawdę ciekawe danie, które zachwyca wspaniałym smakiem i pięknym wyglądem. Sprawdzi się idealnie na jesienne wieczory.

Przepis na tartę z figami to idealna opcja, jeśli chcesz stworzyć naprawdę ciekawy posiłek. Możesz do niego wykorzystać zarówno świeże figi, ale również suszone figi się w niej sprawdzą. To owoce, które doskonale komponują się z serem typu feta. Jest słona, więc świetnie przykrywa ich nadmierną słodycz. Ta domowa tarta będzie świetną opcją na smaczny obiad, ale również pyszną kolację. Jej głównym składnikiem są figi. To owoce, które nie cieszą się zbyt dużą popularnością w Polsce. Warto to jednak zmienić, nie tylko ze względu na ich smak, ale również właściwości zdrowotne. Figi są doskonałym źródłem potasu w diecie. Ten pierwiastek wspiera układ krwionośny, ale również mięśniowy. Dodatkowo, figi to również świetne źródło wapnia. To świetna wiadomość dla osób, które eliminują nabiał z diety. Bogate są w niego szczególnie suszone owoce, a to danie jest doskonałym sposobem na włączenie ich do swojej diety, w prosty sposób. Figi to źródło witaminy B6, która przyczynia się do zmniejszenia uczucia znużenia i zmęczenia, utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego, a także regulacji aktywności hormonalnej.

Jeśli zastanawiasz się jak upiec tartę z figami, by była smaczna, a przy okazji prosta w przygotowaniu, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Dowiesz się z niego jak zrobić to smaczne danie w piekarniku w kilka chwil. Dowiesz się, jaki jest najlepszy czas pieczenia i z jakich składników najlepiej skorzystać. Do przygotowania tego dania używa się ciasta francuskiego. Dzięki temu całość jest znacznie szybsza. Najlepiej skorzystać już z gotowego ciasta francuskiego. Choć może się wydawać, że znalezienie w sklepie opcji z dobrym składem jest bardzo trudne, to wcale nie trzeba aż tak się martwić. Jeśli chcesz, możesz szukać takiego, o jak najkrótszej liście składników. Możesz też sięgnąć po inne ciasto. Zamiast francuskiego dobrze sprawdza się kruche.

Alergeny w tarcie z figami

Lista alergenów dla tarty z figami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Wartości odżywcze tarty z figami

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, więc powinna pojawiać się w diecie z rozwagą.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(203g)
Energia (kcal)
324.42
658.57
Białko (g)
5.40
10.97
Fenyloalanina (mg)
0.25
0.52
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(203g)
Węglowodany (g)
25.26
51.27
Węglowodany przyswajalne (g)
23.01
46.72
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.24
4.55

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(203g)
Tłuszcz (g)
23.13
46.96
Tłuszcze nasycone (g)
7.38
14.99
Tłuszcze nienasycone (g)
15.75
31.97
Tłuszcze jednonasycone (g)
11.66
23.67
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.09
8.31
Cholesterol (mg)
10.99
22.30

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(203g)
Witamina A (µg (mcg))
21.49
43.63
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.13
0.26
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.53
3.11
Witamina E (mg)
0.85
1.72
Brak danych dla: cebula czerwona, rozmaryn świeży.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
15.43
31.33
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.20
0.41
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.23
0.47
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.87
3.79
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
41.23
83.71
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
30.20
61.30
Brak danych dla: cebula czerwona, rozmaryn świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(203g)
Sód (mg)
234.10
475.22
Potas (mg)
143.31
290.92
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
89.02
180.72
Fosfor (mg)
83.11
168.72
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez (mg)
22.25
45.16
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.45
2.94
Cynk (mg)
0.74
1.50
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.13
0.27
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.38
0.77
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty z figami 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tarty z figami

Koszt składników
203.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
300 g
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
6.52
Za 300 g
Ser Feta
100 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 100 g
Cebula czerwona
50 g
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Figi świeże
280 g
2.50
Za 70,0 g
Liczba opakowań 4
10.00
Za 280 g
Rozmaryn świeży
20 g
7.00
Za 1,0 g
Liczba opakowań 20
140.00
Za 20 g
Orzechy włoskie
30 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Koszt składników
203.00