Tarta z kozim serem

Opublikowano: 24.01.2024 r., 14:39 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tarta z kozim serem podana na białym, eleganckim talerzu.
Tarta z kozim serem
Tarta z kozim serem to pomysł na naprawdę smaczny, a przy okazji ciekawy posiłek, który sprawdzi się idealnie, jeśli nie masz zbyt dużo czasu, a kochasz gotować.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Pieczenie 65 min
686 kcal
Kcal w porcji
226 g
Wielkość porcji
37
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Por (70 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (300 g)
  • Masło (200 g)
  • Żółtko jajka (1 szt.)
  • Sól (3 g)
  • Śmietana 18% (300 g)
  • Ser kozi miękki (200 g)
  • Cebula czerwona (100 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Czosnek (10 g)
  • Oliwa z oliwek (20 ml)
  • Sok z cytryny (20 ml)
  • Chrzan (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, rozmaryn, estragon suszony
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, wałek, ceramiczna forma do tarty 25 cm, lodówka

Przepis na tartę z kozim serem krok po kroku

Do miski wsyp mąkę, dodaj pokrojone w kostkę masło, oraz sól i żółtko. Całość zagnieć. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.

Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim dno formy na tarte zabezpieczonej papierem do pieczenia. Spód nakłuj widelcem w kilku miejscach. Piecz około 20 minut w 180 st. C. Ostudź.

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i smaż na niej pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodaj posiekany czosnek i smaż minutę, cały czas mieszając. Dodaj posiekanego pora i smaż, około 5 minut.

Śmietanę wymieszaj z jogurtem, sokiem z cytryny i chrzanem. Wbij jajka, dodaj pokruszony kozi ser i wymieszaj. Dodaj podsmażony por i dopraw solą oraz pieprzem, a następnie wymieszaj.

Farsz równomiernie wyłóż na spód. Tartę piecz około 45 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na tartę z kozim serem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 63,8% osób

Więcej informacji na temat tarty z kozim serem

Tarta z kozim serem to pomysł na naprawdę smaczny, a przy okazji ciekawy posiłek, który sprawdzi się idealnie, jeśli nie masz zbyt dużo czasu, a kochasz gotować.

Przepis na tartę z kozim serem to doskonała opcja na kolację, którą zrobisz w piekarniku w kilka chwil. Ta domowa tarta zachwyca smakiem i ciekawą formą. Do przygotowania tej tarty możesz użyć zarówno ciasta kruchego przygotowanego w domu samodzielnie od podstaw, jak i ciasta francuskiego, które znajdziesz w każdym większym sklepie. To opcja idealna na dzień, kiedy nie masz czasu, a wciąż chcesz się cieszyć wyjątkowym smakiem tej wybornej potrawy. Jeśli wybierasz ciasto francuskie ze sklepu, pamiętaj jednak, by szukać takiego, które ma jak najlepszy skład. To znaczy możliwie jak najmniej składników.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tartę z kozim serem, by była pyszna, a przy okazji dobra dla zdrowia, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Dowiesz się z niego jak przygotować ciasto, nadzienie, a także jaki powinien być optymalny czas pieczenia. Tartę przygotowuje się nie tylko z serem, ale również z porami. Dzięki czemu jest naprawdę wyjątkowo smaczna. Tak przygotowanie danie jest tak smaczne, że znika z talerzy w kilka chwil, dlatego warto przygotować większą porcję. Dodatkowo jest to wspaniała opcja dla wszystkich osób, które nie przepadają za zbyt skomplikowanymi przepisami. W tym daniu wszystkie kroki są niezwykle łatwe. Prostota tego dania jest niewątpliwie jego atutem, jednak nie jedynym, kolejnym jest na pewno smak. Połączenie pora z kozim serem jest tak wyśmienite, że całość zasmakuje każdemu, nawet największemu smakoszowi.

Ta tarta inspirowana jest kuchnią francuską. Jej dwa główne składniki to por i ser kozi. Ser idealnie łączy się ze słodko ostrymi nutami pora, doskonale dopełniając całą konsystencję. Ser kozi posiada wszystkie ważne dla zdrowia składniki odżywcze. Zawiera dużo białka, cynku, kwasu foliowego, witamin z grupy B i A, a także całą gamę mikroelementów. Warto więc włączyć go do swojej diety.

Alergeny w tarcie z kozim serem

Lista alergenów dla tarty z kozim serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 18%
    • Ser kozi miękki
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

W przepisie na tartę z kozim serem nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • estragon suszony
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze tarty z kozim serem

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która dostarczy dużo witamin i cennych składników mineralnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(226g)
Energia (kcal)
303.76
686.51
Białko (g)
7.96
17.98

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(226g)
Węglowodany (g)
18.81
42.51
Węglowodany przyswajalne (g)
18.57
41.97
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.24
0.54
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(226g)
Tłuszcz (g)
22.27
50.33
Tłuszcze nasycone (g)
14.51
32.78
Tłuszcze nienasycone (g)
7.76
17.55
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.69
15.12
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.07
2.43
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
97.23
219.73
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(226g)
Witamina A (µg (mcg))
192.69
435.47
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.10
0.24
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.20
0.45
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.09
4.73
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.30
0.68
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.83
1.88
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
170.30
384.88
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.24
0.53
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.24
0.55
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.57
3.55
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
45.39
102.59
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
89.32
201.86
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(226g)
Sód (mg)
178.29
402.94
Potas (mg)
91.07
205.83
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
62.84
142.02
Fosfor (mg)
110.07
248.77
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.70
35.47
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.83
4.14
Cynk (mg)
0.61
1.39
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.17
0.39
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty z kozim serem 37
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tarty z kozim serem

Koszt składników
72.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Por
70 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.93
Za 70 g
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Masło
200 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Żółtko jajka
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Sól
3 g
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 3 g
Śmietana 18%
300 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.30
Za 300 g
Ser kozi miękki
200 g
7.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 200 g
Cebula czerwona
100 g
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Czosnek
10 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Oliwa z oliwek
20 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Sok z cytryny
20 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 ml
Chrzan
10 g
3.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 10 g
Koszt składników
72.90