Fanouropita

Opublikowano: 28.07.2023 r., 11:34 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Fanouropita znajduje się w blaszce do pieczenia, która stoi na stole.
Fanouropita
Fanouropita to pyszne ciasto przygotowywane na cześć świętego Fanouriosa. Grecki deser doskonale smakuje z dodatkiem kawy lub herbaty. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie 60 min
496 kcal
Kcal w porcji
115 g
Wielkość porcji
68
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 15 porcji
  • Olej rzepakowy - 1,5 szklanki (375 ml)
  • Sok pomarańczowy - 1,5 szklanki (375 ml)
  • Cukier (250 g)
  • Mąka pszenna typ 750 (500 g)
  • Orzechy włoskie (120 g)
  • Rodzynki (75 g)
  • Cukier puder (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cynamon, goździki, soda oczyszczona
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, blaszka do pieczenia 30x25 cm, miska, trzepaczka do jajek, widelec

Przepis na fanouropita krok po kroku

Do dużej miski wlej olej, dodaj szklankę soku, cukier i mieszaj trzepaczką do całkowitego rozpuszczenia się cukru.

W drugiej misce umieść pozostały sok z pomarańczy, 1 płaską łyżeczkę sody oczyszczonej, 1 łyżeczkę cynamonu oraz ćwierć łyżeczki goździków mielonych. Składniki wymieszaj widelcem, aż soda się spieni.

Mieszaninę z sodą dodaj do masy z oleju i dokładnie wymieszaj trzepaczką.

Do miski dodaj mąkę, posiekane orzechy włoskie, szczyptę soli oraz rodzynki. Składniki dokładnie wymieszaj.

Blaszkę wysmaruj olejem, oprósz mąką i przelej do niej ciasto.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około godzinę.

Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do ostudzenia.

Grecki deser podawaj posypany cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na fanouropita
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 71,0% osób

Więcej informacji na temat fanouropita

Fanouropita to deser grecki, który przygotowywany jest na cześć świętego Fanouriosa (jest on jednym z najbardziej czczonych świętych w Grecji). Ciasto najczęściej przygotowywane jest 27 sierpnia. Tradycyjne ciasto świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty. Przepis na fanouropita jest dość prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące produkty: olej rzepakowy, sok pomarańczowy, cukier, mąka pszenna, orzechy włoskie, rodzynki, cukier puder, sól, cynamon, goździki oraz soda oczyszczona.

A jak zrobić fanouropita? Do dużej miski wlej olej, dodaj szklankę soku, cukier i mieszaj trzepaczką do całkowitego rozpuszczenia się cukru. W drugiej misce umieść pozostały sok z pomarańczy, 1 płaską łyżeczkę sody oczyszczonej, 1 łyżeczkę cynamonu oraz ćwierć łyżeczki goździków mielonych. Składniki wymieszaj widelcem, aż soda się spieni. Mieszaninę z sodą dodaj do masy z oleju i dokładnie wymieszaj trzepaczką. Do miski dodaj mąkę, posiekane orzechy włoskie, szczyptę soli oraz rodzynki. Składniki dokładnie wymieszaj. Blaszkę wysmaruj olejem, oprósz mąką i przelej do niej ciasto. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około godzinę. Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do ostudzenia.

Orzechy włoskie są dobrym źródłem jednonienasyconych oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Stanowią doskonałe źródło kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 w diecie wegetariańskiej. Spożywanie orzechów włoskich korzystnie wypływa na układ sercowo-naczyniowy - zawdzięczamy to między innymi dużej zawartości przeciwutleniaczy.

Podsumowując: wiesz już, jak się robi najlepszy grecki wypiek. Domowa fanouropita stanowi doskonałą propozycję na dodatek do kawy lub herbaty. Ciasto warto przygotować na ważne uroczystości. Smaczny wypiek jest dobry do spożycia dopiero po przestudzeniu i warto posypać go cukrem pudrem przed podaniem. Produkty niezbędne do wykonania ciasta dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w fanouropita

Lista alergenów dla fanouropita przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 750
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

W przepisie na fanouropita nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • soda oczyszczona
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze fanouropita

na 100g gotowej potrawy

Fanouropita to doskonała propozycja na pyszny wypiek. Orzechy włoskie wykorzystane do przygotowania ciasta stanowią doskonałe źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(115g)
Energia (kcal)
431.43
496.15
Białko (g)
4.79
5.51
Fenyloalanina (mg)
0.22
0.26
Brak danych dla: rodzynki.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(115g)
Węglowodany (g)
43.94
50.53
Węglowodany przyswajalne (g)
42.42
48.78
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.52
1.75

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(115g)
Tłuszcz (g)
26.86
30.89
Tłuszcze nasycone (g)
2.46
2.83
Tłuszcze nienasycone (g)
24.40
28.05
Tłuszcze jednonasycone (g)
15.02
17.27
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
9.38
10.78
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 750.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(115g)
Witamina A (µg (mcg))
2.03
2.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
6.87
7.90
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.09
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy, rodzynki.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.27
0.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.36
2.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
65.21
74.99
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
7.43
8.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(115g)
Sód (mg)
2.99
3.43
Potas (mg)
135.86
156.24
Wapń (mg)
14.72
16.93
Fosfor (mg)
59.14
68.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
21.72
24.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.62
1.87
Cynk (mg)
0.48
0.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.18
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny fanouropita 68
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania fanouropita

Koszt składników
33.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Olej rzepakowy
375 ml
1,5 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
2.62
Za 375 ml
Sok pomarańczowy
375 ml
1,5 szklanki
4.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.50
Za 375 ml
Cukier
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Mąka pszenna typ 750
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Orzechy włoskie
120 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 120 g
Rodzynki
75 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 75 g
Cukier puder
30 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Koszt składników
33.50