Tartufo

Opublikowano: 04.08.2023 r., 12:22 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tartufo podane na białym talerzu.
Tartufo
Tartufo to pyszny deser lodowy z nadzieniem w polewie czekoladowej. Deser świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 30 min
294 kcal
Kcal w porcji
95 g
Wielkość porcji
35
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Lody śmietankowe (600 ml)
  • Ajerkoniak (advocat) (75 ml)
  • Czekolada deserowa 2 tabliczki (200 g)
  • Masło (30 g)
  • Olej rzepakowy 1 łyżka stołowa (10 ml)
  • Orzechy włoskie (40 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, gałkownica do lodów, pojemnik plastikowy do mrożenia, zamrażarka

Przepis na tartufo krok po kroku

Orzechy włoskie drobno posiekaj.

Z lodów uformuj jednakowe kule i włóż je w pojemniku do zamrażarki na kilka godzin.

Następnie każdą z kulek przetnij na pół, zrób w jednej polowe otwór i wlej odrobinę adwokatu. Połówki kuli lodowych złącz powrotem i wstaw do zamrażarki.

Do miseczki połam czekoladę, dodaj do niej olej oraz masło i gotuj na parze do rozpuszczenia.

Czekoladę wymieszaj dokładnie i ostudź do temperatury pokojowej.

Kulki lodowe zanurz w czekoladzie, posyp posiekanymi orzechami i z powrotem włóż do zamrażarki.

Deser wyciągnij z zamrażarki dopiero przed podaniem.

Jak oceniasz przepis na tartufo
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 77,3% osób

Więcej informacji na temat tartufo

Tartufo to doskonały pomysł na deser, którego nie przygotujesz w piekarniku. Tartufo to nic innego jak włoski deser lodowy z pysznym nadzieniem. Jako nadzienie do wykonania deseru można wykorzystać świeże owoce, roztopioną czekoladę lub syrop owocowy. Wierzch deseru natomiast pokryty jest polewą czekoladową, którą można posypać orzechami. Deser wygląda jak biała trufla i świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy. Przepis na tartufo jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania deseru potrzebne będą: lody śmietankowe, ajerkoniak, czekolada deserowa, masło, olej rzepakowy oraz orzechy włoskie.

A jak zrobić tartufo? Orzechy włoskie drobno posiekaj. Z lodów uformuj jednakowe kule i włóż je w pojemniku do zamrażarki na kilka godzin. Następnie każdą z kulek przetnij na pół, zrób w jednej polowe otwór i wlej odrobinę adwokatu. Połówki kuli lodowych złącz powrotem i wstaw do zamrażarki. Do miseczki połam czekoladę, dodaj do niej olej oraz masło i gotuj na parze do rozpuszczenia. Czekoladę wymieszaj dokładnie i ostudź do temperatury pokojowej. Kulki lodowe zanurz w czekoladzie, posyp posiekanymi orzechami i z powrotem włóż do zamrażarki. Deser wyciągnij z zamrażarki dopiero przed podaniem.

Orzechy włoskie są dobrym źródłem jednonienasyconych oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Stanowią doskonałe źródło kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 w diecie wegetariańskiej. Spożywanie orzechów włoskich korzystnie wypływa na układ sercowo-naczyniowy - zawdzięczamy to między innymi dużej zawartości przeciwutleniaczy. Orzechy włoskie zawierają sporą ilość kalorii, dlatego warto zwrócić uwagę na ich podaż w diecie, ponieważ nadmiar kalorii w diecie może prowadzić do rozwoju nadwagi czy otyłości.

Podsumowując wiesz już jak się robi pyszne tartufo. Najlepsze tartufo świetnie sprawdzi się jako posiłek na słodko. Pyszne danie jest dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i podaje się je mocno schłodzone.

Alergeny w tartufo

Lista alergenów dla tartufo przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Lody śmietankowe
    • ajerkoniak (advocat)
    • Czekolada deserowa
    • Masło
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • ajerkoniak (advocat)
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Wartości odżywcze tartufo

na 100g gotowej potrawy

Tartufo to pyszny deser lodowy. Danie świetnie sprawdzi się w sezonie letnim.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(95g)
Energia (kcal)
310.31
294.79
Białko (g)
4.76
4.52

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(95g)
Węglowodany (g)
28.36
26.94
Węglowodany przyswajalne (g)
26.93
25.58
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.43
1.36

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(95g)
Tłuszcz (g)
19.72
18.73
Tłuszcze nasycone (g)
11.52
10.95
Tłuszcze nienasycone (g)
8.19
7.78
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.26
4.99
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.94
2.79
Cholesterol (mg)
43.06
40.91

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(95g)
Witamina A (µg (mcg))
111.87
106.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.44
0.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.20
0.19
Witamina E (mg)
0.41
0.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
110.08
104.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.23
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.21
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
9.93
9.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
17.87
16.98
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(95g)
Sód (mg)
70.77
67.23
Potas (mg)
119.75
113.76
Wapń (mg)
133.26
126.60
Fosfor (mg)
131.84
125.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
29.93
28.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.68
0.65
Cynk (mg)
1.08
1.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.18
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tartufo 35
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tartufo

Koszt składników
74.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Lody śmietankowe
600 ml
15.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
9.00
Za 600 ml
Ajerkoniak (advocat)
75 ml
29.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
4.35
Za 75 ml
Czekolada deserowa
200 g
2 tabliczki
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 200 g
Masło
30 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka stołowa
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Orzechy włoskie
40 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.67
Za 40 g
Koszt składników
74.00