Nutella - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w nutelli oraz jakie alergie mogą powodować.
Nutella - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Pozostałe produkty

Wartości odżywcze nutelli - tabela

Energia i białka

krem czekoladowy typu nutella
na 100 g
Białko5.41 g
Fenyloalaninab/d

Węglowodany w nutelli

krem czekoladowy typu nutella
na 100 g
Węglowodany62.36 g
Węglowodany przyswajalne56.96 g
Błonnik (nieprzyswajalne)5.40 g
Sacharoza (cukier)b/d
Glukozab/d
Fruktozab/d
Skrobiab/d
Laktozab/d
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

krem czekoladowy typu nutella
na 100 g
Tłuszcz29.73 g
Tłuszcze nasycone29.73 g
Tłuszcze nienasycone0.00 g
Tłuszcze jednonasyconeb/d
Tłuszcze wielonasyconeb/d
Tłuszcze transb/d
Cholesterolb/d

Witaminy w przepisie na nutellę

krem czekoladowy typu nutella
na 100 g
Witamina A1.00 µg (mcg)
Witamina B60.08 mg
Witamina B120.27 µg (mcg)
Witamina C0.00 mg
Witamina D0.00 µg (mcg)
Witamina E4.96 mg
Retinol0.00 µg (mcg)
Tiamina0.09 mg
Ryboflawina0.17 mg
Niacyna0.43 mg
Foliany14.00 µg (mcg)
Beta karoten1.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na nutellę

krem czekoladowy typu nutella
na 100 g
Sód41.00 mg
Potas407.00 mg
Wapń108.00 mg
Fosfor152.00 mg
Magnez64.00 mg
Żelazo4.38 mg
Cynk1.06 mg
Miedź0.47 mg
Manganb/d
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1103964/nutrients

Alergie w nutelli

  • krem czekoladowy typu nutella - Soja i produkty pochodne, Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z nutellą

Przepisy z nutellą

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto