Tarta z mascarpone i nutellą

Opublikowano: 26.09.2022 r., 22:58 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tarta z mascarpone i nutellą na białym talerzyku
Tarta z mascarpone i nutellą
Tarta z mascarpone i nutellą- już sama nazwa wskazuje, że jest to prawdziwe niebo w gębie. Bo czy może być coś lepszego niż pyszny krem na kruchym spodzie?
Przygotowanie 30 min
676 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Składniki dla 12 porcji
  • Ciasteczka oreo (500 g)
  • Masło (100 g)
  • Mascarpone (500 g)
  • Krem czekoladowy typu nutella (400 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (250 g)
  • Czekolada mleczna (100 g)
  • Mleko 3,2% (40 ml)
  • Żelatyna (8 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
mikser, blender, tortownica 20 cm

Przepis na tartę z mascarpone i nutellą krok po kroku

Masło rozpuść, po czym odstaw do ostygnięcia.

Ciasteczka zblenduj i dodaj do nich masło. Całość dokładnie wymieszaj.

Wyłóż dno tortownicy ciasteczkami z masłem, dobrze dociskając masę.

Żelatynę rozpuść w 50 g wody i zostaw na kilka minut by napęczniała. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i dokładnie wymieszaj z mlekiem.

W dużej misce ubij mascarpone ze śmietanką, aż powstanie sztywna masa.

Dodawaj do masy ze śmietanką po łyżce nutelli i cały czas ubijaj.

Teraz dodaj rozpuszczoną wcześniej czekoladę i przygotowaną żelatynę.

Chwilę razem ubijaj i przelej na spód z ciastek.

Schłodź tarte w lodówce przez minimum 2 godziny przed podaniem.

Jak oceniasz przepis na tartę z mascarpone i nutellą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,0% osób

Więcej informacji na temat tarty z mascarpone i nutellą

Tarta z mascarpone i nutellą- już sama nazwa wskazuje, że jest to prawdziwe niebo w gębie. Bo czy może być coś lepszego niż pyszny krem na kruchym spodzie?

Na pewno zastanawiasz się jak zrobić tartę z mascarpone i nutellą. Uspokajam, że jest to niezwykle proste w wykonaniu ciasto. Najpierw masło rozpuść, po czym odstaw do ostygnięcia. Ciasteczka zblenduj i dodaj do nich masło. Całość dokładnie wymieszaj. Wyłóż dno tortownicy ciasteczkami z masłem, dobrze dociskając masę. Żelatynę rozpuść w 50 g wody i zostaw na kilka minut by napęczniała. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i dokładnie wymieszaj z mlekiem. W dużej misce ubij mascarpone ze śmietanką, aż powstanie sztywna masa. Dodawaj do masy ze śmietanką po łyżce nutelli i cały czas ubijaj. Teraz dodaj rozpuszczoną wcześniej czekoladę i przygotowaną żelatynę. Chwilę razem ubijaj i przelej na spód z ciastek. Schłódź tartę w lodówce przez minimum 2 godziny przed podaniem. Sam widzisz, że przepis na tartę z mascarpone i nutellą robi się w kilka chwil. Nie czekaj i pędź po składniki do sklepu. Ta pyszna tarta stanie się Twoim ulubionym „małym co nieco” na słodko.

Mascarpone to ser śmietankowy wywodzący się z Lombardii, we Włoszech. Jak sama nazwa wskazuje, produkuje się go nie z mleka, lecz śmietany. Dawniej produkowano go tylko w okresie jesienno-zimowym. Z czasem, dzięki rozwojowi technologii, pora roku przestała mieć znaczenie. Jest lekko słodki w smaku, dlatego często wykorzystuje się go w przygotowaniu deserów. Jednak spokojnie można go użyć w daniach wytrawnych. Mascarpone jest produktem nabiałowym, dlatego też jest dobrym źródłem wapnia, magnezu oraz witaminy D.

Mianem czekolady określamy produkt powstający z tłuszczu kakaowego, ziaren kakaowca i cukru. W zależności od rodzaju rozróżniamy czekolady gorzkie, mleczne, deserowe czy białe. Biała czekolada nie zawiera ziaren kakaowca i jest to połączenie tylko tłuszczu kakaowego, cukru i mleka.

Wraz z czekoladą dostarczamy do organizmu magnez, potas, żelazo, cynk, miedź czy niacynę. Pyszna czekolada (szczególnie gorzka) to dobre źródło flawonoidów, czyli substancji o właściwościach antyoksydacyjnych. Antyoksydanty spowalniają procesy starzenia komórek spowodowane działaniem wolnych rodników. Tym samym mogą zapobiegać powstawaniu zmian nowotworowych i obniżają poziom „złego” cholesterolu. Magnez, który znajdziemy w dużych ilościach w gorzkiej czekoladzie, pozytywnie wpływa na pracę układu nerwowego, w tym na pracę mięśni i serca. Czekolada to również źródło kofeiny, która nie tylko pobudza, ale również poprawia pamięć i czas reakcji.

Alergeny w tarcie z mascarpone i nutellą

Lista alergenów dla tarty z mascarpone i nutellą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasteczka oreo
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasteczka oreo
    • krem czekoladowy typu nutella
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • mascarpone
    • krem czekoladowy typu nutella
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Czekolada mleczna
    • Mleko 3,2%
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • krem czekoladowy typu nutella

Wartości odżywcze tarty z mascarpone i nutellą

na 100g gotowej potrawy

Wraz z czekoladą dostarczamy do organizmu magnez, potas, żelazo, cynk, miedź czy niacynę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
450.94
676.41
Białko (g)
5.77
8.65

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
35.60
53.40
Węglowodany przyswajalne (g)
16.37
24.55
Brak danych dla: ciasteczka oreo.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.03
3.04

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
31.67
47.50
Tłuszcze nasycone (g)
29.81
44.71
Tłuszcze nienasycone (g)
1.86
2.79

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
101.21
151.81
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty z mascarpone i nutellą 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tarty z mascarpone i nutellą

Koszt składników
68.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasteczka oreo
500 g
4.50
Za 176,0 g
Liczba opakowań 3
12.78
Za 500 g
Masło
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Mascarpone
500 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Krem czekoladowy typu nutella
400 g
11.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 2
12.57
Za 400 g
Śmietanka kremowa 30%
250 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 250 g
Czekolada mleczna
100 g
3.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 100 g
Mleko 3,2%
40 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.10
Za 40 ml
Żelatyna
8 g
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 8 g
Koszt składników
68.00