Przepis na tartę z mascarpone i nutellą krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
mikser, blender, tortownica 20 cm

Masło rozpuść, po czym odstaw do ostygnięcia.

Ciasteczka zblenduj i dodaj do nich masło. Całość dokładnie wymieszaj.

Wyłóż dno tortownicy ciasteczkami z masłem, dobrze dociskając masę.

Żelatynę rozpuść w 50 g wody i zostaw na kilka minut by napęczniała. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i dokładnie wymieszaj z mlekiem.

W dużej misce ubij mascarpone ze śmietanką, aż powstanie sztywna masa.

Dodawaj do masy ze śmietanką po łyżce nutelli i cały czas ubijaj.

Teraz dodaj rozpuszczoną wcześniej czekoladę i przygotowaną żelatynę.

Chwilę razem ubijaj i przelej na spód z ciastek.

Schłodź tarte w lodówce przez minimum 2 godziny przed podaniem.

Tarta z mascarpone i nutellą na białym talerzyku
Tarta z mascarpone i nutellą
Koszt przygotowania dania
49.21 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
676 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
85

Tarta z mascarpone i nutellą - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o tarcie z mascarpone i nutellą

Tarta z mascarpone i nutellą- już sama nazwa wskazuje, że jest to prawdziwe niebo w gębie. Bo czy może być coś lepszego niż pyszny krem na kruchym spodzie?

Na pewno zastanawiasz się jak zrobić tartę z mascarpone i nutellą. Uspokajam, że jest to niezwykle proste w wykonaniu ciasto. Najpierw masło rozpuść, po czym odstaw do ostygnięcia. Ciasteczka zblenduj i dodaj do nich masło. Całość dokładnie wymieszaj. Wyłóż dno tortownicy ciasteczkami z masłem, dobrze dociskając masę. Żelatynę rozpuść w 50 g wody i zostaw na kilka minut by napęczniała. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i dokładnie wymieszaj z mlekiem. W dużej misce ubij mascarpone ze śmietanką, aż powstanie sztywna masa. Dodawaj do masy ze śmietanką po łyżce nutelli i cały czas ubijaj. Teraz dodaj rozpuszczoną wcześniej czekoladę i przygotowaną żelatynę. Chwilę razem ubijaj i przelej na spód z ciastek. Schłódź tartę w lodówce przez minimum 2 godziny przed podaniem. Sam widzisz, że przepis na tartę z mascarpone i nutellą robi się w kilka chwil. Nie czekaj i pędź po składniki do sklepu. Ta pyszna tarta stanie się Twoim ulubionym „małym co nieco” na słodko.

Mascarpone to ser śmietankowy wywodzący się z Lombardii, we Włoszech. Jak sama nazwa wskazuje, produkuje się go nie z mleka, lecz śmietany. Dawniej produkowano go tylko w okresie jesienno-zimowym. Z czasem, dzięki rozwojowi technologii, pora roku przestała mieć znaczenie. Jest lekko słodki w smaku, dlatego często wykorzystuje się go w przygotowaniu deserów. Jednak spokojnie można go użyć w daniach wytrawnych. Mascarpone jest produktem nabiałowym, dlatego też jest dobrym źródłem wapnia, magnezu oraz witaminy D.

Mianem czekolady określamy produkt powstający z tłuszczu kakaowego, ziaren kakaowca i cukru. W zależności od rodzaju rozróżniamy czekolady gorzkie, mleczne, deserowe czy białe. Biała czekolada nie zawiera ziaren kakaowca i jest to połączenie tylko tłuszczu kakaowego, cukru i mleka.

Wraz z czekoladą dostarczamy do organizmu magnez, potas, żelazo, cynk, miedź czy niacynę. Pyszna czekolada (szczególnie gorzka) to dobre źródło flawonoidów, czyli substancji o właściwościach antyoksydacyjnych. Antyoksydanty spowalniają procesy starzenia komórek spowodowane działaniem wolnych rodników. Tym samym mogą zapobiegać powstawaniu zmian nowotworowych i obniżają poziom „złego” cholesterolu. Magnez, który znajdziemy w dużych ilościach w gorzkiej czekoladzie, pozytywnie wpływa na pracę układu nerwowego, w tym na pracę mięśni i serca. Czekolada to również źródło kofeiny, która nie tylko pobudza, ale również poprawia pamięć i czas reakcji.

Wartości odżywcze tarty z mascarpone i nutellą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kalorie)
450.94 kcal
676.41 kcal
Białko
5.77 g
8.65 g

Węglowodany w tarcie z mascarpone i nutellą

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany
35.60 g
53.40 g
Węglowodany przyswajalne
16.37 g
24.55 g
Brak danych dla: ciasteczka oreo.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.03 g
3.04 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz
31.67 g
47.50 g
Tłuszcze nasycone
22.14 g
33.21 g
Tłuszcze nienasycone
9.53 g
14.29 g

Składniki mineralne w przepisie na tartę z mascarpone i nutellą

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód
101.21 mg
151.81 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty z mascarpone i nutellą 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tarcie z mascarpone i nutellą

Lista alergenów dla tarty z mascarpone i nutellą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasteczka oreo
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasteczka oreo
    • krem czekoladowy typu nutella
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • mascarpone
    • krem czekoladowy typu nutella
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Czekolada mleczna
    • Mleko 3,2%
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • krem czekoladowy typu nutella

Cena przygotowania tarty z mascarpone i nutellą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasteczka oreo
500 g
4.50
Za 176,0 g
Liczba opakowań 3
12.78
Za 500 g
Masło
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Mascarpone
500 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Krem czekoladowy typu nutella
400 g
11.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 2
12.57
Za 400 g
Śmietanka kremowa 30%
250 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 250 g
Czekolada mleczna
100 g
3.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 100 g
Mleko 3,2%
40 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.10
Za 40 ml
Żelatyna
8 g
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 8 g
Koszt składników
68.00
Jak oceniasz przepis na tartę z mascarpone i nutellą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób