Przepis na drożdżówki z czekoladą krok po kroku

Składniki dla 20 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, papier do pieczenia, blacha do pieczenia 28x34 cm, miska

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłóż około 20 kupek kremu czekoladowego i zamroź.

Mleko podgrzej (do około 35 C) i wymieszaj z 2 łyżkami mąki drożdżami i cukrem. Zostaw na 15 minut do wyrośnięcia.

Do miski z mąką dodaj wyrośnięty zaczyn oraz jajka i dokładnie wyrób ciasto.

Gdy ciasto jest jednolite dodawaj do niego stopniowo masło, cały czas wyrabiając.

Gotowe ciasto odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.

Blachę na której zamierzasz piec drożdżówki wyłóż papierem do pieczenia.

Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę oprószoną mąką, uformuj wałek i podziel go na 15-20 kawałków.

Każdy kawałek uformuj w kulkę i spłaszcz. Na środku połóż kawałek zamrożonej nutelli i zawiń.

Ułóż bułeczki zawinięciem do dołu, na blasze wyłożonej papierem.

Odstaw bułeczki do wyrośnięcia na 30 minut.

Rozgrzej piekarnik do 180 C.

Rozetrzyj w palcach mąkę z masłem i cukrem.

Roztrzep jajko i posmaruj nim wyrośnięte bułeczki i posyp kruszonką.

Piecz bułeczki w 180 C, przez 20-30 minut.

Pół drożdżówki z czekoladą na białym talerzyku, ze szklanką kawy latte.
drożdżówki z czekoladą
Koszt przygotowania dania
28.11 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
361 kcal
Liczba alergenów w daniu
5
87

Drożdżówki z czekoladą - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o drożdżówkach z czekoladą

Ten prosty przepis na drożdżówki z czekoladą z kruszonką to świetny pomysł na bardzo łatwe i pyszne babeczki drożdżowe z czekoladą, które są idealne dla miłośników słodkich wypieków z nadzieniem czekoladowym i kruszonką.

Jest to sprawdzony przepis na pyszne bułeczki drożdżowe, które nadziane są rozpływającą się w ustach czekoladą i upieczone z kruszonką na wierzchu. Taka domowa drożdżówka będzie fajnym drugim śniadaniem, które możesz zabrać do pracy lub dać szkoły dla dzieci, ale pamiętaj, żeby takie drugie śniadania czy desery występowały tylko od czasu do czasu, ze względu na zawarty w nich cukier i użytą białą mąkę.

Do przygotowania ciasta potrzebujesz mąki, drożdży, mleka, cukru, masła i jajek. Dodatkowo oczywiście nutelli lub czekolady. Jeżeli używasz nutelli, wyłóż kupki wielkości 1 dużej łyżki na tace z papierem do pieczenia i zamroź. Zaczynamy od zrobienia rozczynu z drożdży, ciepłego mleka, 2 łyżek cukru i 1 łyżki mąki. Dokładnie mieszamy składniki i zostawiamy przykryte ściereczką w ciepłym miejscu. W tym czasie jajka ucieramy z cukrem i przesiewamy do miski mąkę oraz przygotowujemy blachę do pieczenia — smarujemy blachę olejem, razem z bokami. Gdy zaczyn podrośnie, dodajemy go do mąki, razem z jajkami. Teraz dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły i utworzyły jednolitą masę. Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i formujemy kulki. Każdą kulkę spłaszczamy, nakładamy na nią kostkę czekolady lub zamrożoną porcję nutelli i zawijamy. Drożdżówki z czekoladą przekładamy na blachę do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, najlepiej na 20-30 minut. W tym czasie możesz rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza oraz przygotować kruszonkę z masła, cukru i mąki. Wystarczy rozetrzeć w dłoniach składniki, aby powstało sypkie ciasto, które można połączyć w kulę, ale jest on niestabilna i łatwo się rozsypuje. Taką kruszonką posypujemy wyrośnięte drożdżówki i wstawiamy do piekarnika. Zależnie od wielkości bułeczek pieczemy je około 20 minut, aż uzyska złoty kolor. Po tym czasie delikatnie uchylamy piekarnik i zostawiamy ciasto jeszcze na 5 minut w ciepłym piekarniku. Teraz już bułeczki drożdżowe z czekoladą i kruszonką są gotowe i możesz wyjąć je z piekarnika. Możesz podawać je z twarożkiem oraz szklanką mleka. Dokładną instrukcję jak zrobić te bardzo dobre drożdżówki z czekoladą, znajdziesz powyżej.

Wartości odżywcze drożdżówek z czekoladą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(91g)
Energia (kalorie)
397.26 kcal
361.51 kcal
Białko
8.12 g
7.39 g

Węglowodany w drożdżówkach z czekoladą

Na 100g
Na porcję
(91g)
Węglowodany
49.76 g
45.28 g
Węglowodany przyswajalne
48.16 g
43.82 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(91g)
Tłuszcz
18.74 g
17.05 g
Tłuszcze nasycone
10.02 g
9.12 g
Tłuszcze nienasycone
8.72 g
7.93 g

Witaminy w przepisie na drożdżówki z czekoladą

Na 100g
Na porcję
(91g)
Witamina B6
0.08 mg
0.07 mg
Tiamina
0.41 mg
0.37 mg
Ryboflawina
0.28 mg
0.25 mg
Niacyna
2.55 mg
2.32 mg
Foliany
68.23 µg (mcg)
62.09 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na drożdżówki z czekoladą

Na 100g
Na porcję
(91g)
Sód
30.90 mg
28.12 mg
Potas
191.72 mg
174.47 mg
Wapń
57.81 mg
52.61 mg
Fosfor
118.51 mg
107.85 mg
Magnez
32.62 mg
29.69 mg
Żelazo
3.26 mg
2.97 mg
Cynk
0.86 mg
0.78 mg
Miedź
0.20 mg
0.19 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny drożdżówek z czekoladą 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w drożdżówkach z czekoladą

Lista alergenów dla drożdżówek z czekoladą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%
    • krem czekoladowy typu nutella
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • krem czekoladowy typu nutella
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • krem czekoladowy typu nutella

Cena przygotowania drożdżówek z czekoladą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
620 g
500 g do ciasta i 120 g do kruszonki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.86
Za 620 g
Drożdże suche
8 g
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 2
1.71
Za 8 g
Masło
200 g
100 g do ciasta i 100 g do kruszonki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Cukier
130 g
60 g do ciasta i 70 g do kruszonki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 130 g
Mleko 2%
200 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 ml
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Krem czekoladowy typu nutella
500 g
11.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 2
15.71
Za 500 g
Koszt składników
44.00
Jak oceniasz przepis na drożdżówki z czekoladą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób