Przepis na krem do tortu z mascarpone i nutellą krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
mikser, duża miska

Bardzo dobrze schłodzony serek mascarpone włóż do miski i dolej śmietankę.

Ubijaj składniki, aż powstanie jednolity krem o gęstej konsystencji. Potrwa to około 5 minut.

Dodaj nutellę i ponownie ubijaj, już tylko do połączenia składników, maksymalnie minutę.

Krem jest gotowy do użycia.

Często zadawane pytania

Krem do tortu z mascarpone i nutellą
Krem do tortu z mascarpone i nutellą
Koszt przygotowania dania
17.11 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
2882 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
33

Krem do tortu z mascarpone i nutellą - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o kremie do tortu z mascarpone i nutellą

Spróbuj pysznej propozycji na krem do tortu z mascarpone i nutellą. Jest słodkim, czekoladowo-orzechowym kremem, który jest bardzo szybki do zrobienia. Przepis na krem do tortu z mascarpone i nutellą robi się w kilka minut. To bardzo prosty przepis na dobry krem do tortu z serkiem mascarpone, który jest uniwersalny. Będzie dobry do tortu czekoladowego, śmietankowego, z owocami lub z dodatkiem alkoholu. Zobacz, jak zrobić krem do tortu z mascarpone i nutellą. To bardzo prosty przepis, więc z łatwością go przygotujesz.

Krem do tortu z mascarpone i nutellą jest zrobiony na bazie trzech prostych składników. Do przepisu na krem do tortu z mascarpone i nutellą wystarczy jedynie śmietanka, serek mascarpone oraz krem orzechowo-czekoladowy (nutella). Takim dobrym kremem możesz posmarować ciasto, które ma dowolny smak. Także dodatki do tortu mogą być różne. Krem do tortu z mascarpone i nutellą dobrze komponuje się z owocami, ciasteczkami, orzechami i czekoladą. Tak naprawdę, co nie dodasz, to będzie super pasowało. Jak zrobisz krem do tortu z mascarpone i nutellą, można go od razu nakładać na ciasto.

Z tym prostym przepisem bardzo szybko zrobisz dobry krem. Krem do tortu z mascarpone i nutellą będzie pasował do wielu propozycji smakowych. Jak zrobić krem do tortu z mascarpone i nutellą? Konieczne jest to, by śmietanka z serkiem mascarpone były bardzo dobrze schłodzone. Jest to gwarancją dobrze ubitego kremu. Gdy robisz krem do tortu z serka mascarpone, wystarczy, że ubijesz na gęsty krem oba te składniki – śmietankę oraz serek mascarpone. Ubijanie powinno trwać kilka minut, około 5. Jak krem jest jednolity, dodaj do niego nutellę. Po dodaniu nutelli miksuj masę jeszcze około jednej minuty. To wszystko – pyszny krem do tortu z mascarpone i nutellą jest już gotowy.

*Przepis na krem do tortu z mascarpone i nutellą wyjdzie dobry, gdy dodasz zamiennik nutelli. Może to być tańszy krem orzechowo-czekoladowy.

Krem do tortu z mascarpone jest kremem o wysokiej kaloryczności. Zarówno serek mascarpone, jak i śmietanka z nutellą są produktami, które mają wysoką kaloryczność. Ponadto, w przepisie na taką masę do tortu, znajduje się duża ilość nasyconych kwasów tłuszczowych, które nie powinny być spożywane w nadmiarze. Ma to duże znaczenie, jeżeli chodzi o osoby z problemami dotyczącymi układu krążenia. Indeks glikemiczny takiego kremu jest niski, pomimo dodania kremu orzechowo-czekoladowego. Jeżeli chciałbyś obniżyć indeks glikemiczny oraz ilość cukru stołowego w kremie, polecam skorzystać z podobnego kremu bez dodatku cukru stołowego.

Wartości odżywcze kremu do tortu z mascarpone i nutellą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(760g)
Energia (kalorie)
379.32 kcal
2882.80 kcal
Białko
3.21 g
24.41 g

Węglowodany w kremie do tortu z mascarpone i nutellą

Na 100g
Na porcję
(760g)
Węglowodany
12.64 g
96.05 g
Węglowodany przyswajalne
11.79 g
89.57 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.85 g
6.48 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(760g)
Tłuszcz
34.43 g
261.68 g
Tłuszcze nasycone
34.43 g
261.68 g
Tłuszcze nienasycone
0.00 g
0.00 g

Składniki mineralne w przepisie na krem do tortu z mascarpone i nutellą

Na 100g
Na porcję
(760g)
Sód
21.25 mg
161.49 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu do tortu z mascarpone i nutellą 33
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kremie do tortu z mascarpone i nutellą

Lista alergenów dla kremu do tortu z mascarpone i nutellą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • mascarpone
    • krem czekoladowy typu nutella
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • krem czekoladowy typu nutella
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • krem czekoladowy typu nutella

Cena przygotowania kremu do tortu z mascarpone i nutellą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śmietanka kremowa 30%
300 g
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 2
4.50
Za 300 g
Mascarpone
340 g
6.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 2
8.84
Za 340 g
Krem czekoladowy typu nutella
120 g
11.00
Za 350.0 g
Liczba opakowań 1
3.77
Za 120 g
Koszt składników
30.00
Jak oceniasz przepis na krem do tortu z mascarpone i nutellą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83.3% osób