Krem do tortu z mascarpone i nutellą

Opublikowano: 10.03.2022 r., 7:40 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Krem do tortu z mascarpone i nutellą
Krem do tortu z mascarpone i nutellą
Spróbuj pysznej propozycji na krem do tortu z mascarpone i nutellą. Jest słodkim, czekoladowo-orzechowym kremem, który jest bardzo szybki do zrobienia.
Przygotowanie 6 min
2882 kcal
Kcal w porcji
760 g
Wielkość porcji
33
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Śmietanka kremowa 30% (300 g)
  • Mascarpone (340 g)
  • Krem czekoladowy typu nutella (120 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
mikser, duża miska

Przepis na krem do tortu z mascarpone i nutellą krok po kroku

Bardzo dobrze schłodzony serek mascarpone włóż do miski i dolej śmietankę.

Ubijaj składniki, aż powstanie jednolity krem o gęstej konsystencji. Potrwa to około 5 minut.

Dodaj nutellę i ponownie ubijaj, już tylko do połączenia składników, maksymalnie minutę.

Krem jest gotowy do użycia.

Jak oceniasz przepis na krem do tortu z mascarpone i nutellą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,6% osób

Więcej informacji na temat kremu do tortu z mascarpone i nutellą

Spróbuj pysznej propozycji na krem do tortu z mascarpone i nutellą. Jest słodkim, czekoladowo-orzechowym kremem, który jest bardzo szybki do zrobienia. Przepis na krem do tortu z mascarpone i nutellą robi się w kilka minut. To bardzo prosty przepis na dobry krem do tortu z serkiem mascarpone, który jest uniwersalny. Będzie dobry do tortu czekoladowego, śmietankowego, z owocami lub z dodatkiem alkoholu. Zobacz, jak zrobić krem do tortu z mascarpone i nutellą. To bardzo prosty przepis, więc z łatwością go przygotujesz.

Krem do tortu z mascarpone i nutellą jest zrobiony na bazie trzech prostych składników. Do przepisu na krem do tortu z mascarpone i nutellą wystarczy jedynie śmietanka, serek mascarpone oraz krem orzechowo-czekoladowy (nutella). Takim dobrym kremem możesz posmarować ciasto, które ma dowolny smak. Także dodatki do tortu mogą być różne. Krem do tortu z mascarpone i nutellą dobrze komponuje się z owocami, ciasteczkami, orzechami i czekoladą. Tak naprawdę, co nie dodasz, to będzie super pasowało. Jak zrobisz krem do tortu z mascarpone i nutellą, można go od razu nakładać na ciasto.

Z tym prostym przepisem bardzo szybko zrobisz dobry krem. Krem do tortu z mascarpone i nutellą będzie pasował do wielu propozycji smakowych. Jak zrobić krem do tortu z mascarpone i nutellą? Konieczne jest to, by śmietanka z serkiem mascarpone były bardzo dobrze schłodzone. Jest to gwarancją dobrze ubitego kremu. Gdy robisz krem do tortu z serka mascarpone, wystarczy, że ubijesz na gęsty krem oba te składniki – śmietankę oraz serek mascarpone. Ubijanie powinno trwać kilka minut, około 5. Jak krem jest jednolity, dodaj do niego nutellę. Po dodaniu nutelli miksuj masę jeszcze około jednej minuty. To wszystko – pyszny krem do tortu z mascarpone i nutellą jest już gotowy.

*Przepis na krem do tortu z mascarpone i nutellą wyjdzie dobry, gdy dodasz zamiennik nutelli. Może to być tańszy krem orzechowo-czekoladowy.

Krem do tortu z mascarpone jest kremem o wysokiej kaloryczności. Zarówno serek mascarpone, jak i śmietanka z nutellą są produktami, które mają wysoką kaloryczność. Ponadto, w przepisie na taką masę do tortu, znajduje się duża ilość nasyconych kwasów tłuszczowych, które nie powinny być spożywane w nadmiarze. Ma to duże znaczenie, jeżeli chodzi o osoby z problemami dotyczącymi układu krążenia. Indeks glikemiczny takiego kremu jest niski, pomimo dodania kremu orzechowo-czekoladowego. Jeżeli chciałbyś obniżyć indeks glikemiczny oraz ilość cukru stołowego w kremie, polecam skorzystać z podobnego kremu bez dodatku cukru stołowego.

Alergeny w kremie do tortu z mascarpone i nutellą

Lista alergenów dla kremu do tortu z mascarpone i nutellą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • mascarpone
    • krem czekoladowy typu nutella
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • krem czekoladowy typu nutella
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • krem czekoladowy typu nutella

Wartości odżywcze kremu do tortu z mascarpone i nutellą

na 100g gotowej potrawy

W przepisie jest duża ilość tłuszczu nasyconego. Nadmiar tych kwasów tłuszczowych szkodzi szczególnie na układ krwionośny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(760g)
Energia (kcal)
379.32
2882.80
Białko (g)
3.21
24.41

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(760g)
Węglowodany (g)
12.64
96.05
Węglowodany przyswajalne (g)
11.79
89.57
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.85
6.48

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(760g)
Tłuszcz (g)
34.43
261.68
Tłuszcze nasycone (g)
34.43
261.68
Tłuszcze nienasycone (g)
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(760g)
Sód (mg)
21.25
161.49
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu do tortu z mascarpone i nutellą 33
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kremu do tortu z mascarpone i nutellą

Koszt składników
30.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śmietanka kremowa 30%
300 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
4.50
Za 300 g
Mascarpone
340 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
8.84
Za 340 g
Krem czekoladowy typu nutella
120 g
11.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
3.77
Za 120 g
Koszt składników
30.00