Przepis na muffinki z nutellą krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, foremka do babeczek, papilotki do muffinek, duża miska

Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij do powstania białej puszystej piany.

Przesiej mąkę orkiszową, proszek do pieczenia i kakao, wymieszaj do połączenia składników.

Wlej olej, mleko i zmiksuj krótko.

Formę do muffinek wyłóż papilotkami.

Napełniaj je ciastem do połowy wysokości.

Do każdej babeczki dodaj po łyżeczce nutelli i dopełnij ciastem do 3/4 wysokości.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 20 minut.

Babeczki wystudź i umieść na paterze.

Muffinki z nutellą podane na drewnianej podkładce.
Muffinki z nutellą
Koszt przygotowania dania
18.55 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
493 kcal
Liczba alergenów w daniu
5
64

Muffinki z nutellą - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o muffinkach z nutellą

Muffinki z nutellą to bardzo dobry pomysł na słodki deser nie tylko dla dzieci. Pyszne muffinki są bardzo czekoladowe i wilgotne. Przepis na muffinki z nutellą jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby je upiec. Do zrobienia babeczek potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: mąka orkiszowa, jajka, olej rzepakowy, kakao, mleko, proszek do pieczenia, cukier, nutella.

Jak zrobić muffinki z nutellą? Do miski wbij jajka, dodaj cukier i ubij do powstania białej puszystej piany. Przesiej mąkę orkiszową, proszek do pieczenia i kakao, wymieszaj do połączenia składników. Wlej olej, mleko i zmiksuj krótko. Formę do muffinek wyłóż papilotkami. Napełniaj je ciastem do połowy wysokości. Do każdej babeczki dodaj po łyżeczce nutelli i dopełnij ciastem do 3/4 wysokości. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. Babeczki wystudź i umieść na paterze.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Nutella jest słodkim kremem czekoladowym z dodatkiem orzechów. Zawiera bardzo dużą ilość cukru i tłuszczu palmowego. Powinniśmy unikać tego typu gotowych wyrobów sklepowych. Zdrowszą wersją nutelli jest ta przygotowana w domu na bazie oleju kokosowego lub musu z awokado. Staraj się, aby Twoje codzienne wybory żywieniowe miały korzystny wpływ na zdrowie.

Podsumowując pyszne babeczki z nutellą są bardzo mocno czekoladowe. Można je podać jako deser na wiele różnych okazji. Z pewnością skradną podniebienia wszystkich domowych łasuchów. Sprawdzony przepis na domowe babeczki możesz wykorzystać także jako deser dla niezapowiedzianych gości. Babeczki są dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni.

Wartości odżywcze muffinek z nutellą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(145g)
Energia (kalorie)
340.39 kcal
493.56 kcal
Białko
8.38 g
12.15 g

Węglowodany w muffinkach z nutellą

Na 100g
Na porcję
(145g)
Węglowodany
45.82 g
66.44 g
Węglowodany przyswajalne
40.16 g
58.23 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
5.66 g
8.20 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(145g)
Tłuszcz
15.15 g
21.96 g
Tłuszcze nasycone
3.36 g
4.87 g
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
11.34 g
16.44 g
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Cholesterol
57.71 mg
83.69 mg
Brak danych dla: krem czekoladowy typu nutella.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na muffinki z nutellą

Na 100g
Na porcję
(145g)
Witamina D
0.49 µg (mcg)
0.71 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na muffinki z nutellą

Na 100g
Na porcję
(145g)
Sód
35.98 mg
52.17 mg
Potas
359.77 mg
521.66 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Wapń
145.87 mg
211.51 mg
Żelazo
2.41 mg
3.49 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny muffinek z nutellą 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w muffinkach z nutellą

Lista alergenów dla muffinek z nutellą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • mąka orkiszowa
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • krem czekoladowy typu nutella
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • krem czekoladowy typu nutella
    • Mleko 3,2%
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • krem czekoladowy typu nutella

Cena przygotowania muffinek z nutellą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka orkiszowa
400 g
2 szklanki
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 400 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Proszek do pieczenia
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 30 g
Kakao 16% (proszek)
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Krem czekoladowy typu nutella
200 g
11.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
6.29
Za 200 g
Mleko 3,2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Olej rzepakowy
120 ml
pół szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.84
Za 120 ml
Koszt składników
42.60
Jak oceniasz przepis na muffinki z nutellą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób