Przepis na tort z nutellą krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 24 cm

Białka i żółtka oddziel od siebie do osobnych miseczek.

Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do piany cukier i cukier waniliowy i nadal ubijaj. Wrzucaj po jednym żółtku, wciąż ubijając.

Do masy dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną, wszystko wymieszaj rózgą, tak by nie było grudek.

Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem i wylej na nią ciasto.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 40 minut.

Serek mascarpone i śmietankę przełóż do miski.

Dodaj cukier puder i zmiksuj za pomocą miksera na gładki krem.

Dodawaj łyżkami do masy nutellę, cały czas mieszając.

Gotowy biszkopt ostudź i podziel na 2 części.

Ciasto przełóż kremem czekoladowym.

Tort z nutellą podany na talerzu.
tort z nutellą
Koszt przygotowania dania
28.61 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
525 kcal
Liczba alergenów w daniu
5
87

Tort z nutellą - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o torcie z nutellą

Tort z nutellą jest doskonałym wyborem zwłaszcza dla dzieci. Jest smaczny i niezwykle słodki. Idealnie komponuje się zwłaszcza z odrobiną świeżych owoców. Świetnie sprawdzi się jako tort urodzinowy, czy ciasto na wszelkie uroczystości. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom czekoladowych słodkości.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tort z nutellą, który będzie smaczny, a przy okazji naprawdę szybki i prosty, to ten przepis przypadnie ci do gustu. W dodatku jest w nim mnóstwo czekolady, którą kochają zarówno dzieci, jak i dorośli. To dobry sposób na tort urodzinowy z kremem z nutelli. Tworzenie tortu na przyjęcie urodzinowe dla dzieci może być nie lada wyzwaniem. Ciężko o deser, który będzie bezpieczny dla maluchów, a przy okazji naprawdę smaczny. Ze względu na dużo innych obowiązków, nie powinien też być zbyt pracochłonny. Idealnym rozwiązaniem jest tort z przepisu, który powstał w odpowiedzi na potrzeby wszystkich rodziców organizujących urodzinowe imprezy dla swoich pociech.

Przepis na tort z nutellą to świetna opcja na ciasto, obok którego ciężko jest przejść obojętnie. Jest niezwykle czekoladowe, a przy okazji bardzo słodkie. Jest bardzo łatwy, a do tego na jego wykonanie nie poświęca się zbyt dużo czasu. Ten pyszny tort czekoladowy wspaniale sprawdzi się dla dzieci, zwłaszcza na urodziny, ale nie tylko. Cały proces przygotowania można podzielić na dwie części. Pierwsza to upieczenie łatwego biszkoptu, który zawsze się udaje. Dlatego to ciasto jest również odpowiednie dla początkujących kucharz. Zwykle, najtrudniejszym aspektem pieczenia tortu jest przygotowanie odpowiedniej bazy. Biszkopty czasami opadają, czy są zbyt suche. W tym przepisie jest zupełnie na odwrót. Biszkopt rośnie naprawdę wysoki, w dodatku ciasto w nim jest naprawdę wilgotne. To dlatego stworzenie tortu z tego przepisu będzie niezwykle proste. Następnie należy przygotować krem do tortu z nutellą. Jest on intensywnie czekoladowy, a przy tym szybki. Całość zabiera kilka chwil. Tort urodzinowy z kremem nutella jest tak pyszny, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. To dobry wybór dla miłośników czekolady.

Wartości odżywcze tortu z nutellą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(156g)
Energia (kalorie)
336.72 kcal
525.29 kcal
Białko
5.83 g
9.09 g

Węglowodany w torcie z nutellą

Na 100g
Na porcję
(156g)
Węglowodany
24.21 g
37.77 g
Węglowodany przyswajalne
23.53 g
36.70 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.68 g
1.06 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(156g)
Tłuszcz
24.08 g
37.56 g
Tłuszcze nasycone
22.92 g
35.75 g
Tłuszcze nienasycone
1.16 g
1.81 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tort z nutellą

Na 100g
Na porcję
(156g)
Sód
43.80 mg
68.32 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń
69.69 mg
108.71 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo
1.29 mg
2.02 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tortu z nutellą 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w torcie z nutellą

Lista alergenów dla tortu z nutellą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 36%
    • krem czekoladowy typu nutella
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • krem czekoladowy typu nutella
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • krem czekoladowy typu nutella

Cena przygotowania tortu z nutellą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier
100 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Mąka pszenna typ 500
130 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.39
Za 130 g
Mąka ziemniaczana
45 g
5.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 45 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Mascarpone
400 g
6.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 2
10.40
Za 400 g
Śmietanka kremowa 36%
400 ml
8.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
6.40
Za 400 ml
Krem czekoladowy typu nutella
150 g
11.00
Za 350.0 g
Liczba opakowań 1
4.71
Za 150 g
Cukier puder
30 g
2.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Koszt składników
51.10
Jak oceniasz przepis na tort z nutellą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób