Przepis na pączki z nutellą krok po kroku

Składniki
Przyprawy
proszek do pieczenia
To będzie niezbędne
garnek, szpryca, miska

W misce wymieszaj 1/2 szklanki mleka, drożdże, 2 łyżki cukru i odrobinę mąki.

Odstaw zaczyn na 30 minut w ciepłe miejsce.

W osobnej misce wymieszaj mąkę, jajko, żółtka, masło i pozostałe mleko.

Gdy masa będzie miała jednolitą konsystencję, dodaj zaczyn i spirytus.

Ciasto dokładnie wymieszaj i podziel na 12 w miarę równych części.

Uformuj kule wielkości pięści i pozostaw na 15 minut.

W dużym garnku rozgrzej olej rzepakowy i smaż pączki max. po 3 sztuki.

Usmaż pączki z obu stron na złocisty kolor.

Odłóż je na ręcznik papierowy, w ten sposób pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu.

Gdy pączki delikatnie ostygną, nadziej je nutellą za pomocą szpikulca.

Cukier puder utrzyj z sokiem z cytryny, w ten sposób powstanie lukier, którym możesz dodatkowo posmarować nasze pączki.

pączki z nutellą
Pączki z nutellą
Koszt przygotowania dania
27.41 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
550 kcal
Liczba alergenów w daniu
6
85

Pączki z nutellą - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pączkach z nutellą

Pyszne, puszyste i delikatne pączki doczekały się wielu modyfikacji, te tradycyjne w charakterystycznym kształcie z marmoladą, pozostały dla prawdziwych tradycjonalistów. Dzisiaj możemy dostać pączki z dowolnym nadzieniem, dlatego przedstawiam Ci przepis na pączki z nutellą. Co ciekawe, wykonamy je w krótkim czasie, we własnym domu. Dzięki czemu będziemy mieli stuprocentową pewność, że są one wolne od barwników i konserwantów.

Zatem jak zrobić pączki z nutellą?

To bardzo prosty przepis, do którego będziesz potrzebować takie składniki jak: mąka pszenna, mleko, drożdże - mogą być one świeże lub suche typu instant, żółtka jaj, jajko, masło, cukier, odrobina spirytusu, nutella lub inny czekoladowy krem oraz olej rzepakowy, na którym będziemy smażyć nasze pączki. Dodatkowo przygotuj sobie szklankę cukru pudru oraz sok z cytryny, z tych dwóch składników powstanie słodki lukier, którym posmarujemy pączki. W pierwszej kolejności przygotujemy zaczyn, ponieważ pączki powstają z ciasta drożdżowego. W misce wymieszaj pół szklanki mleka, drożdże, dwie szklanki cukru i odrobinę mąki. Wszystkie te składniki wymieszaj, odstaw zaczyn na 30 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie w osobnej misce wymieszaj pozostałe składniki, a gdy masa będzie miała jednolitą konsystencję, dodaj zaczyn i spirytus. Po dokładnym wymieszaniu podziel ciasto na 12 w miarę równych części i uformuj z nich kule. Tak przygotowane pączki pozostaw na 15 minut na stole i przykryj bawełnianą ściereczką. W dużym garnku rozgrzej olej rzepakowy i usmaż pączki, ważne aby smażyć je z obu stron. W momencie, gdy staną się rumiane, będą dobre, możesz je wyciągać za pomocą łyżki cedzakowej. Ważne jest, aby smażyć pączki po kolei lub nie więcej niż po trzy sztuki. Gotowe pączki połóż na papierowym ręczniku. W ten sposób pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu. Gdy pączki delikatnie ostygną, możemy przejść do nadziewania ich za pomocą specjalnego szpikulca. Dzięki niemu łatwiej będzie Ci wtoczyć nutellę do środka. Po tym nasze pyszne pączki są już gotowe. Dodatkowo możesz przygotować lukier, wystarczy, że cukier puder utrzesz z sokiem z cytryny.

Pączki z nutellą nie tylko sprawdzą się świetnie w tłusty czwartek, ale będzie to, także dobry pomysł na przekąskę dla dzieci od czasu do czasu.

Wartości odżywcze pączków z nutellą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
550.99 kcal
550.99 kcal

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
44.99 g
44.99 g
Brak danych dla: spirytus, cukier puder.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
5.59 g
5.59 g
Brak danych dla: spirytus, cukier puder.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pączków z nutellą 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pączkach z nutellą

Lista alergenów dla pączków z nutellą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
    • krem czekoladowy typu nutella
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • krem czekoladowy typu nutella
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • krem czekoladowy typu nutella

Cena przygotowania pączków z nutellą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
1 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Drożdże świeże
50 g
1/2 kostki
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Żółtko jajka
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Masło
50 g
1/5 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Cukier
40 g
4 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 40 g
Spirytus
30 ml
3 łyżki
40.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 30 ml
Cukier puder
250 g
1 szklanka
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 250 g
Sok z cytryny
30 ml
3 łyżki
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 2
1.50
Za 30 ml
Krem czekoladowy typu nutella
200 g
11.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
6.29
Za 200 g
Olej rzepakowy
1000 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
7.00
Za 1000 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
88.00
Jak oceniasz przepis na pączki z nutellą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób