Przepis na ptysie z kruszonką krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, blaszka do pieczenia, rękaw cukierniczy

W garnku zagotuj szklankę wody z połową masła oraz szczyptą soli.

Na gotującą się wodę z masłem wsyp 150 g mąki i energicznie wymieszaj drewnianą łyżką.

Ciasto zdejmij z palnika, gdy będzie odchodzić od ścianek garnka.

Następnie do masy dodaj po jednym jajku i wymieszaj przy pomocy miksera do połączenia składników.

Pozostałem masło umieść w naczyniu, rozetrzyj z cukrem, dodaj mąkę i wyrób ciasto do połączenia się składników.

Ciasto na kruszonkę zawiń w folię spożywczą. Ciasto umieść w lodówce na 30 minut.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i narysuj na nim okręgi o średnicy około 6 cm ze sporymi odstępami.

Ciasto z garnka przełóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij okrągłe porcje ciasta na okręgi na papierze.

Następnie ciasto na ptysie posyp rozkruszoną kruszonką z lodówki.

Ptysie piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 30 minut.

Po upieczeniu ptysie wyciągnij z piekarnika, pozostaw do wystudzenia i obetnij z wierzchu część ciasta.

W misce zmiksuj serek mascarpone z dodatkiem kremu czekoladowo-orzechowego.

W drugiej misce ubij schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem.

Dolną część ciasta na ptysie posmaruj kremem mascarpone.

Bitą śmietanę przełóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij go na krem z mascarpone.

Bitą śmietanę przykryj górną częścią upieczonego ciasta.

Ptysie podawaj bezpośrednio po przygotowaniu lub przechowuj je w lodówce.

Ptysie z kruszonką podane na białym talerzyku.
Ptysie z kruszonką
Koszt przygotowania dania
25.31 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
532 kcal
Liczba alergenów w daniu
5
68

Ptysie z kruszonką - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o ptysiach z kruszonką

Ptysie z kruszonką to doskonała propozycja na smaczny deser. Domowe ptysie doskonale smakują z dodatkiem kawy, herbaty lub kakao. Sprawdzony przepis na ptysie z kruszonką jest prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciastek potrzebne będą następujące składniki: masło, mąka pszenna, jajka, cukier, mascarpone, krem czekoladowy, śmietanka 30% oraz cukier puder.

Jak zrobić ptysie z kruszonką? W garnku zagotuj szklankę wody z połową masła oraz szczyptą soli. Na gotującą się wodę z masłem wsyp 150 g mąki i energicznie wymieszaj drewnianą łyżką. Ciasto zdejmij z palnika, gdy będzie odchodzić od ścianek garnka. Następnie do masy dodaj po jednym jajku i wymieszaj przy pomocy miksera do połączenia składników. Pozostałem masło umieść w naczyniu, rozetrzyj z cukrem, dodaj mąkę i wyrób ciasto do połączenia się składników. Ciasto na kruszonkę zawiń w folię spożywczą. Ciasto umieść w lodówce na 30 minut. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i narysuj na nim okręgi o średnicy około 6 cm ze sporymi odstępami. Ciasto z garnka przełóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij okrągłe porcje ciasta na okręgi na papierze. Następnie ciasto na ptysie posyp rozkruszoną kruszonką z lodówki. Ptysie piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 30 minut. Po upieczeniu ptysie wyciągnij z piekarnika, pozostaw do wystudzenia i obetnij z wierzchu część ciasta. W misce zmiksuj serek mascarpone z dodatkiem kremu czekoladowo-orzechowego. W drugiej misce ubij schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem. Dolną część ciasta na ptysie posmaruj kremem mascarpone. Bitą śmietanę przełóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij go na krem z mascarpone. Bitą śmietanę przykryj górną częścią upieczonego ciasta. Ptysie podawaj bezpośrednio po przygotowaniu lub przechowuj je w lodówce.

Podsumowując najlepsze ptysie to doskonała propozycja na smaczny dodatek do kawy lub herbaty. Krem do ptysi przygotujesz na bazie serka mascarpone, kremu czekoladowego oraz śmietany 30% ubitej z cukrem pudrem. Łatwe do przygotowania ptysie są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Ptysie warto przechowywać w chłodnym miejscu.

Wartości odżywcze ptysi z kruszonką

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(145g)
Energia (kalorie)
367.44 kcal
532.78 kcal
Białko
5.64 g
8.17 g

Węglowodany w ptysiach z kruszonką

Na 100g
Na porcję
(145g)
Węglowodany
22.14 g
32.11 g
Węglowodany przyswajalne
21.79 g
31.59 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.36 g
0.52 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(145g)
Tłuszcz
28.52 g
41.35 g
Tłuszcze nasycone
24.56 g
35.61 g
Tłuszcze nienasycone
3.96 g
5.74 g

Składniki mineralne w przepisie na ptysie z kruszonką

Na 100g
Na porcję
(145g)
Sód
29.63 mg
42.96 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ptysi z kruszonką 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w ptysiach z kruszonką

Lista alergenów dla ptysi z kruszonką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • mascarpone
    • krem czekoladowy typu nutella
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • krem czekoladowy typu nutella
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • krem czekoladowy typu nutella

Cena przygotowania ptysi z kruszonką

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
180 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 180 g
Mąka pszenna typ 500
230 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.69
Za 230 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
50 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Mascarpone
200 g
6.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
5.20
Za 200 g
Krem czekoladowy typu nutella
100 g
11.00
Za 350.0 g
Liczba opakowań 1
3.14
Za 100 g
Śmietanka kremowa 30%
500 g
2 szklanki
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 3
7.50
Za 500 g
Cukier puder
30 g
2.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Koszt składników
45.00
Jak oceniasz przepis na ptysie z kruszonką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90.9% osób