Muffinki czekoladowe z nutellą

Opublikowano: 28.08.2021 r., 20:27 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Czekoladowe muffinki z Nutellą
Muffinki czekoladowe z nutellą
Muffinki czekoladowe z nutellą to intensywnie czekoladowe babeczki, w środku których znajduje się rozpływająca się w ustach nutella. Są idealne dla fanów czekolady.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie i Czas kąpieli wodnej 30 min
221 kcal
Kcal w porcji
55 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Krem czekoladowy typu nutella (200 g)
  • Czekolada gorzka (100 g)
  • Mąka pszenna typ 550 (220 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Proszek do pieczenia (10 g)
  • Cukier (100 g)
  • Kakao niesłodzone (15 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, papilotki do muffinek, papier do pieczenia, miska, szklana miska

Przepis na muffinki czekoladowe z nutellą krok po kroku

Na talerzu połóż papier do pieczenia i wyłóż na niego kupki nutelli. Zamroź nutellę.

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. W garnku zagrzej wodę. Do garnka włóż szklaną miskę, która oprze się o jego brzegi, żeby nie wpaść do środka. Do miski włóż czekoladę połamaną na mniejsze kawałki i podgrzewaj wodę, aby czekolada się rozpuściła.

Gdy czekolada się rozpuści ubij jajka z cukrem i dodaj do nich czekoladę, cały czas miksując.

Do miski dodaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj.

Rozgrzej piekarnik do 180 C.

Nakładaj ciasto do formy z papilotkami. Nałóż ciasto do około 1/3 wysokości, włóż kawałek zamarzniętej nutelli (żeby łatwiej oderwać nutellę od papieru, możesz położyć talerz z nutellą nad garnkiem z ciepłą wodą, żeby się rozgrzał) i dołóż ciasto do wysokości 2/3 foremki.

Piecz 25-30 minut w 180 C.

Jak oceniasz przepis na muffinki czekoladowe z nutellą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,5% osób

Więcej informacji na temat muffinek czekoladowych z nutellą

Czekolada to jeden z ulubionych deserów dzieci i dorosłych. Muffinki czekoladowe z nutellą to potrójnie czekoladowe babeczki. Zrobione są z czekoladą i dodatkiem kakao oraz z nadzieniem z nutelli, co daje im potrójnie czekoladowy smak. Kakao ma w sobie substancje będące przeciwutleniaczami. Dzięki temu zmniejszają one stres oksydacyjny. Wolne rodniki powstają na skutek palenia papierosów, opalania się, niewłaściwego stylu życia, w tym złej diety, nadmiaru stresu i niewystarczającego odpoczynku, ale też przez czynniki, na które nie mamy wpływu, jak zanieczyszczenie powietrza, którym oddychamy. Ich kumulacja prowadzi do uszkadzania komórek, a co za tym idzie do starzenia i rozwoju wielu chorób. Dlatego ważne jest dbanie o prowadzenie zdrowego stylu życia i wprowadzanie do diety produktów, które zawierają substancje o działaniu przeciwutleniającym. Do takich produktów zaliczamy przyprawy, owoce, warzywa, kawę i herbatę, tłuszcze z rodziny omega 3, ale też kakao i wyroby kakaowe, jak czekolada. Najlepiej oczywiście wybierać gorzką czekoladę, ponieważ zawiera więcej kakao, a co za tym idzie więcej antyoksydantów i nie zawiera cukru lub zawiera go mniej. Niestety ze względu na dodatek nutelli, która jest bogata w cukier, dodatkowego cukru do ciasta i użycie białej mąki babeczki nie są zbyt zdrowe. Żeby to trochę zmienić, możesz zamienić cukier na słodzik a białą mąkę na razową. W ten sposób sprawisz, że babeczki czekoladowe z nutellą w środku będą trochę zdrowsze. Natomiast główny przepis na muffinki czekoladowe z nutellą podany jest w mniej zdrowej wersji, ponieważ wiem, że nie wszyscy mają słodzik lub mąkę razową, lub nie mogą ich jeść, co w rezultacie może ich zniechęcić, ale jeżeli możesz, to warto spróbować zdrowszej wersji. Natomiast jeżeli zależy Ci na wersji o niższym indeksie glikemicznym, to warto wprowadzić te proste modyfikacje. Możesz je też zrobić w formie małych brownies lub w bardziej delikatnej, puszystej wersji, z dodatkiem proszku do pieczenia. Dokładną instrukcję jak zrobić ten prosty przepis na potrójnie czekoladowe babeczki znajdziesz powyżej.

Alergeny w muffinkach czekoladowych z nutellą

Lista alergenów dla muffinek czekoladowych z nutellą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • krem czekoladowy typu nutella
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • krem czekoladowy typu nutella
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • krem czekoladowy typu nutella
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze muffinek czekoladowych z nutellą

na 100g gotowej potrawy

Muffinki czekoladowe z nutellą powinno jeść się z umiarem z powodu ich wysokiej kaloryczności i wysokiego indeksu glikemicznego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(55g)
Energia (kcal)
402.89
221.59
Białko (g)
8.63
4.75

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(55g)
Węglowodany (g)
59.74
32.86
Węglowodany przyswajalne (g)
56.49
31.07
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.25
1.79
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(55g)
Tłuszcz (g)
15.13
8.32
Tłuszcze nasycone (g)
12.54
6.90
Tłuszcze nienasycone (g)
2.60
1.43

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(55g)
Witamina A (µg (mcg))
23.97
13.19
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.05
Witamina B12 (µg (mcg))
0.23
0.12
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.29
0.16
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.47
0.81
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.31
0.17
Ryboflawina (mg)
0.25
0.14
Niacyna (mg)
2.19
1.21
Foliany (µg (mcg))
54.94
30.22
Brak danych dla: czekolada gorzka.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
3.58
1.97
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(55g)
Sód (mg)
35.49
19.52
Potas (mg)
404.34
222.39
Wapń (mg)
110.57
60.81
Fosfor (mg)
245.25
134.88
Magnez (mg)
62.77
34.52
Żelazo (mg)
4.26
2.34
Cynk (mg)
1.27
0.70
Miedź (mg)
0.43
0.24
Szacunkowy indeks glikemiczny muffinek czekoladowych z nutellą 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania muffinek czekoladowych z nutellą

Koszt składników
33.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Krem czekoladowy typu nutella
200 g
11.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
6.29
Za 200 g
Czekolada gorzka
100 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Mąka pszenna typ 550
220 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.66
Za 220 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Proszek do pieczenia
10 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Kakao niesłodzone
15 g
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.94
Za 15 g
Koszt składników
33.10