Przepis na muffinki czekoladowe z nutellą krok po kroku

Składniki
  • krem czekoladowy typu nutella 200 g
  • Czekolada gorzka 100 g
  • Mąka pszenna typ 550 220 g
  • Jajko 2 szt.
  • Proszek do pieczenia 10 g
  • Cukier 100 g
  • kakao niesłodzone 15 g
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, papilotki do muffinek, papier do pieczenia, miska, szklana miska

Na talerzu połóż papier do pieczenia i wyłóż na niego kupki nutelli. Zamroź nutellę.

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. W garnku zagrzej wodę. Do garnka włóż szklaną miskę, która oprze się o jego brzegi, żeby nie wpaść do środka. Do miski włóż czekoladę połamaną na mniejsze kawałki i podgrzewaj wodę, aby czekolada się rozpuściła.

Gdy czekolada się rozpuści ubij jajka z cukrem i dodaj do nich czekoladę, cały czas miksując.

Do miski dodaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj.

Rozgrzej piekarnik do 180 C.

Nakładaj ciasto do formy z papilotkami. Nałóż ciasto do około 1/3 wysokości, włóż kawałek zamarzniętej nutelli (żeby łatwiej oderwać nutellę od papieru, możesz położyć talerz z nutellą nad garnkiem z ciepłą wodą, żeby się rozgrzał) i dołóż ciasto do wysokości 2/3 foremki.

Piecz 25-30 minut w 180 C.

3 muffinki czekoladowe na okrągłej, drewnianej desce.
muffinki czekoladowe z nutellą
Koszt przygotowania dania
15.33 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
221 kcal
Liczba alergenów w daniu
5
80

Muffinki czekoladowe z nutellą - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o muffinkach czekoladowych z nutellą

Czekolada to jeden z ulubionych deserów dzieci i dorosłych. Muffinki czekoladowe z nutellą to potrójnie czekoladowe babeczki. Zrobione są z czekoladą i dodatkiem kakao oraz z nadzieniem z nutelli, co daje im potrójnie czekoladowy smak. Kakao ma w sobie substancje będące przeciwutleniaczami. Dzięki temu zmniejszają one stres oksydacyjny. Wolne rodniki powstają na skutek palenia papierosów, opalania się, niewłaściwego stylu życia, w tym złej diety, nadmiaru stresu i niewystarczającego odpoczynku, ale też przez czynniki, na które nie mamy wpływu, jak zanieczyszczenie powietrza, którym oddychamy. Ich kumulacja prowadzi do uszkadzania komórek, a co za tym idzie do starzenia i rozwoju wielu chorób. Dlatego ważne jest dbanie o prowadzenie zdrowego stylu życia i wprowadzanie do diety produktów, które zawierają substancje o działaniu przeciwutleniającym. Do takich produktów zaliczamy przyprawy, owoce, warzywa, kawę i herbatę, tłuszcze z rodziny omega 3, ale też kakao i wyroby kakaowe, jak czekolada. Najlepiej oczywiście wybierać gorzką czekoladę, ponieważ zawiera więcej kakao, a co za tym idzie więcej antyoksydantów i nie zawiera cukru lub zawiera go mniej. Niestety ze względu na dodatek nutelli, która jest bogata w cukier, dodatkowego cukru do ciasta i użycie białej mąki babeczki nie są zbyt zdrowe. Żeby to trochę zmienić, możesz zamienić cukier na słodzik a białą mąkę na razową. W ten sposób sprawisz, że babeczki czekoladowe z nutellą w środku będą trochę zdrowsze. Natomiast główny przepis na muffinki czekoladowe z nutellą podany jest w mniej zdrowej wersji, ponieważ wiem, że nie wszyscy mają słodzik lub mąkę razową, lub nie mogą ich jeść, co w rezultacie może ich zniechęcić, ale jeżeli możesz, to warto spróbować zdrowszej wersji. Natomiast jeżeli zależy Ci na wersji o niższym indeksie glikemicznym, to warto wprowadzić te proste modyfikacje. Możesz je też zrobić w formie małych brownies lub w bardziej delikatnej, puszystej wersji, z dodatkiem proszku do pieczenia. Dokładną instrukcję jak zrobić ten prosty przepis na potrójnie czekoladowe babeczki znajdziesz powyżej.

Wartości odżywcze muffinek czekoladowych z nutellą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (55g)
Energia (kalorie)
402.89 kcal
221.59 kcal
Białko
8.63 g
4.75 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Węglowodany w muffinkach czekoladowych z nutellą

Na 100g
Na porcję (55g)
Węglowodany
59.74 g
32.86 g
Węglowodany przyswajalne
56.49 g
31.07 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (55g)
Tłuszcz
15.13 g
8.32 g
Tłuszcze nasycone
7.47 g
4.11 g

Witaminy w przepisie na muffinki czekoladowe z nutellą

Na 100g
Na porcję (55g)
Witamina B6
0.08 mg
0.05 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tiamina
0.31 mg
0.17 mg
Brak danych dla: proszek do pieczenia, cukier.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.25 mg
0.14 mg
Brak danych dla: proszek do pieczenia.
czytaj dalej
Niacyna
2.19 mg
1.21 mg
Brak danych dla: proszek do pieczenia, cukier.
czytaj dalej
Foliany
54.94 µg (mcg)
30.22 µg (mcg)
Brak danych dla: czekolada gorzka, cukier.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na muffinki czekoladowe z nutellą

Na 100g
Na porcję (55g)
Sód
35.49 mg
19.52 mg
Potas
404.34 mg
222.39 mg
Wapń
110.57 mg
60.81 mg
Fosfor
245.25 mg
134.88 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Magnez
62.77 mg
34.52 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Żelazo
4.26 mg
2.34 mg
Cynk
1.27 mg
0.70 mg
Miedź
0.43 mg
0.24 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny muffinek czekoladowych z nutellą 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w muffinkach czekoladowych z nutellą

Lista alergenów dla muffinek czekoladowych z nutellą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. .

  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • krem czekoladowy typu nutella
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • krem czekoladowy typu nutella
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • krem czekoladowy typu nutella
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania muffinek czekoladowych z nutellą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Krem czekoladowy typu nutella
200 g
11.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
6.29
Za 200 g
Czekolada gorzka
100 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Mąka pszenna typ 550
220 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.66
Za 220 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Proszek do pieczenia
10 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Kakao niesłodzone
15 g
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.94
Za 15 g
Liczba porcji:
Razem
33.10
Łączny koszt
15.33
Jak oceniasz przepis na muffinki czekoladowe z nutellą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób