Przepis na ciasto z nutellą i sucharkami krok po kroku

Składniki dla 16 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
żelatyna
To będzie niezbędne
mikser, papier do pieczenia, tortownica 26 cm, szklana miska

Sucharki rozdrobnij na małe kawałki. Możesz je również zblendować.

Do sucharków dodaj nutellę i wymieszaj dokładnie.

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Na dno tortownicy wyłóż masę z nutelli i sucharków, dobrze dociśnij i wyrównaj. Włóż tortownicę do lodówki.

Galaretki rozpuść w trzech szklankach wody (750 ml). Odstaw do ostygnięcia.

Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki gorącej wody. Dokładnie wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.

Do dużej szklanej miski wlej śmietanę i ubij ją, aż będzie sztywna.

Dodaj do śmietany serki waniliowe i dokładnie wymieszaj.

Ostudzoną żelatynę wlej cienką strużką do masy z bitej śmietany i serka, mieszając ciągle mikserem.

Masę wyłóż na przygotowany wcześniej spód. Wstaw do lodówki na 30 minut.

Wiśnie umyj i wydryluj. Ułóż je na ostudzonym cieście. Powoli wylej na wierzch galaretkę wiśniową.

Wstaw ciasto do lodówki najlepiej na całą noc.

Ciasto z nutellą i sucharkami na szklanej paterze
Ciasto z nutellą i sucharkami
Koszt przygotowania dania
36.37 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
282 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
85

Ciasto z nutellą i sucharkami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o cieście z nutellą i sucharkami

Ciasto z nutellą i sucharkami przykryte kremem waniliowym i wiśniową galaretką z owocami to pyszne rozwiązanie na wakacyjny deser. To smaczne, kremowe ciasto z czekoladowym spodem na pewno wszystkich zachwyci.

Ten prosty przepis na ciasto z nutellą i sucharkami wykonasz w kilka chwil. Potrzebna jest tylko cierpliwość przy jego chłodzeniu, więc najlepiej przygotuj je dzień wcześniej.

Najpierw sucharki rozdrobnij na małe kawałki. Możesz je również zblendować. Do sucharków dodaj nutellę i wymieszaj dokładnie. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Na dno tortownicy wyłóż masę z nutelli i sucharków, dobrze dociśnij i wyrównaj. Włóż tortownicę do lodówki. Galaretki rozpuść w trzech szklankach wody (750 ml). Odstaw do ostygnięcia. Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki gorącej wody. Dokładnie wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Do dużej szklanej miski wlej śmietanę i ubij ją, aż będzie sztywna. Dodaj do śmietany serki waniliowe i dokładnie wymieszaj. Ostudzoną żelatynę wlej cienką strużką do masy z bitej śmietany i serka, mieszając ciągle mikserem. Masę wyłóż na przygotowany wcześniej spód. Wstaw do lodówki na 30 minut. Wiśnie umyj i wydryluj. Ułóż je na ostudzonym cieście. Powoli wylej na wierzch galaretkę wiśniową. Wstaw ciasto do lodówki najlepiej na całą noc. W tych kilku krokach wiesz już jak zrobić ciasto z nutellą i sucharkami.

Wiśnie to bardzo popularne owoce w Polsce. Są dobre w smaku, a to idzie w parze z wieloma wartościami odżywczymi. Mają niski Indeks Glikemiczny, dlatego to dobry pomysł na owocową przekąskę dla osób wymagających diety o obniżonej zawartości łatwo przyswajalnych węglowodanów. Wraz ze 100 g wiśni dostarczymy tylko 50 kcal i aż 1,6 g błonnika. Ze względu na dużą zawartość witaminy C to świetne rozwiązanie dla osób, które potrzebują wsparcia dla układu odpornościowego. W wiśniach znajdziemy również witaminę A, E, K, PP oraz kwas foliowy. Spożycie 100 g wiśni zapewni aż 50% zapotrzebowania na witaminę A. Oprócz witamin w wiśniach znajdziemy także potas, fosfor oraz magnez. Te składniki mineralne mają pozytywny wpływ na pracę serca i mięśni.

Nie czekaj dłużej i koniecznie przygotuj to najlepsze ciasto!

Wartości odżywcze ciasta z nutellą i sucharkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kalorie)
217.53 kcal
282.79 kcal
Brak danych dla: sucharki bez cukru.
czytaj dalej
Białko
5.96 g
7.75 g
Brak danych dla: sucharki bez cukru.
czytaj dalej

Węglowodany w cieście z nutellą i sucharkami

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany
21.32 g
27.71 g
Brak danych dla: sucharki bez cukru.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
20.04 g
26.05 g
Brak danych dla: sucharki bez cukru.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.28 g
1.66 g
Brak danych dla: sucharki bez cukru.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz
12.12 g
15.76 g
Brak danych dla: sucharki bez cukru.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
12.08 g
15.71 g
Brak danych dla: sucharki bez cukru.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
0.04 g
0.05 g
Brak danych dla: sucharki bez cukru, serek homogenizowany waniliowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto z nutellą i sucharkami

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód
14.93 mg
19.40 mg
Brak danych dla: sucharki bez cukru.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z nutellą i sucharkami 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście z nutellą i sucharkami

Lista alergenów dla ciasta z nutellą i sucharkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • krem czekoladowy typu nutella
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • krem czekoladowy typu nutella
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Serek homogenizowany waniliowy
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • krem czekoladowy typu nutella

W przepisie na ciasto z nutellą i sucharkami nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • sucharki bez cukru
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania ciasta z nutellą i sucharkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Sucharki bez cukru
230 g
Krem czekoladowy typu nutella
350 g
11.00
Za 350.0 g
Liczba opakowań 1
11.00
Za 350 g
Śmietanka kremowa 30%
500 g
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 3
7.50
Za 500 g
Serek homogenizowany waniliowy
400 g
1.80
Za 140.0 g
Liczba opakowań 3
5.14
Za 400 g
Żelatyna
25 g
2.50
Za 20.0 g
Liczba opakowań 2
3.12
Za 25 g
Galaretka
150 g
wiśniowa
1.80
Za 75.0 g
Liczba opakowań 2
3.60
Za 150 g
Wiśnie
500 g
6.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 500 g
Jak oceniasz przepis na ciasto z nutellą i sucharkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób