Żurek na wędzonce

Opublikowano: 28.09.2023 r., 17:51 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjny żurek z jajkiem
Żurek na wędzonce
Tradycyjny żurek na wędzonce to nieodzowny element śniadania wielkanocnego. Ten najlepszy żurek jest bardzo prosty w przygotowaniu i świetnie sprawdzi się również jako ciepły i smaczny obiad.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 90 min
539 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Boczek wędzony bez kości (400 g)
  • Cebula (100 g)
  • Marchewka (100 g)
  • Biała kiełbasa (600 g)
  • Żur na zakwasie w butelce (1000 ml)
  • Śmietana 18% (250 g)
  • Chrzan (20 g)
  • Pietruszka (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, chrzan tarty
Sprzęt kuchenny
garnek, obieraczka

Przepis na żurek na wędzonce krok po kroku

Boczek pokrój w plastry i włóż do dużego garnka.

Wlej 3 litry wody i doprowadź do wrzenia.

Gdy woda z boczkiem się gotuje obierz marchew, cebulę oraz pietruszkę. Pokrój w kawałki i dodaj do gotującej się wody.

Dodaj 4 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego i posól. Gotuj pod przykryciem przez minimum godzinę.

Po tym czasie dodaj białą kiełbasę i gotuj kolejne 30 minut.

Dodaj 2-3 łyżki majeranku, wlej żur i dokładnie wymieszaj. Gotuj jeszcze 15 minut.

Po tym czasie wyłącz palnik i zostaw na 20-30 minut do przestudzenia. Po tym czasie dodaj chrzan i śmietanę.

Jak oceniasz przepis na żurek na wędzonce
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,7% osób

Więcej informacji na temat żurku na wędzonce

Tradycyjny żurek na wędzonce to nieodzowny element śniadania wielkanocnego. Ten najlepszy żurek jest bardzo prosty w przygotowaniu i świetnie sprawdzi się również jako ciepły i smaczny obiad.

Przepis na żurek na wędzonce wykonasz w zaledwie kilka minut, nie licząc czasu samego gotowania. Często korzystam z tego przepisu, ponieważ zawsze się udaje.

Na początku boczek pokrój w plastry i włóż do dużego garnka. Wlej 3 litry wody i doprowadź do wrzenia. Gdy woda z boczkiem się gotuje obierz marchew, cebulę oraz pietruszkę. Pokrój w kawałki i dodaj do gotującej się wody. Dodaj 4 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego i posól. Gotuj pod przykryciem przez minimum godzinę. Po tym czasie dodaj białą kiełbasę i gotuj kolejne 30 minut. Dodaj 2-3 łyżki majeranku, wlej żur i dokładnie wymieszaj. Gotuj jeszcze 15 minut. Po tym czasie wyłącz palnik i zostaw na 20-30 minut do przestudzenia. Po tym czasie dodaj chrzan i śmietanę.

Jeśli wiesz już jak zrobić żurek na wędzonce, to koniecznie zachęcam do ugotowania jajek na twardo i podania ich razem z żurkiem. W Wielkanoc możesz również użyć pisanek, które obrane ze skorupki świetnie sprawdzą się w żurku.

Żurek to zupa, którą zna chyba każdy. Jego nazwa pochodzi od starego niemieckiego słowa „sur”, które obecnie znane jako „sauer” oznacza „kwaśny”. Kwaskowość żurek zawdzięcza zakwasowi chlebowemu przygotowanemu z mąki żytniej. Żurek jest znany nie tylko w Polsce, ale również w Białorusi, Czechach i Słowacji. W zależności od upodobań żurek można przygotować na wywarze mięsnym lub warzywnym, z dodatkiem wędzonych żeberek, boczku lub ogonem wieprzowym.

W niektórych regionach Polski zamiennie używa się sformułowania żurek i barszcz biały. Jednak inne regiony rozróżniają te zupy ze względu na dodatek mąk. Do barszczu białego wykorzystują wówczas mąką pszenną zamiast żytniej.

Pod każdą nazwą żurek na wędzonce jest pyszny, mam nadzieję, że wiesz już jak ugotować żurek na wędzonce na święta.

Alergeny w żurku na wędzonce

Lista alergenów dla żurku na wędzonce przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żur na zakwasie w butelce
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%

W przepisie na żurek na wędzonce nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • chrzan tarty
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze żurku na wędzonce

na 100g gotowej potrawy

Żurek ze względu na to, że przygotowuje się go na zakwasie z mąki żytniej, jest bogatym źródłem B12 i probiotyków.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
179.96
539.89
Białko (g)
9.20
27.60

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
5.39
16.17

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
13.34
40.01
Tłuszcze nasycone (g)
5.99
17.97
Tłuszcze nienasycone (g)
7.35
22.04

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
545.06
1635.18
Szacunkowy indeks glikemiczny żurku na wędzonce 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania żurku na wędzonce

Koszt składników
54.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Boczek wędzony bez kości
400 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 4
18.00
Za 400 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Marchewka
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Biała kiełbasa
600 g
8.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 2
13.71
Za 600 g
Żur na zakwasie w butelce
1000 ml
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 2
6.00
Za 1000 ml
Śmietana 18%
250 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
2.75
Za 250 g
Chrzan
20 g
3.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 20 g
Pietruszka
50 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 50 g
Koszt składników
54.90