Zupa serowo cebulowa

Opublikowano: 01.04.2023 r., 9:34 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa serowo cebulowa podana w białej miseczce. Obok miseczki stoi talerz z grzankami z serem.
Zupa serowo cebulowa
Zupa serowo cebulowa to doskonałe danie, które możesz podać jako obiad. Zupa jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
270 kcal
Kcal w porcji
450 g
Wielkość porcji
42
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Bulion warzywny 4 szklanki (1000 ml)
  • Cebula 4 duże sztuki (600 g)
  • Ser topiony (150 g)
  • Ziemniaki późne 1 średnia sztuka (150 g)
  • Oliwa z oliwek (20 ml)
  • Masło (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, tymianek, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, blender, miska

Przepis na zupę serowo cebulową krok po kroku

Cebulę obierz i pokrój w piórka.

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.

W garnku rozgrzej oliwę oraz masło i przesmaż na nim cebulę. Dopraw ją do smaku solą oraz pieprzem i smaż kilka minut, aż się zarumieni.

Następnie do cebuli dodaj pół łyżeczki ostrej papryki, pół łyżeczki tymianku oraz pół łyżeczki majeranku.

Do garnka dodaj ziemniaka, składniki dokładnie wymieszaj i smaż chwilę.

Zawartość garnka zalej ciepłym bulionem, doprowadź go do zagotowania i gotuj pod przykryciem na średniej mocy palnika przez 10-15 minut.

Po tym czasie zupę zdejmij z palnika i zmiksuj na gładki krem.

Część zupy przelej do miski, dodaj do niej serek topiony i zblenduj, aż cały ser się roztopi.

Zawartość miski wlej z powrotem do garnka i składniki wymieszaj.

Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem, jeśli jest taka konieczność.

Gotową zupę podawaj na ciepło, np. z dodatkiem grzanek.

Jak oceniasz przepis na zupę serowo cebulową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,8% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat zupy serowo cebulowej

Zupa serowo cebulowa to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Sprawdzony przepis na zupę serowo cebulową jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania zupy niezbędne będą następujące produkty spożywcze: wywar jarzynowy, cebula, ser topiony, ziemniaki, oliwa z oliwek, masło, sól, pieprz, majeranek, tymianek oraz papryka ostra.

A jak zrobić zupę serowo cebulową? Cebulę obierz i pokrój w piórka. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej oliwę oraz masło i przesmaż na nim cebulę. Dopraw ją do smaku solą oraz pieprzem i smaż kilka minut, aż się zarumieni. Następnie do cebuli dodaj po pół łyżeczki przypraw. Do garnka dodaj ziemniaka, składniki dokładnie wymieszaj i smaż chwilę. Zawartość garnka zalej ciepłym bulionem, doprowadź go do zagotowania i gotuj pod przykryciem na średniej mocy palnika przez 10-15 minut. Po tym czasie zupę zdejmij z palnika i zmiksuj na gładki krem. Część zupy przelej do miski, dodaj do niej serek topiony i zblenduj, aż cały ser się roztopi. Zawartość miski wlej z powrotem do garnka i składniki wymieszaj. Gotową zupę podawaj na ciepło, np. z dodatkiem grzanek.

Cebula zawiera spore ilości witamin oraz składników mineralnych, które spożywane w odpowiedniej ilości korzystanie wpływają na funkcjonowanie organizmu. W cebuli znajdziemy przeciwutleniacze, które wpływają na zmniejszenie produkcji wolnych rodników, a tym samym wpływają na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowalniają procesy starzenia się. Cebula jest źródłem składników mineralnych, do których zaliczyć możemy: cynk, magnez, siarkę, fluor, żelazo, potas, wapń, krzem. Do witamin zawartych w cebuli możemy zaliczyć: niektóre witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy), witaminę A, C, E oraz K.

Podsumowując pyszna zupa stanowi doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Najlepsza zupa cebulowa jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Warto podać ją z dodatkiem grzanek. Produkty spożywcze niezbędne do jej przygotowania dostępne są w większości sklepów spożywczych z przystępnych cenach.

Alergeny w zupie serowo cebulowej

Lista alergenów dla zupy serowo cebulowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser topiony
    • Masło

Wartości odżywcze zupy serowo cebulowej

na 100g gotowej potrawy

Zupa serowo-cebulowa to doskonała propozycja na smaczny obiad. Cebula wykorzystana do przygotowania zupy stanowi doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(450g)
Energia (kcal)
60.22
270.97
Białko (g)
1.18
5.31

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(450g)
Węglowodany (g)
4.99
22.47
Węglowodany przyswajalne (g)
4.30
19.37
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.69
3.10
Brak danych dla: ser topiony.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(450g)
Tłuszcz (g)
4.15
18.69
Tłuszcze nasycone (g)
2.30
10.34
Tłuszcze nienasycone (g)
1.85
8.34
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.63
7.32
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.23
1.03
Cholesterol (mg)
9.18
41.29

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(450g)
Witamina A (µg (mcg))
36.59
164.64
Witamina B6 (mg)
0.07
0.31
Witamina B12 (µg (mcg))
0.03
0.15
Witamina C (mg)
4.02
18.08
Witamina D (µg (mcg))
0.04
0.17
Witamina E (mg)
0.24
1.07
Retinol (µg (mcg))
30.11
135.51
Tiamina (mg)
0.03
0.15
Ryboflawina (mg)
0.04
0.17
Niacyna (mg)
0.25
1.12
Foliany (µg (mcg))
7.99
35.98
Beta karoten (µg (mcg))
60.70
273.15

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(450g)
Sód (mg)
188.12
846.56
Potas (mg)
96.73
435.27
Wapń (mg)
15.34
69.01
Fosfor (mg)
22.21
99.93
Magnez (mg)
5.87
26.42
Żelazo (mg)
0.25
1.13
Cynk (mg)
0.13
0.59
Miedź (mg)
0.03
0.13
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy serowo cebulowej 42
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy serowo cebulowej

Koszt składników
67.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bulion warzywny
1000 ml
4 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 ml
Cebula
600 g
4 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 600 g
Ser topiony
150 g
4.00
Za 130,0 g
Liczba opakowań 2
4.62
Za 150 g
Ziemniaki późne
150 g
1 średnia sztuka
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 150 g
Oliwa z oliwek
20 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Masło
20 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Koszt składników
67.00