Zupa owocowa z kluskami
- Wiśnie (500 g)
- Kisiel (proszek) - 1 opakowanie (70 g)
- Cukier - 2 szklanki (500 g)
- Dżem truskawkowy niskosłodzony - 1 słoiczek (200 g)
- Jajko (1 szt.)
- Mleko 3,2% - 4 łyżki (40 ml)
- Mąka pszenna typ 500 - 4 łyżki (40 g)
Przepis na zupę owocową z kluskami krok po kroku
Do garnka wlej wodę - 2 litry, dodaj owoce, dżem i cukier. Podgrzewaj do momentu rozpuszczeni cukru.
Kisiel rozpuść w wodzie, a następnie wlej do zupy.
Do miski wbij jajko, wsyp mąkę, dodaj szczyptę soli, wlej mleko. Wymieszaj za pomocą rózgi.
Ciasto wlewaj łyżką do gotującej się zupy.
Więcej informacji na temat zupy owocowej z kluskami
Zupa owocowa z kluskami kiedyś dużo częściej przygotowywana przez nasze mamy czy babcie, dzisiaj jednak powraca ona na nasze rodzinne stoły. Koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na zupę owocową z kluskami na słodko.
Do jej przygotowania będziesz potrzebować takich składników jak: wiśnie, kisiel, cukier, dżem, jajka, mąka i mleko. Ja skorzystałam z wiśni, śmiało możesz jednak wykorzystać inne dowolne owoce, świetnie spiszą się też truskawki czy owoce leśne. Owoce mogą być świeże, ale też mrożone. Ważne jest, tylko aby je odpowiednio odmrozić. Sposobów jest kilka albo wsyp zamrożone owoce do miski i ułóż ją do lodówki, możesz także wsypać mrożone owoce do gotującej się wody.
Nie powinno się jednak rozmrażać owoców, ale także innych produktów w temperaturze pokojowej, sprzyja to rozmnażaniu się bakterii i utracie witamin.
Zatem, jak zrobić zupę owocową z kluskami?
W pierwszej kolejności do garnka wlej wodę - 2 litry, dodaj owoce, dżem i cukier. Podgrzewaj do momentu rozpuszczeni cukru. Kisiel rozpuść w wodzie, a następnie wlej do zupy.
Do miski wbij jajko, wsyp mąkę, dodaj szczyptę soli, wlej mleko. Wymieszaj za pomocą rózgi.
Gdy ciasto jest już gotowe, wlewaj je łyżką do gotującej się zupy.
Nasza pyszna zupa z wiśniami na słodko jest już gotowa do spożycia. Koniecznie wykorzystaj mój przepis i przygotuj ją na obiad. Będzie smaczna nie tylko dla dzieci, ale też dla dorosłych.
W przepisie została użyta zwykła mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Dlatego, jeśli jesteś osobą cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa.
Alergeny w zupie owocowej z kluskami
Lista alergenów dla zupy owocowej z kluskami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze zupy owocowej z kluskami
Zupę owocową możesz przygotować z dowolnych owoców.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.