Przepis na zupa krem z dyni z imbirem krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, imbir świeży, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, blender

Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Obierz dynię i pokrój w kostkę.

W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Dodaj dynie i podsmaż chwilę.

Dodaj liść laurowy i ziele angielskie, wlej bulion drobiowy.

Gotuj przez 20 minut, wsyp ryż i gotuj jeszcze 15 minut.

Dopraw solą i pieprzem.

Zblenduj zupę, dodaj mleko kokosowe i wymieszaj.

Dodaj starty imbir i wlej zupę do misek.

Zupa krem z dyni z imbirem podana w miseczce. Dookoła miseczki leży dynia oraz korzeń imbiru.
Zupa krem z dyni z imbirem
Koszt przygotowania dania
64.67 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
251 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
64

Zupa krem z dyni z imbirem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zupie krem z dyni z imbirem

Zupa krem z dyni z imbirem to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Zupa z imbirem jest bardzo aromatyczna i lekko pikantna. Zupa krem z dyni może zostać podana jako danie główne lub przystawkę. Przepis na zupę krem z dyni z imbirem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: dynia, imbir, cebula, bulion drobiowy, ryż biały, liść laurowy, ziele angielskie, mleko kokosowe, olej rzepakowy, sól, pieprz.

Jak zrobić zupę krem z dyni z imbirem? Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Obierz dynię i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj dynie i podsmaż chwilę. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie, wlej bulion drobiowy. Gotuj przez 20 minut, wsyp ryż i gotuj jeszcze 15 minut. Dopraw solą i pieprzem. Zblenduj zupę, dodaj mleko kokosowe i wymieszaj. Dodaj starty imbir i wlej zupę do misek.

Bulwy imbiru dodanego do marynaty są źródłem olejków eterycznych posiadających właściwości bakteriobójcze oraz przeciwzapalne. Imbir jest także źródłem witamin z grupy B, mających korzystny wpływ na metabolizm całego organizmu. Imbir doskonale rozgrzewa i łagodzi przeziębienia. Ma także właściwości rozrzedzające krew, dlatego nie można go spożywać bezpośrednio przed zabiegami operacyjnymi. Bulwy imbiru dodanego do marynaty są źródłem olejków eterycznych posiadających właściwości bakteriobójcze oraz przeciwzapalne. Imbir jest także źródłem witamin z grupy B, mających korzystny wpływ na metabolizm całego organizmu. Imbir doskonale rozgrzewa i łagodzi przeziębienia. Ma także właściwości rozrzedzające krew, dlatego nie można go spożywać bezpośrednio przed zabiegami operacyjnymi.

Podsumowując sprawdzony przepis na zupę sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Pyszna zupa jest dobra do spożycia od razu po ugotowaniu. Zupę możesz przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Zupa z imbirem doskonale komponuje się z daniami kuchni tajskiej.

Wartości odżywcze zupy krem z dyni z imbirem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(410g)
Energia (kalorie)
61.27 kcal
251.20 kcal
Białko
1.24 g
5.08 g

Węglowodany w zupie krem z dyni z imbirem

Na 100g
Na porcję
(410g)
Węglowodany
7.66 g
31.40 g
Węglowodany przyswajalne
7.43 g
30.45 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.23 g
0.95 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(410g)
Tłuszcz
2.99 g
12.28 g
Tłuszcze nasycone
0.52 g
2.14 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
2.41 g
9.88 g
Tłuszcze jednonasycone
1.72 g
7.04 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.69 g
2.83 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Cholesterol
2.29 mg
9.40 mg
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na zupa krem z dyni z imbirem

Na 100g
Na porcję
(410g)
Witamina B6
0.02 mg
0.10 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.03 mg
0.12 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.07 mg
0.28 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.30 mg
1.23 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
4.90 µg (mcg)
20.10 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zupa krem z dyni z imbirem

Na 100g
Na porcję
(410g)
Sód
250.90 mg
1028.70 mg
Potas
87.66 mg
359.40 mg
Wapń
17.24 mg
70.70 mg
Fosfor
35.10 mg
143.90 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
5.58 mg
22.88 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.20 mg
0.82 mg
Cynk
0.19 mg
0.79 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.19 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy krem z dyni z imbirem 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie krem z dyni z imbirem

Lista alergenów dla zupy krem z dyni z imbirem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Cena przygotowania zupy krem z dyni z imbirem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dynia
600 g
10.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 600 g
Cebula
300 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Bulion drobiowy
2500 g
10 szklanek
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 4
53.57
Za 2500 g
Mleczko kokosowe
400 ml
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
5.00
Za 400 ml
Olej rzepakowy
100 ml
niepełne pół szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Ryż biały
200 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 200 g
Koszt składników
88.00
Jak oceniasz przepis na zupa krem z dyni z imbirem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób