Zupa krem z dyni z imbirem
- Dynia (600 g)
- Cebula - 2 średnie sztuki (300 g)
- Bulion drobiowy - 10 szklanek (2500 g)
- Mleczko kokosowe (400 ml)
- Olej rzepakowy - niepełne pół szklanki (100 ml)
- Ryż biały (200 g)
Przepis na zupa krem z dyni z imbirem krok po kroku
Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
Obierz dynię i pokrój w kostkę.
W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
Dodaj dynie i podsmaż chwilę.
Dodaj liść laurowy i ziele angielskie, wlej bulion drobiowy.
Gotuj przez 20 minut, wsyp ryż i gotuj jeszcze 15 minut.
Dopraw solą i pieprzem.
Zblenduj zupę, dodaj mleko kokosowe i wymieszaj.
Dodaj starty imbir i wlej zupę do misek.
-
Zupa dyniowa
-
Zupa z dyni
-
Zupa krem z dyni
-
Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym
-
Zupa z dyni hokkaido
-
Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym
-
Zupa z mlekiem kokosowym
-
Krem z dyni z mlekiem kokosowym
-
Zupa z pieczonej dyni
-
Zupa krem z dyni z grzankami
-
Zupa z dyni z mlekiem kokosowym
-
Zupa krem z dyni Thermomix
-
Krem z pieczonej dyni
-
Zupa krem z dyni hokkaido
-
Dynia z piekarnika
-
Zupa krem z pieczonej dyni
-
Zupa krem z dyni piżmowej
-
Zupa dyniowa na ostro
-
Zupa krem z dyni
Więcej informacji na temat zupy krem z dyni z imbirem
Zupa krem z dyni z imbirem to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Zupa z imbirem jest bardzo aromatyczna i lekko pikantna. Zupa krem z dyni może zostać podana jako danie główne lub przystawkę. Przepis na zupę krem z dyni z imbirem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: dynia, imbir, cebula, bulion drobiowy, ryż biały, liść laurowy, ziele angielskie, mleko kokosowe, olej rzepakowy, sól, pieprz.
Jak zrobić zupę krem z dyni z imbirem? Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Obierz dynię i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj dynie i podsmaż chwilę. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie, wlej bulion drobiowy. Gotuj przez 20 minut, wsyp ryż i gotuj jeszcze 15 minut. Dopraw solą i pieprzem. Zblenduj zupę, dodaj mleko kokosowe i wymieszaj. Dodaj starty imbir i wlej zupę do misek.
Bulwy imbiru dodanego do marynaty są źródłem olejków eterycznych posiadających właściwości bakteriobójcze oraz przeciwzapalne. Imbir jest także źródłem witamin z grupy B, mających korzystny wpływ na metabolizm całego organizmu. Imbir doskonale rozgrzewa i łagodzi przeziębienia. Ma także właściwości rozrzedzające krew, dlatego nie można go spożywać bezpośrednio przed zabiegami operacyjnymi. Bulwy imbiru dodanego do marynaty są źródłem olejków eterycznych posiadających właściwości bakteriobójcze oraz przeciwzapalne. Imbir jest także źródłem witamin z grupy B, mających korzystny wpływ na metabolizm całego organizmu. Imbir doskonale rozgrzewa i łagodzi przeziębienia. Ma także właściwości rozrzedzające krew, dlatego nie można go spożywać bezpośrednio przed zabiegami operacyjnymi.
Podsumowując sprawdzony przepis na zupę sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Pyszna zupa jest dobra do spożycia od razu po ugotowaniu. Zupę możesz przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Zupa z imbirem doskonale komponuje się z daniami kuchni tajskiej.
Alergeny w zupie krem z dyni z imbirem
Lista alergenów dla zupy krem z dyni z imbirem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
Wartości odżywcze zupy krem z dyni z imbirem
Zupa krem z dyni z imbirem to świetne źródło błonnika pokarmowego. Zupa zawiera tłuszcze nasycone pochodzące z mleka kokosowego. Zupa jest średnio kaloryczna i sprawdzi się dla osób dbających o linię.
Energia i białka
(410g)
Węglowodany
(410g)
Tłuszcze
(410g)
Witaminy
(410g)
Składniki mineralne
(410g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.