Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym

Opublikowano: 15.08.2022 r., 7:23 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kremowa zupa dyniowa z kokosem
Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym
Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym to doskonała propozycja na smaczny i rozgrzewający posiłek w kilka chwil. Świetnie sprawdza się zwłaszcza jesienią i zimą.
Przygotowanie 45 min
Gotowanie 40 min
114 kcal
Kcal w porcji
411 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 8 porcji
  • Oliwa z oliwek (15 ml)
  • Cebula (100 g)
  • Por (80 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Dynia (600 g)
  • Ziemniaki późne (350 g)
  • Bulion warzywny (2000 ml)
  • Mleczko kokosowe (125 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kurkuma, kumin, kolendra nasiona mielone, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, blender

Przepis na zupę dyniową z mlekiem kokosowym krok po kroku

Rozgrzej olej w dużym garnku, dodaj posiekaną cebulę, por i czosnek smaż przez 2-3 minuty, aż zmiękną.

Dodaj obraną i pokrojoną w kostkę dynię oraz ziemniaki, podsmaż przez 10 minut.

Całość zalej bulionem, zmniejsz ogień i gotuj przez 30 minut.

Zostaw do ostudzenia i zblenduj ją na gładką masę.

Zupę wymieszaj z mleczkiem i delikatnie podgrzej.

Dopraw przyprawami do smaku.

Jak oceniasz przepis na zupę dyniową z mlekiem kokosowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,6% osób

Więcej informacji na temat zupy dyniowej z mlekiem kokosowym

Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym to doskonała propozycja na smaczny i rozgrzewający posiłek w kilka chwil. Świetnie sprawdza się zwłaszcza jesienią i zimą.

Przepis na zupę dyniową z mlekiem kokosowym to dobra opcja na ciekawe i sycące danie, które sprawdzi się na obiad. Ma mało kalorii, niski indeks glikemiczny, a do tego dostarcza sporo witamin. To świetny sposób na przemycenie do swojego menu dużej ilości pysznych warzyw. Całość jest prosta, smaczna i niezwykle tania. Do przygotowania tej zupy wystarczy tylko kilka minut. Można ją podawać również małym dzieciom. Do jej stworzenia potrzeba tylko kilku prostych produktów. Głównym jest oczywiście dynia. Spokojnie sprawdzi się dynia hokaido, czyli piżmowa. Jest ona najbardziej powszechnym gatunkiem w Polsce. Ma piękny pomarańczowy kolor i zwykle występuje w dość dużych rozmiarach. Ma delikatny, lekko słodkawy smak, który wspaniale komponuje się w większości dań. Dlatego świetnie nadaje się również do zup. W tej wersji mocno się ją przyprawia, dzięki czemu wyróżnia się naprawdę pysznym smakiem. Dynia to warzywo niezwykle niedoceniane. Nie gości na talerzach zbyt często, choć wyróżnia się naprawdę znakomitymi właściwościami. Jest nie tylko pyszna, ale również dobra dla organizmu. To wspaniałe źródło wielu cennych antyoksydantów, a także witaminy C, A i E.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zupę dyniową z mlekiem kokosowym, by była pyszna, szybka i łatwa, to ten prosty przepis to najlepsza opcja dla ciebie. Przepis na zupę dyniową, choć może się wydawać inaczej, jest naprawdę prosty. Dlatego spokojnie poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz. Do jej przygotowania przyda się garnek, ale również dobry blender. Można używać zarówno tego ręcznego, jak i robota kuchennego. Można również posłużyć się gotowym musem dyniowym, który z łatwością da się kupić w większości sklepów. Dzięki temu przygotowanie zupy jest dużo łatwiejsze. Najlepiej, by zupa była zblendowana na gładki mus, dzięki temu całość jest po prostu smaczniejsza i bardziej apetycznie się prezentuje.

Alergeny w zupie dyniowej z mlekiem kokosowym

Lista alergenów dla zupy dyniowej z mlekiem kokosowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze zupy dyniowej z mlekiem kokosowym

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która dostarcza sporo błonnika i witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(411g)
Energia (kcal)
27.87
114.54
Białko (g)
0.76
3.11

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(411g)
Węglowodany (g)
5.12
21.06
Węglowodany przyswajalne (g)
4.70
19.32
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.42
1.74

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(411g)
Tłuszcz (g)
0.67
2.77
Tłuszcze nasycone (g)
0.23
0.93
Tłuszcze nienasycone (g)
0.45
1.84
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.38
1.55
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.07
0.28
Cholesterol (mg)
0.42
1.72

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(411g)
Witamina A (µg (mcg))
88.05
361.88
Witamina B6 (mg)
0.07
0.27
Witamina B12 (µg (mcg))
0.01
0.05
Witamina C (mg)
4.65
19.11
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mleczko kokosowe.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.09
0.37
Brak danych dla: mleczko kokosowe.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.88
3.60
Tiamina (mg)
0.03
0.14
Ryboflawina (mg)
0.04
0.18
Niacyna (mg)
0.31
1.27
Foliany (µg (mcg))
6.82
28.04
Beta karoten (µg (mcg))
658.87
2707.97

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(411g)
Sód (mg)
191.09
785.39
Potas (mg)
134.52
552.89
Wapń (mg)
13.71
56.36
Fosfor (mg)
25.98
106.78
Magnez (mg)
6.88
28.29
Żelazo (mg)
0.34
1.41
Cynk (mg)
0.13
0.55
Miedź (mg)
0.05
0.20
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy dyniowej z mlekiem kokosowym 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy dyniowej z mlekiem kokosowym

Koszt składników
92.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Oliwa z oliwek
15 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Por
80 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.07
Za 80 g
Czosnek
15 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Dynia
600 g
10.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 600 g
Ziemniaki późne
350 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.40
Za 350 g
Bulion warzywny
2000 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
42.86
Za 2000 ml
Mleczko kokosowe
125 ml
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
1.56
Za 125 ml
Koszt składników
92.00