Zrazy w sosie
- Schab wieprzowy bez kości (500 g)
- Musztarda (50 g)
- Cebula (50 g)
- Ogórek kiszony (60 g)
- Bulion drobiowy (325 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (40 g)
- Oliwa z oliwek (45 ml)
Przepis na zrazów w sosie krok po kroku
Plastry schabu porządnie rozbij tłuczkiem do mięsa. Obsyp solą, pieprzem, mielonym czosnkiem i ziołami prowansalskimi.
Ogórka i cebulę pokrój na 5 części.
Środek każdego kotleta wysmaruj 1 łyżeczką musztardy. Włóż do środka 1 kawałek cebuli i ogórka. Boki kotleta schowaj do środka, a całość zroluj. Wetknij w środek po 2 wykałaczki.
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej roladki. Następnie całość zalej bulionem. Mięso duś przez godzinę do pełnej miękkości.
Przelej do szklanki odrobinę sosu i zmieszaj z mąką, by nie było grudek.
Całość wlej do garnka i dokładnie zamieszaj. Doprowadź do zagotowania.
Dopraw sosem sojowym i mielonym czosnkiem.
Więcej informacji na temat zrazów w sosie
Zrazy w sosie to doskonała opcja na naprawdę pyszny obiad. Są miękkie, delikatne i niezwykle smaczne. Mięso tak przygotowane jest też bardzo aromatyczne.
Przepis na zrazy w sosie to pomysł na pyszne mięsne danie ze schabu. Najlepiej smakują w sosie własnym. Głównym składnikiem w tym daniu jest oczywiście mięso. Choć w większości przepisów zwykle pojawia się wołowina, to jednak dobrze jest skorzystać z wieprzowiny, która jest bardziej miękka, delikatna i chudsza. Dzięki czemu roladki potrzebują mniej czasu na dojście. Przy wyborze mięsa warto zwrócić uwagę na to, by kawałki miały jak najmniej ścięgien. Dzięki temu już po obróbce mięso będzie świetne. Jednak warto, by kawałki posiadały, choć odrobinę tłuszczu, który podczas obróbki termicznej, a jego obecność wpływa pozytywnie na jakość całego dania. Roladki, które z niego powstają, są bardzo pyszne i delikatne. Całość jest pyszna i bardzo aromatyczna. W tym daniu, mięso, najpierw należy podsmażyć, by było soczyste.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zrazy w sosie, które będą smaczne, proste i szybkie, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałą opcją. To najlepsze bitki, które są nadziewane musztardą połączoną z ogórkiem. Całość jest bardzo nieskomplikowana, ale również niesamowicie pyszna. Te kotlety stanowią świetną alternatywę dla tradycyjnego schabowego. Mięso jest bardzo cienkie i delikatne, dzięki temu szybko się gotuje. Świetnie komponuje się z kluskami śląskimi, a także ziemniakami. W wersji fit można całość połączyć z kaszą i warzywami z wody. To danie, które nie tylko pysznie smakuje, ale również pięknie się prezentuje. Ten sprawdzony przepis na rolady ze schabu pozwala przygotować wspaniały mięsny dodatek do obiadu. To najbardziej tradycyjny przepis na te kotlety w sosie, które świetnie sprawdzają się na co dzień, ale również od święta. W połączeniu z surówką i skrobiowym dodatkiem stworzy zbilansowany posiłek, który świetnie sprawdzi się w każdej diecie, nawet redukcyjnej. Mięso dostarcza sporo białka, więc syci na długo. Jest dobrze rozbite, więc kawałki są naprawdę spore. Naje się nimi nawet największy łasuch.
Alergeny w zrazach w sosie
Lista alergenów dla zrazów w sosie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
Wartości odżywcze zrazów w sosie
To danie ze względu na dużą zawartość czerwonego mięsa nie powinno gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(214g)
Węglowodany
(214g)
Tłuszcze
(214g)
Witaminy
(214g)
Składniki mineralne
(214g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.