Zrazy drobiowe
- Piersi kurczaka bez skóry - 4 sztuki (800 g)
- Ogórki kiszone - 6 sztuki (200 g)
- Papryka czerwona - 2 sztuki (240 g)
- Cebula - 1 szuka (100 g)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki (30 ml)
- Mąka pszenna typ 500 - 1/2 szklanki (125 g)
Przepis na zrazy drobiowe krok po kroku
Piersi z kurczaka przekrój na pół i rozbij delikatnie.
Mięso dopraw do smaku, a warzywa pokrój w słupki.
Na środku mięsa ułóż warzywa i zawiń mięso w rulon.
Zawiąż nitką lub wbij wykałaczkę, tak aby mięso się nie rozwinęło.
Obtocz zrazy w mące i usmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym.
Więcej informacji na temat zrazów drobiowych
Tradycyjne zrazy powstają z mięsa wołowego, jeśli jednak nie przepadasz za tym rodzajem postaw na drób.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na zrazy drobiowe, będzie to idealny pomysł na obiad dla całej Twojej rodziny.
Rodzaj mięsa może być dowolny, każdy będzie smaczny w połączeniu z resztą składników.
Wykorzystałam drób, który należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E. Zawiera niewiele tłuszczu, dlatego jest on polecany do dań lekkostrawnych.
Dodatkowo mięso jest bogatym źródłem witamin z grupy B, cynku, a także żelaza hemowego, które jest dużo łatwiej przyswajalne przez nasz organizm niż żelazo niehemowe, czyli to pozyskiwane z roślin. Mięso to także źródło pełnowartościowego białka, które daje nam uczucie sytości na długi czas. Aby przygotować pyszne zrazy drobiowe z kurczaka będziesz potrzebować: mięso – u piersi z kurczaka, ogórki – możesz przygotować zrazy z ogórkiem kiszonym lub konserwowym, papryka, cebula, odrobina oleju rzepakowego, mąka pszenna. W przepisie występuje mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten, czyli białka zbóż występujące w większości odmian. Jeśli chcesz przygotować bezglutenowy spód, wystarczy zamienić tylko mąkę na wersję bezglutenową lub wybrać taki rodzaj mąki, która naturalnie nie zawiera glutenu. W takiej sytuacji postaw na mąkę kukurydzianą lub ryżową – ta sprawdzi się idealnie.
Zatem jak zrobić zrazy drobiowe?
W pierwszej kolejności przekrój piersi z kurczaka na pół i delikatnie rozbij, dopraw do smaku i odłóż do lodówki na godzinę.
W tym czasie pokrój warzywa w słupki i ułóż na środku mięsa. Zawiń zrazy w rulon, wykorzystując nitkę lub wbij wykałaczki, aby mięso się nie rozwinęło. Mięso obtocz w mące pszennej, a olej rozgrzej na patelni i usmaż zrazy z każdej strony.
Nasze domowe zrazy są nadziewane warzywami, możesz też postawić na mięso mielone, wtedy zrazy będą jeszcze bardziej pożywne.
Nasze roladki są dobre do spożycia, wykorzystaj mój przepis i przekonaj się, jakie są smaczne. Będzie to idealny pomysł na obiad dla całej Twojej rodziny.
Alergeny w zrazach drobiowych
Lista alergenów dla zrazów drobiowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze zrazów drobiowych
Zrazy możesz przygotować z dowolnego rodzaju mięsa.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.