Ziemniaczki z piekarnika
- Ziemniaki późne (500 g)
- Oliwa z oliwek - 4 łyżki (40 ml)
Przepis na ziemniaczki z piekarnika krok po kroku
Ziemniaki umyj i obierz ze skóry.
Następnie pokrój je w słupki, wrzuć do miski.
Dodaj oliwę z oliwek i aromatyczne przyprawy oraz zioła.
Całość dokładnie wymieszaj, a następnie wyłóż je na blaszkę do pieczenia.
Upiecz ziemniaki w piekarniku przez 30 minut w 180 st. C.
-
Frytki z batatów
-
Frytki z piekarnika
-
Frytki belgijskie
-
Frytki
-
Bataty z piekarnika
-
Frytki z marchewki
-
Poutine
-
Frytki z dyni
-
Frytki z cukinii
-
Frytki stekowe
-
Domowe frytki z piekarnika
-
Frytki w piekarniku
-
Zakręcone frytki
-
Frytki z serem
-
Frytki z selera
-
Sos do frytek
-
Frytki z buraków
-
Ziemniaki z piekarnika
-
Frytki domowe
Więcej informacji na temat ziemniaczków z piekarnika
Masz ochotę na frytki, ale nie chcesz zaprzepaścić swojej diety? Nic straconego, poznaj mój, przepis na ziemniaczki z piekarnika. Jest to w pełni wegetariańskie danie, które przygotujesz w dosłownie kilka minut dla siebie i całej Twojej rodziny.
Ziemniaki wbrew pozorom to nie są tylko niepotrzebne kalorie na talerzu. Jakiś czas temu zyskały złą sławę, ale nadszedł czas aby je odczarować. Są one niskokaloryczne i łatwostrawne, zawierają witaminę C, potas i wapń, dodatkowo są powszechnie dostępne i tanie. Ich kaloryczność zależy w dużej mierze od sposobu przygotowania i obróbki termicznej. Te gotowane na parze będą dietetyczne lub jak niektórzy mówią fit. Te, które pokroimy w słupki i usmażymy jako frytki, na głębokim tłuszczu będą już charakteryzowały się większą kalorycznością, aczkolwiek zostajemy przy naszych gotowanych ziemniakach.
Pomimo tego, że ziemniaki polecane są na diecie lekkostrawnej i charakteryzują się niską kalorycznością w 100 g, warto pamiętać, że nie każdy powinien po nie sięgać w dowolnych ilościach.
Mam tutaj na myśli wszystkie osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, czyli z insulinoopornością czy już rozwiniętą cukrzycą typu 2. W diecie cukrzycowej zaleca się spożywanie głównie produktów o niskim indeksie glikemicznym, a ziemniaki mają ten indeks bardzo wysoki, bo, aż 95.
Zatem, jak zrobić ziemniaczki z piekarnika?
Wystarczy, że obierzesz je ze skóry i pokroisz w słupki.
Wato, przyprawić nasze pieczone ziemniaczki z piekarnika do smaku swoimi ulubionymi przyprawami. Ja zawsze korzystam z czerwonej słodkiej papryki, dodaje nieco ostrej i wędzonej papryki, wtedy są pyszne. Ziemniaczki polej oliwą z oliwą, a całość wyłóż na blachę do pieczenia z papierem. Upiecz je przez około 30 minut w 180 stopniach, po tym czasie będą już smaczne i dobre do spożycia.
Będzie to dobry pomysł na dodatek do obiadu.
Skoro już wiesz ile czasu je piec i jakie dodać przyprawy koniecznie wykorzystaj mój przepis na pieczone frytki. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!
Alergeny w ziemniaczkach z piekarnika
Lista alergenów dla ziemniaczków z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na ziemniaczki z piekarnika
Wartości odżywcze ziemniaczków z piekarnika
W podobny sposób możesz przygotować frytki z batatów.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.