Ziemniaczki faszerowane
- Ziemniaki późne - 4 duże sztuki (600 g)
- Mięso mielone wieprzowe (300 g)
- Pomidory w puszce - 1 puszka (400 g)
- Cebula - 1 średnia sztuka (100 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Natka pietruszki (20 g)
- Ser żółty (80 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki stołowe (20 ml)
Przepis na ziemniaczki faszerowane krok po kroku
Ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie do miękkości. Następnie ziemniaki odcedź i pozostaw do wystygnięcia.
Ziemniaki przekrój wzdłuż na pół i wydrąż miąższ (tak, aby powstało miejsce na farsz).
Cebulę i czosnek obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju.
Następnie dodaj mięso mielone i całość smaż przez około 10 minut.
Do mięsa dodaj pomidory z puszki, miąższ pozostały z ziemniaków oraz po pół łyżeczki przypraw. Składniki dokładnie wymieszaj i smaż, aż farsz zgęstnieje.
Natkę pietruszki umyj, osusz, posiekaj i dodaj do farszu mięsnego. Farsz ponownie wymieszaj.
Gotowy farsz nałóż do łódeczek z ziemniaków.
Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp nim farsz w ziemniakach.
Ziemniaki faszerowane piecz w piekarniku nagrzanym do 220 st. C przez około 10 minut (do momentu roztopienia się sera).
Gotowe ziemniaki faszerowane podawaj na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu.
-
Kapuśniak
-
Kiszka ziemniaczana
-
Patatas bravas
-
Kartoflak
-
Zapiekanka z ziemniakami i mięsem mielonym
-
Zupa ogórkowa z ryżem
-
Faszerowane ziemniaki
-
Tortilla de patatas
-
Zupa rybna
-
Kotleciki z gotowanych ziemniaków
-
Frytki z serem
-
Zupa z kapusty pekińskiej
-
Udka pieczone z ziemniakami
-
Ziemniaki zapiekane z serem
-
Talarki z piekarnika
-
Ziemniaki w mundurkach z piekarnika
-
Szare kluchy
-
Ziemniaczki z boczkiem
-
Obiady z ziemniakami
Więcej informacji na temat ziemniaczków faszerowanych
Ziemniaczki faszerowane to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Pieczone ziemniaczki z farszem mięsnym warto podać z dodatkiem surówek przygotowanych na bazie sezonowych produktów. Przepis na ziemniaczki faszerowane jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, mięso mielone wieprzowe, pomidory w puszcze, cebula, czosnek, natka pietruszki, ser żółty, olej rzepakowy, sól, pieprz oraz papryka słodka.
A jak zrobić ziemniaczki faszerowane? Ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie do miękkości. Następnie ziemniaki odcedź i pozostaw do wystygnięcia. Ziemniaki przekrój wzdłuż na pół i wydrąż miąższ. Cebulę i czosnek obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju. Następnie dodaj mięso mielone i całość smaż przez około 10 minut. Do mięsa dodaj pomidory z puszki, miąższ pozostały z ziemniaków oraz po pół łyżeczki przypraw. Składniki dokładnie wymieszaj i smaż, aż farsz zgęstnieje. Natkę pietruszki umyj, osusz, posiekaj i dodaj do farszu mięsnego. Farsz ponownie wymieszaj. Gotowy farsz nałóż do łódeczek z ziemniaków. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp nim farsz w ziemniakach. Ziemniaki faszerowane piecz w piekarniku nagrzanym do 220°C przez około 10 minut. Gotowe ziemniaki faszerowane podawaj na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu.
Ziemniaki są lekkostrawne, przez co zawarte w niej związki lepiej przyswajają się. Zawierają one stosunkowo mało tłuszczu i dostarczają małej ilości kalorii. Ziemniaki są doskonałym źródłem potasu, który odpowiada za obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Ziemniaki stanowią także źródło wapnia, żelaza, fosforu, witaminy C, witaminy A, niektórych witamin z grupy B.
Podsumowując: wiesz już, jak przygotować oraz ile czasu piec najlepsze ziemniaczki faszerowane. Ziemniaczki z farszem mięsnym świetnie sprawdzą się jako danie obiadowe dla całej rodziny. Produkty niezbędne do wykonania dania dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w ziemniaczkach faszerowanych
Lista alergenów dla ziemniaczków faszerowanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser żółty
Wartości odżywcze ziemniaczków faszerowanych
Ziemniaki faszerowane to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Ziemniaki z farszem mięsnym stanowią doskonałe źródło białka oraz węglowodanów.
Energia i białka
(375g)
Węglowodany
(375g)
Tłuszcze
(375g)
Witaminy
(375g)
Składniki mineralne
(375g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.