Ziemniaczki faszerowane

Opublikowano: 11.06.2023 r., 13:14 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Faszerowane ziemniaki na desce
Ziemniaczki faszerowane
Ziemniaczki faszerowane to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na ziemniaczki faszerowane mięsem mielonym.
Przygotowanie 50 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
467 kcal
Kcal w porcji
375 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Ziemniaki późne - 4 duże sztuki (600 g)
  • Mięso mielone wieprzowe (300 g)
  • Pomidory w puszce - 1 puszka (400 g)
  • Cebula - 1 średnia sztuka (100 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Natka pietruszki (20 g)
  • Ser żółty (80 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki stołowe (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne, łyżka

Przepis na ziemniaczki faszerowane krok po kroku

Ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie do miękkości. Następnie ziemniaki odcedź i pozostaw do wystygnięcia.

Ziemniaki przekrój wzdłuż na pół i wydrąż miąższ (tak, aby powstało miejsce na farsz).

Cebulę i czosnek obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju.

Następnie dodaj mięso mielone i całość smaż przez około 10 minut.

Do mięsa dodaj pomidory z puszki, miąższ pozostały z ziemniaków oraz po pół łyżeczki przypraw. Składniki dokładnie wymieszaj i smaż, aż farsz zgęstnieje.

Natkę pietruszki umyj, osusz, posiekaj i dodaj do farszu mięsnego. Farsz ponownie wymieszaj.

Gotowy farsz nałóż do łódeczek z ziemniaków.

Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp nim farsz w ziemniakach.

Ziemniaki faszerowane piecz w piekarniku nagrzanym do 220 st. C przez około 10 minut (do momentu roztopienia się sera).

Gotowe ziemniaki faszerowane podawaj na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu.

Jak oceniasz przepis na ziemniaczki faszerowane
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,5% osób

Więcej informacji na temat ziemniaczków faszerowanych

Ziemniaczki faszerowane to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Pieczone ziemniaczki z farszem mięsnym warto podać z dodatkiem surówek przygotowanych na bazie sezonowych produktów. Przepis na ziemniaczki faszerowane jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, mięso mielone wieprzowe, pomidory w puszcze, cebula, czosnek, natka pietruszki, ser żółty, olej rzepakowy, sól, pieprz oraz papryka słodka.

A jak zrobić ziemniaczki faszerowane? Ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie do miękkości. Następnie ziemniaki odcedź i pozostaw do wystygnięcia. Ziemniaki przekrój wzdłuż na pół i wydrąż miąższ. Cebulę i czosnek obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju. Następnie dodaj mięso mielone i całość smaż przez około 10 minut. Do mięsa dodaj pomidory z puszki, miąższ pozostały z ziemniaków oraz po pół łyżeczki przypraw. Składniki dokładnie wymieszaj i smaż, aż farsz zgęstnieje. Natkę pietruszki umyj, osusz, posiekaj i dodaj do farszu mięsnego. Farsz ponownie wymieszaj. Gotowy farsz nałóż do łódeczek z ziemniaków. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp nim farsz w ziemniakach. Ziemniaki faszerowane piecz w piekarniku nagrzanym do 220°C przez około 10 minut. Gotowe ziemniaki faszerowane podawaj na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu.

Ziemniaki są lekkostrawne, przez co zawarte w niej związki lepiej przyswajają się. Zawierają one stosunkowo mało tłuszczu i dostarczają małej ilości kalorii. Ziemniaki są doskonałym źródłem potasu, który odpowiada za obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Ziemniaki stanowią także źródło wapnia, żelaza, fosforu, witaminy C, witaminy A, niektórych witamin z grupy B.

Podsumowując: wiesz już, jak przygotować oraz ile czasu piec najlepsze ziemniaczki faszerowane. Ziemniaczki z farszem mięsnym świetnie sprawdzą się jako danie obiadowe dla całej rodziny. Produkty niezbędne do wykonania dania dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w ziemniaczkach faszerowanych

Lista alergenów dla ziemniaczków faszerowanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser żółty

Wartości odżywcze ziemniaczków faszerowanych

na 100g gotowej potrawy

Ziemniaki faszerowane to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Ziemniaki z farszem mięsnym stanowią doskonałe źródło białka oraz węglowodanów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(375g)
Energia (kcal)
124.57
467.13
Białko (g)
6.00
22.50
Fenyloalanina (mg)
0.26
0.96
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(375g)
Węglowodany (g)
9.79
36.73
Węglowodany przyswajalne (g)
8.31
31.15
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.49
5.58

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(375g)
Tłuszcz (g)
7.03
26.35
Tłuszcze nasycone (g)
3.08
11.56
Tłuszcze nienasycone (g)
3.94
14.78
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.13
11.74
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.81
3.04
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowe, ser żółty.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
20.08
75.29

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(375g)
Witamina A (µg (mcg))
17.40
65.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.25
0.95
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.22
0.82
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
12.69
47.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.03
0.10
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowe.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.35
1.29
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowe, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
8.97
33.63
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.20
0.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.09
0.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.62
6.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
14.61
54.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
102.12
382.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(375g)
Sód (mg)
105.89
397.08
Potas (mg)
325.27
1219.78
Wapń (mg)
57.43
215.37
Fosfor (mg)
97.24
364.63
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.96
78.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.95
3.56
Cynk (mg)
0.86
3.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.12
0.46
Brak danych dla: cebula, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ziemniaczków faszerowanych 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ziemniaczków faszerowanych

Koszt składników
32.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
600 g
4 duże sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
2.40
Za 600 g
Mięso mielone wieprzowe
300 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 300 g
Pomidory w puszce
400 g
1 puszka
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Cebula
100 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Natka pietruszki
20 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Ser żółty
80 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.24
Za 80 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
32.50