Zasmażka do młodej kapusty

Opublikowano: 02.01.2024 r., 10:28 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zasmażka do młodej kapusty podana na patelni.
Zasmażka do młodej kapusty
Zasmażka do młodej kapusty to prosty dodatek, który całkowicie odmienia tą smaczną potrawę i sprawia, że całość smakuje wyśmienicie. Jest prosta, ale smaczna.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 5 min
624 kcal
Kcal w porcji
99 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Masło (75 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (24 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na zasmażkę do młodej kapusty krok po kroku

Masło rozpuść na rozgrzanej patelni.

Dodaj mąkę i intensywnie mieszaj, wlej trochę wody - do uzyskania konsystencji rzadkiego budyniu.

Zasmażkę połącz z kapustą.

Jak oceniasz przepis na zasmażkę do młodej kapusty
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,9% osób

Więcej informacji na temat zasmażki do młodej kapusty

Zasmażka do młodej kapusty to prosty dodatek, który całkowicie odmienia tą smaczną potrawę i sprawia, że całość smakuje wyśmienicie. Jest prosta, ale smaczna. Z tej receptury dowiesz się jak się robi ją samemu w domu w kilka chwil.

Przepis na zasmażkę do młodej kapusty to doskonały pomysł na wzbogacenie ulubionego przepisu o więcej smaku i stworzenie jeszcze lepszej konsystencji. Młoda kapusta gotowana zbyt długo może tracić na swojej atrakcyjności - nie jest już tak chrupka, ale nie jest też odpowiednio gęsta. Dlatego w takich sytuacjach sprawdza się sięgnięcie po zasmażkę. Zasmażka, często wydaje się dodatkiem trudnym do przygotowania, jednak niekoniecznie tak musi być i ten przepis to udowadnia.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zasmażkę do młodej kapusty, by była łatwa, a przy tym bardzo smakowita, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Choć zasmażkę możesz kupić też w sklepie i użyć takiej wersji do przygotowywania ulubionego dania, to jednak ta domowa jest najsmaczniejsza. Jest też najzdrowszą wersją. Niestety, choć to dodatek, który sprawia, że kapusta smakuje znacznie lepiej, to również dostarcza sporo kalorii i ma wysoki indeks glikemiczny. Dlatego w jej przypadku dobrze przygotować ją jednak w domu. Wszystkie składniki bez problemu znajdziesz w każdym większym sklepie. Zapewne masz je również w swoim domu. Można zagęścić kapustę zarówno mąką ziemniaczaną, jak i pszenną. Możesz wykorzystać każdy rodzaj mąki pszennej. Sprawdzi się zarówno oczyszczona, jak i ta pełnoziarnista. Alternatywą dla osób uczulonych na gluten lub chcących go unikać, jest zaklepka do sosu z mąką kukurydzianą, ryżową lub ziemniaczaną. Mąka ziemniaczana będzie o tyle lepsza, że łatwiej jest przy jej pomocy zagęścić różnego rodzaju sosy. W rezultacie będziemy potrzebować mniej tej mąki niż przykładowo pszennej. Do zasmażki najlepiej sprawdza się jednak mąka pszenna. Ze względu na swój neutralny smak nie wpłynie ona na smak dania w żaden sposób. Mąka pszenna jest też łatwo dostępna w każdym domu, warto więc to wykorzystać.

Alergeny w zasmażce do młodej kapusty

Lista alergenów dla zasmażki do młodej kapusty przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze zasmażki do młodej kapusty

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo kalorii i ma wysoki indeks glikemiczny, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(99g)
Energia (kcal)
631.18
624.87
Białko (g)
4.11
4.07

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(99g)
Węglowodany (g)
17.69
17.52
Węglowodany przyswajalne (g)
17.69
17.52

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(99g)
Tłuszcz (g)
61.84
61.22
Tłuszcze nasycone (g)
41.83
41.41
Tłuszcze nienasycone (g)
20.01
19.81

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(99g)
Witamina B6 (mg)
0.02
0.02
Tiamina (mg)
0.24
0.24
Ryboflawina (mg)
0.13
0.13
Niacyna (mg)
1.62
1.60
Foliany (µg (mcg))
37.42
37.05

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(99g)
Sód (mg)
9.06
8.97
Potas (mg)
48.97
48.48
Wapń (mg)
22.79
22.56
Fosfor (mg)
48.24
47.76
Magnez (mg)
10.22
10.12
Żelazo (mg)
1.36
1.35
Cynk (mg)
0.33
0.32
Miedź (mg)
0.06
0.06
Mangan (mg)
0.18
0.18
Szacunkowy indeks glikemiczny zasmażki do młodej kapusty 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zasmażki do młodej kapusty

Koszt składników
8.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
75 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 75 g
Mąka pszenna typ 500
24 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 24 g
Koszt składników
8.00