Zaczyn na chleb
- Zakwas żytni - 3 łyżki (35 g)
- Mąka żytnia typ 2000 (150 g)
Przepis na zaczyn na chleb krok po kroku
W misce umieść zakwas, mąkę żytnią i 150 ml przegotowanej, letniej wody.
Wymieszaj dokładnie.
Miskę przykryj folią spożywczą. Odstaw w ciepłe miejsce przynajmniej na 12 godzin.
Więcej informacji na temat zaczynu na chleb
Zaczyn na chleb to podstawa do wykonania pysznego chleba. Sprawdź jak szybko wykonać najlepszy zaczyn z zakwasu żytniego.
Aby wykonać ten sprawdzony przepis na zaczyn na chleb potrzebujesz zakwasu żytniego, mąki żytniej, ciepłej wody.
Na początku w misce umieść wszystkie składniki: kilka łyżek zakwasu, 150 g mąki żytniej i 150 ml przegotowanej, letniej wody. Całość dokładnie wymieszaj. Miskę przykryj folią spożywczą. Odstaw w ciepłe miejsce przynajmniej na 12 godzin. Najlepiej użyć zaczynu, dopiero gdy minie 16-18 godzin. Wtedy zaczyn będzie najlepszy.
Co raz więcej osób decyduje się na domowy wypiek pieczywa. Taki tradycyjny chleb przygotowany na zakwasie jest nie tylko pyszny, ale także ma wiele innych zalet. Przede wszystkim długo zachowuje swoją świeżość. Wystarczy przechowywać go w bawełnianym lub papierowym woreczku. Choć wiele osób uważa przygotowanie chleba na zakwasie za dość trudne, to mam nadzieję, że nasze wskazówki pomogą Ci go wykonać. Warto pamiętać, że na zachowanie zaczynu ma wpływ wiele czynników. W zależności od temperatury otoczenia, pory roku czy wilgotności zmieniać się może czas wyrastania chleba. By chleb po upieczeniu był miękki w środku i z chrupiącą skórką można wrzucić kostki lodu do rozgrzanego piekarnika. To powoduje, że chleb piecze się w towarzystwie pary wodnej, która ma duże znaczenie dla jego końcowej struktury.
Przygotowanie domowego zakwasu zajmuje kilka dni, ale nie jest to trudny proces. Tutaj też potrzebna jest mąka żytnia i woda. W litrowym słoiku umieść 30 g i 30 ml letniej wody. Należy dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe, ciemne miejsce. Następnego dnia dosyp 30 g mąki i dolej 30 ml wody. Wymieszaj i odstaw. Trzeciego dnia ponownie dosyp mąkę i dolej wodę. Czwartego dnia ponownie. Piątego dnia zakwas jest gotowy do użycia.
Mam nadzieję, że w tych kilku krokach wiecie już jak zrobić zaczyn na chleb. Pamiętajcie by zachować proporcje zaczynu. To spowoduje, że będzie pracował on najlepiej i zapewni odpowiednie wyrastanie chleba. Taki domowy chleb na żytnim zaczynie to świetny pomysł na pierwsze kroki w pieczeniu pieczywa.
Alergeny w zaczynie na chleb
Lista alergenów dla zaczynu na chleb przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Zakwas żytni
- Mąka żytnia typ 2000
Wartości odżywcze zaczynu na chleb
Zaczyn z mąki żytniej jest bogaty w wartości odżywcze.
Energia i białka
(330g)
Węglowodany
(330g)
Tłuszcze
(330g)
Witaminy
(330g)
Składniki mineralne
(330g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.