Wegańska bita śmietana

Opublikowano: 29.10.2021 r., 9:34 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Bita śmietana z mleka roślinnego.
Wegańska bita śmietana
Wegańska bita śmietana to doskonała propozycja na roślinną bitą śmietanę. Kokosowa śmietanka doskonale nadaje się do ubijania i nie zawiera cholesterolu. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Przygotowanie 10 min
143 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 5 porcji
  • Mleczko kokosowe (400 ml)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) - pół szklanki (100 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
mikser, duża miska

Przepis na wegańska bita śmietana krok po kroku

Puszkę z mlekiem schłodź w lodówce przez 12 godzin.

Śmietankę wyjmij łyżką z puszki, oddzielając ją od wody.

Do śmietanki dodaj ksylitol i ubijaj, aż masa zgęstnieje.

Jak oceniasz przepis na wegańska bita śmietana
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,0% osób

Więcej informacji na temat wegańskiej bitej śmietany

Wegańska bita śmietana to doskonała propozycja na roślinny zamiennik tradycyjnej śmietany z mleka krowiego. Śmietanka kokosowa jest pyszna i nie zawiera tak dużo cholesterolu co śmietana pochodzenia zwierzęcego. Przepis na wegańską bitą śmietanę jest bardzo łatwy, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby ją przygotować. Do zrobienia śmietany z mleka kokosowego potrzebne ci będą następujące produkty spożywcze: mleko kokosowe w puszce, ksylitol.

Jak zrobić wegańską bitą śmietanę? Schłodź puszkę mleka kokosowego w lodówce przez minimum 12 godzin. Po tym czasie w puszcze wytrąci się gęsta śmietanka, będąca tłuszczem kokosowym w najczystszej postaci, oraz woda kokosowa. Do ubicia potrzebujesz tylko gęstej części mleka. Wybierz ją łyżką i umieść w misce. Dodaj ksylitol i ubijaj aż zgęstnieje. Śmietana kokosowa nie będzie aż tak puszysta jak śmietana z mleka krowiego. Podawać możesz ją jako deser, wystarczy dodatek świeżych owoców.

Mleczko kokosowe powstaje poprzez przetarcie miąższu kokosa z dodatkiem wody. Jest ono produktem całkowicie wegańskim, może być spożywany przez osoby z nietolerancją mleka krowiego. Mleko kokosowe zawiera dużą ilość tłuszczu nasyconego, jednak nie zawiera cholesterolu. Kwasy zawarte w kokosie są kwasami krótkołańcuchowymi, dzięki czemu wchłaniają się one bezpośrednio, bez potrzeby wcześniejszego trawienia. Mleczko kokosowe ma różne zawartości tłuszczu począwszy od 7% skończywszy na 25% im wyższa zawartość tłuszczu tym mleko jest bardziej kremowe i ma głębszy smak kokosa. Pamiętaj aby wybierać mleka bez dodatku substancji konserwujących oraz z jak najkrótszą liczbą składników.

Podsumowując dobra śmietana bez cukru z ksylitolem to zdrowsza alternatywa tradycyjnej bitej śmietany. Wegańska śmietana jest dobra dla dzieci i dorosłych, może być także spożywana przez osoby chore na cukrzycę. W sklepach internetowych możesz także kupić gotową śmietankę kokosową o bardzo wysokiej zawartości tłuszczu, nadaje się ona do ubicia po schłodzeniu. Używając jej nie musisz oddzielać warstwy śmietanki od wody i wiesz ile dokładnie uzyskasz produktu końcowego. Pomysł na śmietanę z kokosa możesz wykorzystać także w trakcie przygotowywania tortów urodzinowych.

Alergeny w wegańskiej bitej śmietanie

Lista alergenów dla wegańskiej bitej śmietany przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na wegańska bita śmietana

Wartości odżywcze wegańskiej bitej śmietany

na 100g gotowej potrawy

Wegańska bita śmietana to dobra alternatywa dla osób z nietolerancją laktozy i białka krowiego. Roślinną śmietanę mogą także spożywać osoby chore na cukrzycę. Roślinna śmietana ma mniej kalorii i cholesterolu niż tradycyjna.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
143.60
143.60
Białko (g)
2.32
2.32
Fenyloalanina (mg)
0.10
0.10

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
35.28
35.28
Węglowodany przyswajalne (g)
35.20
35.20
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.08
0.08
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
2.80
2.80
Tłuszcze nasycone (g)
1.84
1.84
Tłuszcze nienasycone (g)
0.96
0.96
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.77
0.77
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.19
0.19
Cholesterol (mg)
8.80
8.80

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
19.20
19.20
Witamina C (mg)
0.06
0.06
Retinol (µg (mcg))
18.40
18.40
Beta karoten (µg (mcg))
12.00
12.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
196.80
196.80
Wapń (mg)
80.00
80.00
Żelazo (mg)
0.12
0.12
Szacunkowy indeks glikemiczny wegańskiej bitej śmietany 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wegańskiej bitej śmietany

Koszt składników
27.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleczko kokosowe
400 ml
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
5.00
Za 400 ml
Ksylitol (cukier brzozowy)
100 g
pół szklanki
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.40
Za 100 g
Koszt składników
27.00