Wegańska bita śmietana
- Mleczko kokosowe (400 ml)
- Ksylitol (cukier brzozowy) - pół szklanki (100 g)
Przepis na wegańska bita śmietana krok po kroku
Puszkę z mlekiem schłodź w lodówce przez 12 godzin.
Śmietankę wyjmij łyżką z puszki, oddzielając ją od wody.
Do śmietanki dodaj ksylitol i ubijaj, aż masa zgęstnieje.
-
Naleśniki bez jajek
-
Deser z tapioki
-
Rachatłukum
-
Wegańskie bezy
-
Sorbet truskawkowy
-
Ciasto wegańskie
-
Wegańskie naleśniki
-
Tajskie lody
-
Tort wegański
-
Lody wegańskie
-
Wegańskie ciasto marchewkowe
-
Wegańskie ciastka
-
Wege ciasto marchewkowe
-
Piernik z pomidorów
-
Ciastka z ciecierzycy
-
Wegańska czekolada
-
Wegańskie lody
-
Sernik z kaszy jaglanej
-
Wegańskie słodycze
Więcej informacji na temat wegańskiej bitej śmietany
Wegańska bita śmietana to doskonała propozycja na roślinny zamiennik tradycyjnej śmietany z mleka krowiego. Śmietanka kokosowa jest pyszna i nie zawiera tak dużo cholesterolu co śmietana pochodzenia zwierzęcego. Przepis na wegańską bitą śmietanę jest bardzo łatwy, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby ją przygotować. Do zrobienia śmietany z mleka kokosowego potrzebne ci będą następujące produkty spożywcze: mleko kokosowe w puszce, ksylitol.
Jak zrobić wegańską bitą śmietanę? Schłodź puszkę mleka kokosowego w lodówce przez minimum 12 godzin. Po tym czasie w puszcze wytrąci się gęsta śmietanka, będąca tłuszczem kokosowym w najczystszej postaci, oraz woda kokosowa. Do ubicia potrzebujesz tylko gęstej części mleka. Wybierz ją łyżką i umieść w misce. Dodaj ksylitol i ubijaj aż zgęstnieje. Śmietana kokosowa nie będzie aż tak puszysta jak śmietana z mleka krowiego. Podawać możesz ją jako deser, wystarczy dodatek świeżych owoców.
Mleczko kokosowe powstaje poprzez przetarcie miąższu kokosa z dodatkiem wody. Jest ono produktem całkowicie wegańskim, może być spożywany przez osoby z nietolerancją mleka krowiego. Mleko kokosowe zawiera dużą ilość tłuszczu nasyconego, jednak nie zawiera cholesterolu. Kwasy zawarte w kokosie są kwasami krótkołańcuchowymi, dzięki czemu wchłaniają się one bezpośrednio, bez potrzeby wcześniejszego trawienia. Mleczko kokosowe ma różne zawartości tłuszczu począwszy od 7% skończywszy na 25% im wyższa zawartość tłuszczu tym mleko jest bardziej kremowe i ma głębszy smak kokosa. Pamiętaj aby wybierać mleka bez dodatku substancji konserwujących oraz z jak najkrótszą liczbą składników.
Podsumowując dobra śmietana bez cukru z ksylitolem to zdrowsza alternatywa tradycyjnej bitej śmietany. Wegańska śmietana jest dobra dla dzieci i dorosłych, może być także spożywana przez osoby chore na cukrzycę. W sklepach internetowych możesz także kupić gotową śmietankę kokosową o bardzo wysokiej zawartości tłuszczu, nadaje się ona do ubicia po schłodzeniu. Używając jej nie musisz oddzielać warstwy śmietanki od wody i wiesz ile dokładnie uzyskasz produktu końcowego. Pomysł na śmietanę z kokosa możesz wykorzystać także w trakcie przygotowywania tortów urodzinowych.
Alergeny w wegańskiej bitej śmietanie
Lista alergenów dla wegańskiej bitej śmietany przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na wegańska bita śmietana
Wartości odżywcze wegańskiej bitej śmietany
Wegańska bita śmietana to dobra alternatywa dla osób z nietolerancją laktozy i białka krowiego. Roślinną śmietanę mogą także spożywać osoby chore na cukrzycę. Roślinna śmietana ma mniej kalorii i cholesterolu niż tradycyjna.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.