Wątróbka drobiowa duszona

Opublikowano: 25.01.2022 r., 8:32 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wątróbka drobiowa duszona podana w żeliwnym naczyniu.
Wątróbka drobiowa duszona
Wątróbka drobiowa duszona to doskonały pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Połączenie owoców i wątróbki sprawdzi się tylko dla osób, które lubią dodatek owoców do mięsa.
Przygotowanie 30 min
Smażenie i Czas duszenia 25 min
580 kcal
Kcal w porcji
245 g
Wielkość porcji
72
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Wątróbka drobiowa (600 g)
  • Cebula 3 duże sztuki (300 g)
  • Olej rzepakowy (200 ml)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 10 płaskich łyżek stołowych (100 g)
  • Suszona żurawina (120 g)
  • Wino białe wytrawne pół szklanki (150 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki świeża
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na wątróbka drobiowa duszona krok po kroku

Wątróbki umyj i oczyść je z błonek.

W misce umieść mleko i włóż wątróbki.

Obierz cebulę i posiekaj w piórka.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Wątróbkę odsącz z mleka i posyp mąką ziemniaczaną.

Umieść wątróbki na patelni i smaż przez 3-4 minuty.

Wlej na patelnie 200 ml wody i wino wytrawne, dopraw solą, pieprzem i majerankiem, dodaj żurawinę i duś pod przykryciem przez 20 minut.

Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do wątróbki.

Wątróbka najlepiej komponuje się podana z dodatkiem gotowanej na sypko kaszy jęczmiennej lub bulgur.

Jak oceniasz przepis na wątróbka drobiowa duszona
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,0% osób

Więcej informacji na temat wątróbki drobiowej duszonej

Wątróbka drobiowa duszona to świetny pomysł na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Szybka do zrobienia wątróbka na słodko sprawdzi się także na kolację w gronie znajomych. Przepis na wątróbkę drobiową duszoną jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia wątróbki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: wątróbka drobiowa, cebula, suszona żurawina, białe wino wytrawne, mąka ziemniaczana, olej rzepakowy, sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki.

Jak zrobić duszoną wątróbkę drobiową? Wątróbki umyj i oczyść je z błonek. W misce umieść mleko i włóż wątróbki. Obierz cebulę i posiekaj w piórka. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Wątróbkę odsącz z mleka i posyp mąką ziemniaczaną. Umieść wątróbki na patelni i smaż przez 3-4 minuty. Wlej na patelnie wodę i wino wytrawne, dopraw solą, pieprzem i majerankiem, dodaj żurawinę i duś pod przykryciem przez 20 minut. Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do wątróbki. Wątróbka najlepiej komponuje się podana z dodatkiem gotowanej na sypko kaszy jęczmiennej lub bulgur. Wątróbka może być podana dla dzieci, gdyż alkohol dodany do potrawy wyparuje podczas duszenia.

Wątróbka drobiowa jest znacznie delikatniejsza w smaku niż wątróbka wieprzowa. Wątróbka jest bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Wątróbka jest bogata w żelazo oraz kwasy tłuszczowe i cholesterol. Żelazo jest niezbędnym składnikiem do prawidłowego przenoszenia tlenu przez erytrocyty. Żelazo ze źródeł zwierzęcych wchłania się efektywniej niż to zawarte w roślinach. Natka pietruszki jest bardzo popularną łatwo dostępną przez cały rok przyprawą. Pietruszka jest dobrym źródłem witaminy C, która wspomaga naszą odporność i wzmacnia naczynia krwionośne. Jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i K. Zawiera także minerały takie jak: żelazo, cynk, miedź i wapń.

Podsumowując pyszna wątróbka jest dobra na wiele różnych okazji także na obiad. Duszona w winie wątróbka z dodatkiem słodkiej żurawiny to świetny pomysł dla smakoszy kulinarnych. Jeśli nie lubisz połączenia mięsa i owoców pomiń dodatek żurawiny. Do wątróbki możesz dodać także suszone morele lub śliwki.

Alergeny w wątróbce drobiowej duszonej

Lista alergenów dla wątróbki drobiowej duszonej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino białe wytrawne

Wartości odżywcze wątróbki drobiowej duszonej

na 100g gotowej potrawy

Wątróbka drobiowa duszona to doskonałe źródło żelaza dla osób mających jego niedobory. Wątróbka jest świetnym źródłem białka w diecie. Wątróbka jest dość kaloryczna, dlatego osoby będące na diecie redukcyjnej powinny ograniczać jej ilość.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(245g)
Energia (kcal)
236.98
580.60
Białko (g)
7.61
18.65

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(245g)
Węglowodany (g)
14.88
36.46
Węglowodany przyswajalne (g)
13.70
33.57
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.18
2.89

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(245g)
Tłuszcz (g)
15.71
38.49
Tłuszcze nasycone (g)
1.96
4.79
Tłuszcze nienasycone (g)
13.75
33.70
Tłuszcze jednonasycone (g)
9.52
23.32
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.24
10.38
Tłuszcze trans (g)
0.03
0.07
Brak danych dla: suszona żurawina.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
140.82
345.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(245g)
Witamina A (µg (mcg))
1347.10
3300.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.43
1.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
6.78
16.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
9.09
22.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.48
1.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
1342.86
3290.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.15
0.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.74
1.81
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.29
10.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
245.68
601.92
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
25.27
61.90
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(245g)
Sód (mg)
34.46
84.42
Potas (mg)
202.95
497.22
Wapń (mg)
10.77
26.38
Fosfor (mg)
141.06
345.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.56
38.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.87
9.47
Cynk (mg)
1.18
2.90
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.23
0.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny wątróbki drobiowej duszonej 72
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wątróbki drobiowej duszonej

Koszt składników
53.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Wątróbka drobiowa
600 g
6.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 600 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Olej rzepakowy
200 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 200 ml
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
100 g
10 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Suszona żurawina
120 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 120 g
Wino białe wytrawne
150 ml
pół szklanki
20.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
4.29
Za 150 ml
Koszt składników
53.00