Przepis na wątróbka drobiowa duszona krok po kroku
- Wątróbka drobiowa 600 g
- Cebula 300 g 3 duże sztuki
- Olej rzepakowy 200 ml
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 100 g 10 płaskich łyżek stołowych
- Suszona żurawina 120 g
- Wino białe wytrawne 150 ml pół szklanki
Wątróbki umyj i oczyść je z błonek.
W misce umieść mleko i włóż wątróbki.
Obierz cebulę i posiekaj w piórka.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
Wątróbkę odsącz z mleka i posyp mąką ziemniaczaną.
Umieść wątróbki na patelni i smaż przez 3-4 minuty.
Wlej na patelnie 200 ml wody i wino wytrawne, dopraw solą, pieprzem i majerankiem, dodaj żurawinę i duś pod przykryciem przez 20 minut.
Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do wątróbki.
Wątróbka najlepiej komponuje się podana z dodatkiem gotowanej na sypko kaszy jęczmiennej lub bulgur.
Często zadawane pytania
-
Wątróbka drobiowa
-
Pasztet strasburski
-
Wątróbka z cebulą
-
Wątróbka z cebulką
-
Wątróbka z jabłkami
-
Wątróbka wieprzowa
-
Wątróbka drobiowa z cebulą
-
Wątróbka z indyka
-
Pasztet z wątróbek
-
Pasztet z wątróbki
-
Pasztet drobiowo-wieprzowy
-
Wątróbka z kurczaka
-
Wątróbka wieprzowa z cebulą
-
Wątróbka drobiowa w sosie
-
Wątróbka drobiowa z jabłkiem
-
Wątróbka smażona
-
Pate z wątróbki
-
Wątróbka cielęca
-
Wątróbka

(liczba kalorii)
Wątróbka drobiowa duszona - cechy przepisu
Więcej o wątróbce drobiowej duszonej
Wątróbka drobiowa duszona to świetny pomysł na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Szybka do zrobienia wątróbka na słodko sprawdzi się także na kolację w gronie znajomych. Przepis na wątróbkę drobiową duszoną jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia wątróbki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: wątróbka drobiowa, cebula, suszona żurawina, białe wino wytrawne, mąka ziemniaczana, olej rzepakowy, sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki.
Jak zrobić duszoną wątróbkę drobiową? Wątróbki umyj i oczyść je z błonek. W misce umieść mleko i włóż wątróbki. Obierz cebulę i posiekaj w piórka. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Wątróbkę odsącz z mleka i posyp mąką ziemniaczaną. Umieść wątróbki na patelni i smaż przez 3-4 minuty. Wlej na patelnie wodę i wino wytrawne, dopraw solą, pieprzem i majerankiem, dodaj żurawinę i duś pod przykryciem przez 20 minut. Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do wątróbki. Wątróbka najlepiej komponuje się podana z dodatkiem gotowanej na sypko kaszy jęczmiennej lub bulgur. Wątróbka może być podana dla dzieci, gdyż alkohol dodany do potrawy wyparuje podczas duszenia.
Wątróbka drobiowa jest znacznie delikatniejsza w smaku niż wątróbka wieprzowa. Wątróbka jest bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Wątróbka jest bogata w żelazo oraz kwasy tłuszczowe i cholesterol. Żelazo jest niezbędnym składnikiem do prawidłowego przenoszenia tlenu przez erytrocyty. Żelazo ze źródeł zwierzęcych wchłania się efektywniej niż to zawarte w roślinach. Natka pietruszki jest bardzo popularną łatwo dostępną przez cały rok przyprawą. Pietruszka jest dobrym źródłem witaminy C, która wspomaga naszą odporność i wzmacnia naczynia krwionośne. Jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i K. Zawiera także minerały takie jak: żelazo, cynk, miedź i wapń.
Podsumowując pyszna wątróbka jest dobra na wiele różnych okazji także na obiad. Duszona w winie wątróbka z dodatkiem słodkiej żurawiny to świetny pomysł dla smakoszy kulinarnych. Jeśli nie lubisz połączenia mięsa i owoców pomiń dodatek żurawiny. Do wątróbki możesz dodać także suszone morele lub śliwki.
Wartości odżywcze wątróbki drobiowej duszonej
Energia i białka
(245g)
Węglowodany w wątróbce drobiowej duszonej
(245g)
Tłuszcze
(245g)
Witaminy w przepisie na wątróbka drobiowa duszona
(245g)
Składniki mineralne w przepisie na wątróbka drobiowa duszona
(245g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w wątróbce drobiowej duszonej
Lista alergenów dla wątróbki drobiowej duszonej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Wino białe wytrawne