Wątróbka drobiowa duszona
- Wątróbka drobiowa (600 g)
- Cebula - 3 duże sztuki (300 g)
- Olej rzepakowy (200 ml)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 10 płaskich łyżek stołowych (100 g)
- Suszona żurawina (120 g)
- Wino białe wytrawne - pół szklanki (150 ml)
Przepis na wątróbka drobiowa duszona krok po kroku
Wątróbki umyj i oczyść je z błonek.
W misce umieść mleko i włóż wątróbki.
Obierz cebulę i posiekaj w piórka.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
Wątróbkę odsącz z mleka i posyp mąką ziemniaczaną.
Umieść wątróbki na patelni i smaż przez 3-4 minuty.
Wlej na patelnie 200 ml wody i wino wytrawne, dopraw solą, pieprzem i majerankiem, dodaj żurawinę i duś pod przykryciem przez 20 minut.
Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do wątróbki.
Wątróbka najlepiej komponuje się podana z dodatkiem gotowanej na sypko kaszy jęczmiennej lub bulgur.
-
Wątróbka drobiowa
-
Pasztet strasburski
-
Wątróbka z cebulą
-
Wątróbka z cebulką
-
Wątróbka z jabłkami
-
Wątróbka wieprzowa
-
Wątróbka drobiowa z cebulą
-
Wątróbka z indyka
-
Pasztet z wątróbek
-
Pasztet z wątróbki
-
Pasztet drobiowo-wieprzowy
-
Wątróbka z kurczaka
-
Wątróbka wieprzowa z cebulą
-
Wątrobianka
-
Wątróbka drobiowa w sosie
-
Wątróbka drobiowa z jabłkiem
-
Wątróbka smażona
-
Pate z wątróbki
-
Wątróbka
Więcej informacji na temat wątróbki drobiowej duszonej
Wątróbka drobiowa duszona to świetny pomysł na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Szybka do zrobienia wątróbka na słodko sprawdzi się także na kolację w gronie znajomych. Przepis na wątróbkę drobiową duszoną jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia wątróbki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: wątróbka drobiowa, cebula, suszona żurawina, białe wino wytrawne, mąka ziemniaczana, olej rzepakowy, sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki.
Jak zrobić duszoną wątróbkę drobiową? Wątróbki umyj i oczyść je z błonek. W misce umieść mleko i włóż wątróbki. Obierz cebulę i posiekaj w piórka. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Wątróbkę odsącz z mleka i posyp mąką ziemniaczaną. Umieść wątróbki na patelni i smaż przez 3-4 minuty. Wlej na patelnie wodę i wino wytrawne, dopraw solą, pieprzem i majerankiem, dodaj żurawinę i duś pod przykryciem przez 20 minut. Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do wątróbki. Wątróbka najlepiej komponuje się podana z dodatkiem gotowanej na sypko kaszy jęczmiennej lub bulgur. Wątróbka może być podana dla dzieci, gdyż alkohol dodany do potrawy wyparuje podczas duszenia.
Wątróbka drobiowa jest znacznie delikatniejsza w smaku niż wątróbka wieprzowa. Wątróbka jest bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Wątróbka jest bogata w żelazo oraz kwasy tłuszczowe i cholesterol. Żelazo jest niezbędnym składnikiem do prawidłowego przenoszenia tlenu przez erytrocyty. Żelazo ze źródeł zwierzęcych wchłania się efektywniej niż to zawarte w roślinach. Natka pietruszki jest bardzo popularną łatwo dostępną przez cały rok przyprawą. Pietruszka jest dobrym źródłem witaminy C, która wspomaga naszą odporność i wzmacnia naczynia krwionośne. Jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i K. Zawiera także minerały takie jak: żelazo, cynk, miedź i wapń.
Podsumowując pyszna wątróbka jest dobra na wiele różnych okazji także na obiad. Duszona w winie wątróbka z dodatkiem słodkiej żurawiny to świetny pomysł dla smakoszy kulinarnych. Jeśli nie lubisz połączenia mięsa i owoców pomiń dodatek żurawiny. Do wątróbki możesz dodać także suszone morele lub śliwki.
Alergeny w wątróbce drobiowej duszonej
Lista alergenów dla wątróbki drobiowej duszonej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Wino białe wytrawne
Wartości odżywcze wątróbki drobiowej duszonej
Wątróbka drobiowa duszona to doskonałe źródło żelaza dla osób mających jego niedobory. Wątróbka jest świetnym źródłem białka w diecie. Wątróbka jest dość kaloryczna, dlatego osoby będące na diecie redukcyjnej powinny ograniczać jej ilość.
Energia i białka
(245g)
Węglowodany
(245g)
Tłuszcze
(245g)
Witaminy
(245g)
Składniki mineralne
(245g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.