Tradycyjna zupa jarzynowa

Opublikowano: 24.03.2022 r., 17:22 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa jarzynowa w białym talerzu.
Tradycyjna zupa jarzynowa
Tradycyjna zupa jarzynowa to świetny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Zupa jarzynowa z ziemniakami to bardzo sycący posiłek, który można podać jako danie główne.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 30 min
127 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
51
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Marchewka - 2 duże sztuki (300 g)
  • Ziemniaki późne - 4 średnie sztuki (400 g)
  • Brokuły (300 g)
  • Kalafior (300 g)
  • Fasolka szparagowa (400 g)
  • Bulion drobiowy - 8 szklanek (2000 g)
  • Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (30 g)
  • Śmietana 12% (300 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, lubczyk
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na tradycyjna zupa jarzynowa krok po kroku

Obierz marchew ze skórki i pokrój w kostkę.

Kalafior i brokuł podziel na mniejsze kawałki.

Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w kostkę.

W garnku umieść bulion, dodaj marchew i ziemniaki i gotuj przez 10 minut.

Dodaj kalafior, brokuł i fasolkę szparagową.

Gotuj jeszcze 7 minut.

Dopraw solą, pieprzem, dodaj posiekany koper i lubczyk.

Zupę przelej do misek i dodaj łyżkę kwaśnej śmietany.

Jak oceniasz przepis na tradycyjna zupa jarzynowa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,1% osób

Więcej informacji na temat tradycyjnej zupy jarzynowej

Tradycyjna zupa jarzynowa to doskonały pomysł na pyszny obiad. Zupa to prosty przepis na przemycenie warzyw niejadkom. Przepis na tradycyjną zupę jarzynową jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: bulion drobiowy, marchew, fasolka szparagowa, kalafior, brokuł, ziemniaki, śmietana kwaśna, sól, pieprz, koper, lubczyk.

Jak zrobić tradycyjną zupę jarzynową? Obierz marchew ze skórki i pokrój w kostkę. Kalafior i brokuł podziel na mniejsze kawałki. Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w kostkę. W garnku umieść bulion, dodaj marchew i ziemniaki i gotuj przez 10 minut. Dodaj kalafior, brokuł i fasolkę szparagową. Gotuj jeszcze 7 minut. Dopraw solą, pieprzem, dodaj posiekany koper i lubczyk. Zupę przelej do misek i dodaj łyżkę kwaśnej śmietany.

Ziemniaki są źródłem błonnika, który pomaga w obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi, reguluje dodatkowo perystaltykę jelit i zapewnia sytość na dłużej. Ziemniaki są dobry źródłem witaminy C i potasu, który obniża ciśnienie krwi i wspomaga pracę serca. Kalafior, którego od lat ceni się za działanie przeciwnowotworowe, jest źródłem wapnia, potasu, magnezu oraz witaminy K, która bierze udział w krzepnięciu krwi oraz prawidłowym przyswajaniu wapnia. Swój specyficzny zapach kalafior zawdzięcza związkowi zwanemu glukorafanina, jest ona silnym przeciwutleniaczem, to właśnie ona ma działanie antynowotworowe. Marchew jest warzywem korzeniowym zawierającym dużą ilość błonnika pokarmowego. Marchew jest także bogatym źródłem beta-karotenu. Jest on naturalnym barwnikiem, który ma właściwości wspomagające syntezę witaminy A.

Podsumowując pyszna zupa świetnie sprawdzi się na obiad. Smaczna zupa to doskonałe danie dla dzieci. Zupa jest idealna na upalne letnie dni. Zupa jest dobra do spożycia od razu po ugotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Zupę można zagęścić odrobiną mąki ziemniaczanej dodanej do śmietany słodkiej. Zupa jarzynowa może być dowolnie modyfikowana.

Alergeny w tradycyjnej zupie jarzynowej

Lista alergenów dla tradycyjnej zupy jarzynowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%

Wartości odżywcze tradycyjnej zupy jarzynowej

na 100g gotowej potrawy

Tradycyjna zupa jarzynowa to bardzo dobre źródło naturalnego błonnika pokarmowego. Zupa świetnie sprawdzi się dla osób na diecie redukcyjnej, gdyż zawiera małą ilość kalorii. Zupa jest bogata w składniki mineralne i witaminy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
31.78
127.14
Białko (g)
1.41
5.63

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
4.86
19.45
Węglowodany przyswajalne (g)
3.83
15.32
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.03
4.13

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
1.00
3.99
Tłuszcze nasycone (g)
0.68
2.71
Tłuszcze nienasycone (g)
0.32
1.28
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.25
1.01
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.07
0.27
Cholesterol (mg)
3.60
14.39

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
76.72
306.88
Witamina B6 (mg)
0.11
0.44
Witamina B12 (µg (mcg))
0.04
0.16
Witamina C (mg)
14.60
58.41
Witamina D (µg (mcg))
0.01
0.06
Witamina E (mg)
0.20
0.79
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
6.55
26.20
Tiamina (mg)
0.05
0.18
Ryboflawina (mg)
0.07
0.28
Niacyna (mg)
0.44
1.76
Foliany (µg (mcg))
15.26
61.04
Beta karoten (µg (mcg))
674.76
2699.06
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
201.47
805.89
Potas (mg)
160.46
641.83
Wapń (mg)
26.98
107.93
Fosfor (mg)
27.39
109.56
Magnez (mg)
10.36
41.44
Żelazo (mg)
0.36
1.45
Cynk (mg)
0.20
0.81
Miedź (mg)
0.04
0.16
Szacunkowy indeks glikemiczny tradycyjnej zupy jarzynowej 51
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tradycyjnej zupy jarzynowej

Koszt składników
76.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Marchewka
300 g
2 duże sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Ziemniaki późne
400 g
4 średnie sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 400 g
Brokuły
300 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Kalafior
300 g
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 300 g
Fasolka szparagowa
400 g
7.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.60
Za 400 g
Bulion drobiowy
2000 g
8 szklanek
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 3
42.86
Za 2000 g
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Śmietana 12%
300 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.30
Za 300 g
Koszt składników
76.90