Tort ananasowy
- Jajko (5 szt.)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1 szklanka (200 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 1/4 szklanki (50 g)
- Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
- Mascarpone - 1 opakowanie (400 g)
- Śmietanka kremowa 30% - 1 opakowanie (200 g)
- Ananas w puszce - 1 puszka (400 g)
- Żelatyna - 2 łyżki (20 g)
- Sok z cytryny - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na tort ananasowy krok po kroku
Jajka rozdziel na białka i żółtka, białka ubij ze szczyptą soli na gęstą pianę.
Dodawaj stopniowo cukier i żółtka.
Całość dokładnie wymieszaj, dodaj mąkę przesianą przez sitko.
Ciasto wylej na blaszkę do pieczenia i upiecz ciasto w piekarniku przez 45 minut w 180 st. C.
Śmietankę zmiksuj z serkiem mascarpone do uzyskania gęstej piany.
Owoce pokrój w mniejsze kawałki i przełóż do rondelka, wlej pozostały syrop i delikatnie podgrzewaj.
Wsyp mąkę ziemniaczaną i dodaj sok z cytryny.
Na końcu połącz owocowy mus z delikatnie ostudzoną żelatyną i wymieszaj.
Upieczony biszkopt pokrój na 3 blaty i nasącz sokiem z cytryny.
Biszkopt przełóż owocowym musem i gęstym kremem.
Pozostały krem rozsmaruj na powierzchni tortu.
-
Tort
-
Tort bezowy
-
Tort dla dziesięciolatki
-
Tort oreo
-
Tort kinder
-
Tort minecraftowy
-
Tort kinder bueno
-
Tort orzechowy
-
Krem do tortu z mascarpone
-
Tort śmietanowy
-
Tort śmietankowy
-
Tort makowy
-
Naked cake
-
Tort truskawkowy
-
Tort z mascarpone
-
Tort tiramisu
-
Tort czekoladowy z wiśniami
-
Tort z owocami
-
Proste torty
Więcej informacji na temat tortu ananasowego
Tort ananasowy to pyszne połączenie biszkoptu z soczystym ananasem i delikatnym kremem.
Mój szybki i prosty w przygotowaniu tort sprawdzi się idealnie podczas imprezy urodzinowej lub spotkania rodzinnego. Dlatego koniecznie poznaj mój przepis na tort ananasowy.
Do jego przygotowania będą potrzebne Ci podstawowe składniki, takie jak: jajka, mąka pszenna, skrobia ziemniaczana, cukier, serek mascarpone, śmietanka, żelatyna, ananas w puszce i odrobina soku z cytryny.
W przepisie występuje mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten, czyli białka zbóż występujące w większości odmian. Jeśli chcesz przygotować bezglutenowy biszkopt, wystarczy zamienić tylko mąkę na wersję bezglutenową lub wybrać taki rodzaj mąki, która naturalnie nie zawiera glutenu.
Użyłam cukru białego, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.
Do ciasta użyłam serka mascarpone w wersji tradycyjnej, która jest wysokoenergetyczna. Swoją kremową konsystencję zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczu maślanego w swoim składzie, co ściśle wiąże się z dużą zawartością cholesterolu. W 100 g produktu znajduje się, aż 44 g tłuszczu, w tym większość to nasycone kwasy tłuszczowe niekorzystne dla naszego organizmu oraz 123 g cholesterolu. Jeśli, bardzo lubisz smak serka mascarpone w deserach, ale przerażają Cię ilości tłuszczu i cholesterolu, nic straconego.
Możesz skorzystać z serka mascarpone w wersji light. Oby dwie wersje będą dobre.
Zawiera on w swoim składzie zdecydowanie niższą ilość tłuszczu i cholesterolu.
Dokładnie jak zrobić tort ananasowy przedstawiam nieco niżej.
W pierwszej kolejności wybierz swoje wersje każdego z produktów i przygotuj pyszny tort ananasowy z serkiem mascarpone lub bitą śmietaną.
Skoro już znasz mój sprawdzony przepis, przygotuj tort i sam przekonaj się, jaki jest dobry w smaku. Sam krem ananasowy do tortu możesz wykorzystać do innych ciast lub tart z owocami. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego.
Alergeny w torcie ananasowy
Lista alergenów dla tortu ananasowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze tortu ananasowego
Najlepiej sprawdzi się tutaj ananas z puszki zamiast świeżej wersji. Dzięki temu możesz przygotować tort ananasowy o każdej porze roku.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.