Przepis na tort ananasowy krok po kroku

Składniki dla 15 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, blaszka do pieczenia 25x35 cm, lodówka

Jajka rozdziel na białka i żółtka, białka ubij ze szczyptą soli na gęstą pianę.

Dodawaj stopniowo cukier i żółtka.

Całość dokładnie wymieszaj, dodaj mąkę przesianą przez sitko.

Ciasto wylej na blaszkę do pieczenia i upiecz ciasto w piekarniku przez 45 minut w 180 st. C.

Śmietankę zmiksuj z serkiem mascarpone do uzyskania gęstej piany.

Owoce pokrój w mniejsze kawałki i przełóż do rondelka, wlej pozostały syrop i delikatnie podgrzewaj.

Wsyp mąkę ziemniaczaną i dodaj sok z cytryny.

Na końcu połącz owocowy mus z delikatnie ostudzoną żelatyną i wymieszaj.

Upieczony biszkopt pokrój na 3 blaty i nasącz sokiem z cytryny.

Biszkopt przełóż owocowym musem i gęstym kremem.

Pozostały krem rozsmaruj na powierzchni tortu.

tort ananasowy
Tort ananasowy
Koszt przygotowania dania
29.98 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
252 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
95

Tort ananasowy - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o torcie ananasowy

Tort ananasowy to pyszne połączenie biszkoptu z soczystym ananasem i delikatnym kremem.

Mój szybki i prosty w przygotowaniu tort sprawdzi się idealnie podczas imprezy urodzinowej lub spotkania rodzinnego. Dlatego koniecznie poznaj mój przepis na tort ananasowy.

Do jego przygotowania będą potrzebne Ci podstawowe składniki, takie jak: jajka, mąka pszenna, skrobia ziemniaczana, cukier, serek mascarpone, śmietanka, żelatyna, ananas w puszce i odrobina soku z cytryny.

W przepisie występuje mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten, czyli białka zbóż występujące w większości odmian. Jeśli chcesz przygotować bezglutenowy biszkopt, wystarczy zamienić tylko mąkę na wersję bezglutenową lub wybrać taki rodzaj mąki, która naturalnie nie zawiera glutenu.

Użyłam cukru białego, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.

Do ciasta użyłam serka mascarpone w wersji tradycyjnej, która jest wysokoenergetyczna. Swoją kremową konsystencję zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczu maślanego w swoim składzie, co ściśle wiąże się z dużą zawartością cholesterolu. W 100 g produktu znajduje się, aż 44 g tłuszczu, w tym większość to nasycone kwasy tłuszczowe niekorzystne dla naszego organizmu oraz 123 g cholesterolu. Jeśli, bardzo lubisz smak serka mascarpone w deserach, ale przerażają Cię ilości tłuszczu i cholesterolu, nic straconego.

Możesz skorzystać z serka mascarpone w wersji light. Oby dwie wersje będą dobre.

Zawiera on w swoim składzie zdecydowanie niższą ilość tłuszczu i cholesterolu.

Dokładnie jak zrobić tort ananasowy przedstawiam nieco niżej.

W pierwszej kolejności wybierz swoje wersje każdego z produktów i przygotuj pyszny tort ananasowy z serkiem mascarpone lub bitą śmietaną.

Skoro już znasz mój sprawdzony przepis, przygotuj tort i sam przekonaj się, jaki jest dobry w smaku. Sam krem ananasowy do tortu możesz wykorzystać do innych ciast lub tart z owocami. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego.

Wartości odżywcze tortu ananasowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
252.80 kcal
252.80 kcal
Białko
5.38 g
5.38 g

Węglowodany w torcie ananasowy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
24.15 g
24.15 g
Węglowodany przyswajalne
23.58 g
23.58 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.57 g
0.57 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
14.72 g
14.72 g
Tłuszcze nasycone
13.75 g
13.75 g
Tłuszcze nienasycone
0.97 g
0.97 g
Cholesterol
88.22 mg
88.22 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na tort ananasowy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina C
2.82 mg
2.82 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tort ananasowy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
35.43 mg
35.43 mg
Wapń
48.28 mg
48.28 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
1.28 mg
1.28 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tortu ananasowego 95
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w torcie ananasowy

Lista alergenów dla tortu ananasowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 30%

Cena przygotowania tortu ananasowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
200 g
1 szklanka
2.30
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.46
Za 200 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
50 g
1/4 szklanki
5.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Mascarpone
400 g
1 opakowanie
6.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 2
10.40
Za 400 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
1 opakowanie
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Ananas w puszce
400 g
1 puszka
6.00
Za 340.0 g
Liczba opakowań 2
7.06
Za 400 g
Żelatyna
20 g
2 łyżki
2.50
Za 20.0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 20 g
Sok z cytryny
20 ml
2 łyżki
1.00
Za 20.0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 ml
Koszt składników
47.30
Jak oceniasz przepis na tort ananasowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób