Topinambur pieczony
- Topinambur (600 g)
- Olej rzepakowy - 10 łyżek stołowych (100 ml)
- Cytryna (100 g)
Przepis na topinambur pieczony krok po kroku
Topinambur umyj dokładnie.
Pokrój na mniejsze kawałki.
Umieść w misce, dodaj olej, sól, pieprz, paprykę słodką, rozmaryn, czosnek granulowany i sos z cytryny, wymieszaj.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż na niej warzywo.
Piecz w nagrzanym do 220 st. C piekarniku przez 30 minut.
Więcej informacji na temat topinamburu pieczonego
Topinambur pieczony to bardzo dobry pomysł na pieczone warzywo, które świetnie zastąpi ziemniaki. Topinambur pieczony jest chrupiący i można go przyprawić w dowolny sposób. Topinambur może być dodatkiem do obiadu lub samodzielnym posiłkiem. Przepis na topinambur pieczony jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go upiec. Do zrobienia pieczonego warzywa potrzebne będą następujące produkty spożywcze: topinambur, olej rzepakowy, papryka słodka, czosnek granulowany, rozmaryn, cytryna, sól, pieprz czarny.
Jak zrobić topinambur pieczony? Topinambur umyj dokładnie. Pokrój na mniejsze kawałki. Umieść w misce, dodaj olej, sól, pieprz, paprykę słodką, rozmaryn, czosnek granulowany i sos z cytryny, wymieszaj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż na niej warzywo. Piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 30 minut.
Topinambur to warzywo pochodzące od rośliny zwanej słonecznikiem jadalnym. Bulwy słonecznika nie są zbyt popularne w sklepach. Można je dostać częściej w sklepach ze zdrową żywnością. Topinambur jest bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który odpowiada za prawidłową pracę naszych jelit. Błonnik pomaga zapobiegać zaparciom, ma zdolność obniżania poziomu glukozy we krwi. Błonnik pomaga także obniżyć stężenie cholesterolu. Topinambur jest bogaty w składniki mineralne takie jak żelazo, cynk, magnez oraz witaminy z grupy B, witaminę A, C i E. Magnez bierze udział w procesie skurczu mięśni, jest substratem dla wielu enzymów, dzięki czemu wpływa na nasz metabolizm, reguluje poziom cukru we krwi oraz zapobiega osteoporozie u dorosłych. Żelazo jest niezbędne do prawidłowego transportu tlenu przez erytrocyty do komórek naszego ciała.
Podsumowując smaczny pieczony topinambur jest bardzo smaczny i niskokaloryczny. Wiesz już jak upiec topinambur wiec, jeśli tylko będzie dostępny w sklepie, podczas zakupów koniecznie wypróbuj. Jest dobry do spożycia od razu po upieczeniu. Warzywo pieczone w piekarniku można połączyć z innymi dodatkami. Takimi jak marchew, ziemniaki czy burak. Pyszny topinambur jest aromatyczny i chrupiący.
Alergeny w topinamburze pieczonym
Lista alergenów dla topinamburu pieczonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na topinambur pieczony
Wartości odżywcze topinamburu pieczonego
Topinambur pieczony to potrawa zawierająca dużą ilość błonnika pokarmowego. Topinambur jest także świetnym źródłem składników mineralnych oraz witamin. Topinambur jest niskokaloryczny i ma niski indeks glikemiczny.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.