Topinambur pieczony

Opublikowano: 24.02.2022 r., 8:55 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Topinambur pieczony podany w brązowej miseczce.
Topinambur pieczony
Topinambur pieczony to świetna propozycja na pyszny dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Topinambur może zastąpić dodatek ziemniaków do obiadu. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 40 min
341 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
48
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Topinambur (600 g)
  • Olej rzepakowy 10 łyżek stołowych (100 ml)
  • Cytryna (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, rozmaryn, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, blacha

Przepis na topinambur pieczony krok po kroku

Topinambur umyj dokładnie.

Pokrój na mniejsze kawałki.

Umieść w misce, dodaj olej, sól, pieprz, paprykę słodką, rozmaryn, czosnek granulowany i sos z cytryny, wymieszaj.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż na niej warzywo.

Piecz w nagrzanym do 220 st. C piekarniku przez 30 minut.

Jak oceniasz przepis na topinambur pieczony
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,7% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat topinamburu pieczonego

Topinambur pieczony to bardzo dobry pomysł na pieczone warzywo, które świetnie zastąpi ziemniaki. Topinambur pieczony jest chrupiący i można go przyprawić w dowolny sposób. Topinambur może być dodatkiem do obiadu lub samodzielnym posiłkiem. Przepis na topinambur pieczony jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go upiec. Do zrobienia pieczonego warzywa potrzebne będą następujące produkty spożywcze: topinambur, olej rzepakowy, papryka słodka, czosnek granulowany, rozmaryn, cytryna, sól, pieprz czarny.

Jak zrobić topinambur pieczony? Topinambur umyj dokładnie. Pokrój na mniejsze kawałki. Umieść w misce, dodaj olej, sól, pieprz, paprykę słodką, rozmaryn, czosnek granulowany i sos z cytryny, wymieszaj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż na niej warzywo. Piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 30 minut.

Topinambur to warzywo pochodzące od rośliny zwanej słonecznikiem jadalnym. Bulwy słonecznika nie są zbyt popularne w sklepach. Można je dostać częściej w sklepach ze zdrową żywnością. Topinambur jest bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który odpowiada za prawidłową pracę naszych jelit. Błonnik pomaga zapobiegać zaparciom, ma zdolność obniżania poziomu glukozy we krwi. Błonnik pomaga także obniżyć stężenie cholesterolu. Topinambur jest bogaty w składniki mineralne takie jak żelazo, cynk, magnez oraz witaminy z grupy B, witaminę A, C i E. Magnez bierze udział w procesie skurczu mięśni, jest substratem dla wielu enzymów, dzięki czemu wpływa na nasz metabolizm, reguluje poziom cukru we krwi oraz zapobiega osteoporozie u dorosłych. Żelazo jest niezbędne do prawidłowego transportu tlenu przez erytrocyty do komórek naszego ciała.

Podsumowując smaczny pieczony topinambur jest bardzo smaczny i niskokaloryczny. Wiesz już jak upiec topinambur wiec, jeśli tylko będzie dostępny w sklepie, podczas zakupów koniecznie wypróbuj. Jest dobry do spożycia od razu po upieczeniu. Warzywo pieczone w piekarniku można połączyć z innymi dodatkami. Takimi jak marchew, ziemniaki czy burak. Pyszny topinambur jest aromatyczny i chrupiący.

Alergeny w topinamburze pieczonym

Lista alergenów dla topinamburu pieczonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na topinambur pieczony

Wartości odżywcze topinamburu pieczonego

na 100g gotowej potrawy

Topinambur pieczony to potrawa zawierająca dużą ilość błonnika pokarmowego. Topinambur jest także świetnym źródłem składników mineralnych oraz witamin. Topinambur jest niskokaloryczny i ma niski indeks glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
170.88
341.75
Białko (g)
1.64
3.27

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
14.21
28.43
Węglowodany przyswajalne (g)
12.67
25.33
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.55
3.10

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
12.54
25.09
Tłuszcze nasycone (g)
0.91
1.81
Tłuszcze nienasycone (g)
11.64
23.27
Tłuszcze jednonasycone (g)
8.25
16.50
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.39
6.77
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
3.25
6.50
Potas (mg)
339.00
678.00
Wapń (mg)
13.75
27.50
Żelazo (mg)
2.56
5.11
Szacunkowy indeks glikemiczny topinamburu pieczonego 48
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania topinamburu pieczonego

Koszt składników
20.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Topinambur
600 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
7.20
Za 600 g
Olej rzepakowy
100 ml
10 łyżek stołowych
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Cytryna
100 g
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 100 g
Koszt składników
20.30