Tiramisu z ricotty

Opublikowano: 05.06.2023 r., 8:19 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tiramisu z ricotty podane w pucharku.
Tiramisu z ricotty
Tiramisu z ricotty to smaczny deser, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom prostych deserów, zwłaszcza jeśli są też wielbicielami kawy.
Przygotowanie 20 min
744 kcal
Kcal w porcji
310 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Śmietanka kremowa 36% (500 ml)
  • Serek ricotta (500 g)
  • Cukier puder (25 g)
  • Espresso (50 ml)
  • Biszkopty (140 g)
  • Kakao 16% (proszek) (25 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
mikser, duża miska, szklane naczynie

Przepis na tiramisu z ricotty krok po kroku

Ubij śmietankę i cukier na sztywno. Dodaj serek, ciągle ubijając.

Zanurz biszkopty w kawie i umieść w naczyniu. Możesz wykorzystać od razu pucharki.

Rozłóż połowę masy z bitej śmietany na pierwszej warstwie biszkoptów. Powtórz proces z drugą warstwą mieszanki biszkoptów i śmietany.

Wierzch deseru oprósz kakao w proszku.

Schładzaj w lodówce około 2-4 godzin.

Jak oceniasz przepis na tiramisu z ricotty
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,7% osób

Więcej informacji na temat tiramisu z ricotty

Tiramisu z ricotty to smaczny deser, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom prostych deserów, zwłaszcza jeśli są też wielbicielami kawy.

Przepis na tiramisu z ricotty to doskonała opcja na pyszne słodkości, które sprawdzą się na co dzień i od święta. Serek ricotta, choć zwykle kojarzony z potrawami wytrawnymi, doskonale sprawdza się również w tych na słodko. Najlepszy jest w połączeniu ze słodką śmietanką, z którą tworzy duet doskonały. Tiramisu to deser, który tradycyjnie przygotowuje się z mascarpone, a nie z serkiem ricotta. Jednak mascarpone nie sprawdza się dla wszystkich. Jest raczej tłusty i dość kaloryczny. Jest to minus dla wszystkich osób, które są na diecie. W takiej sytuacji warto sięgnąć po nieco lżejszy odpowiednik, którym jest właśnie ricotta. Do jego przygotowania wystarczą proste składniki. To smaczne ciasto, którego nie trzeba piec, co jest jego dużą zaletą. To najlepsze tiramisu, które zrobisz samodzielnie w kilka chwil.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tiramisu z ricotty, by powstało danie smaczne i łatwe, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. To deser, który charakterystyczny jest dla kuchni włoskiej, jednak również w Polsce ma wielu zwolenników. Jego przygotowanie jest równie proste, co klasycznej wersji. To deser, który podbije serce każdego, kto tylko go spróbuje. To najlepsze domowe tiramisu. To opcja dla każdego, kto kocha włoską kuchnię i poszukuje deseru, który będzie jej wizytówką. W tym deserze wszystko jest niezwykle kremowe i pyszne. Najlepiej smakuje on po kilku godzinach od przygotowania, kiedy masa zdąży się połączyć z biszkoptami i utworzyć naprawdę wspaniałą konsystencję i pyszny smak. Całość zajmuje tylko kilka chwil, a do przygotowania przyda się tylko mikser, choć i bez niego można go stworzyć. Najważniejszą częścią tej słodkości jest krem. To on nadaje całości wspaniałego smaku. To deser, który jest tak smaczny, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. To coś dla prawdziwych fanów kawy. W tej wersji również jej nie brakuje. Biszkopty nasycone przepysznym espresso wspaniale komponują się z delikatnym kremem na bazie serka. To pyszne i domowe tiramisu sprawdzi się nie tylko na co dzień, ale również na wyjątkowe okazje.

Alergeny w tiramisu z ricotty

Lista alergenów dla tiramisu z ricotty przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 36%
    • serek ricotta
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • biszkopty

Wartości odżywcze tiramisu z ricotty

na 100g gotowej potrawy

Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(310g)
Energia (kcal)
240.30
744.94
Białko (g)
4.86
15.05

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(310g)
Węglowodany (g)
14.27
44.25
Węglowodany przyswajalne (g)
13.47
41.76
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.80
2.49

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(310g)
Tłuszcz (g)
19.22
59.57
Tłuszcze nasycone (g)
17.70
54.86
Szacunkowy indeks glikemiczny tiramisu z ricotty 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tiramisu z ricotty

Koszt składników
34.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śmietanka kremowa 36%
500 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
8.00
Za 500 ml
Serek ricotta
500 g
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 500 g
Cukier puder
25 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 25 g
Espresso
50 ml
1.00
Za 50,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 50 ml
Biszkopty
140 g
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 2
3.50
Za 140 g
Kakao 16% (proszek)
25 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 25 g
Koszt składników
34.00