Temaki
- Ryż do sushi - 100 g ugotowanego ryżu do sushi (100 g)
- Arkusze nori - 3 płaty (10 g)
- Łosoś wędzony - 3 plastry (100 g)
- Paluszki krabowe - 5 sztuk (80 g)
- Marchewka - 1 mała sztuka (40 g)
- Ogórek - 1/3 małego ogórka (50 g)
- Sos sojowy - 3 łyżki (30 ml)
Przepis na temaki krok po kroku
Łososia drobno posiekaj, warzywa pokrój w cienkie paski.
Z ugotowanego ryżu uformuj niewielkie kulki, najlepiej lekko zwilżonymi dłońmi.
Każdy arkusz norki podziel na 3 części i ułóż błyszczącą stroną do dołu.
Na arkusze nakładaj porcje ryżu, łososia, paluszków i warzyw.
Zwijaj nori na kształt rożka.
-
Krewetki w cieście
-
Roladki z szynki konserwowej
-
Rolada szpinakowo-łososiowa
-
Tymbaliki z kurczaka
-
Faszerowane pomidorki
-
Tortilla z serkiem almette
-
Sakiewki z naleśników
-
Focaccia z oliwkami
-
Jajko w galarecie
-
Buraczki z fetą
-
Ryba w galarecie z ryby mrożonej
-
Chrupiąca bagietka z masłem czosnkowym
-
Rolada w galarecie
-
Carpaccio z polędwicy wołowej
-
Tort z chleba tostowego
-
Grissini z szynką parmeńską
-
Chlebek czosnkowy
-
Bruschetta z szynką parmeńską
-
Przystawki na sylwestra
Więcej informacji na temat temaki
Temaki to popularny rodzaj sushi. Nazwa wywodzi się od dwóch japońskich słów, które oznaczają rękę i rolkę. Cechą charakterystyczną jest sposób zwijania. W przeciwieństwie do innych rodzajów sushi temaki mają kształt rożka, którego je się rękami. Jeśli chodzi o składniki i sposób przygotowania, nie ma żadnych różnic. Tradycyjne, najlepsze temaki przygotowuje się z ryżem do sushi, z rybą i arkuszów nori z dodatkiem sosu sojowego i wasabi. Zastanawiasz się, jak zrobić temaki sushi, aby było naprawdę smaczne i dobre na wiele okazji? Czytaj dalej, aby poznać nasz sprawdzony przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Aby przygotować domowe, pyszne temaki sushi potrzebne Ci będą arkusze nori, w które zawiniesz pozostałe składniki, ugotowany ryż do sushi, dowolna ryba na przykład tuńczyk lub łosoś, paluszki krabowe oraz warzywa – marchew i ogórek. Dla wzmocnienia smaku warto wykorzystać sos sojowy lub wasabi do maczania. Przepis na temaki sushi jest prosty i na pewno sobie z nim poradzisz. Zacznij od ugotowania ryżu, gdyż jest to czynność wymagająca najwięcej czasu. Następnie podziel nori na mniejsze płaty, pokrój rybę i warzywa. Na każdy płat nori nakładaj porcję każdego dodatku i zawijaj w rożek. To wszystko! Temaki to świetny pomysł na przystawkę podczas spotkania z rodziną, czy przyjaciółmi. Na pewno posmakuje wszystkim miłośnikom sushi i kuchni japońskiej. Arkusze nori i ryby są dobrym źródłem jodu, który jest często niedoborowy, więc warto uwzględnić je w diecie. Jeśli szukasz dobrego przepisu na sushi w stylu temaki, koniecznie poznaj naszą propozycję i wypróbuj ją w swojej kuchni.
Alergeny w temaki
Lista alergenów dla temaki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Łosoś wędzony
- Paluszki krabowe
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Paluszki krabowe
- Sos sojowy
- sos sojowy
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Paluszki krabowe
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
- sos sojowy
W przepisie na temaki nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- wasabi
Wartości odżywcze temaki
Osoby borykające się z problemami z tarczycą powinny zachować odstęp między przyjęciem leku a spożyciem produktów sojowych.
Energia i białka
(0g)
Węglowodany
(0g)
Tłuszcze
(0g)
Witaminy
(0g)
Składniki mineralne
(0g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.