Przepis na krewetki w cieście krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, papryka słodka, papryka ostra
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, miska, ręcznik papierowy

Krewetki rozmroź i oczyść (usuń z nich ciemną niteczkę). Po oczyszczeniu krewetki osusz ręcznikiem papierowym.

Do miseczki wsyp po łyżeczce przypraw, proszek do pieczenia, mąkę oraz mleko. Składniki dokładnie wymieszaj do uzyskania gęstego ciasta.

W rondelku rozgrzej olej.

Każdą z krewetek obtocz w cieście i smaż w rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron (po około 2-3 minuty z każdej strony).

Gotowe krewetki wyciągnij z rondelka i krewetki podawaj na ciepło.

Krewetki w cieście podane z sosem słodko-kwaśnym na białym talerzu.
Krewetki w cieście
Koszt przygotowania dania
125.50 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
867 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
70

Krewetki w cieście - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o krewetkach w cieście

Krewetki w cieście to doskonały pomysł na obiad lub romantyczną kolację dla dwojga. Krewetki w cieście warto podać z dodatkiem sosu. Sprawdzony przepis na krewetki w cieście jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: krewetki, mleko spożywcze, mąka pszenna, olej rzepakowy, proszek do pieczenia oraz przyprawy (sól, papryka słodka oraz ostra).

A jak zrobić krewetki w cieście? Krewetki rozmroź i oczyść (usuń z nich ciemną niteczkę). Po oczyszczeniu krewetki osusz ręcznikiem papierowym. Do miseczki wsyp po łyżeczce przypraw, proszek do pieczenia, mąkę oraz mleko. Składniki dokładnie wymieszaj do uzyskania gęstego ciasta. W rondelku lub na patelni (głębokiej) rozgrzej olej. Każdą z krewetek obtocz w cieście i smaż w rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron (po około 2-3 minuty z każdej strony). Gotowe krewetki wyciągnij z rondelka i krewetki podawaj na ciepło.

Krewetki to owoce morza bardzo popularne w ostatnim czasie. Bardzo rzadko mamy możliwość spróbować dobrych krewetek, ze względu na region zamieszkania. Owoce morza najlepsze są świeże, podane z małą ilością przypraw, gdyż smak morza nie wymaga dodatkowego wzbogacania. W Polsce jednak najczęściej podawane są krewetki mrożone. Krewetki są dobrym źródłem białka, zawierają małą ilość tłuszczu. Są bogate w witaminy z grupy B, naturalny przeciwutleniacz astaksantynę zawartą w pancerzach oraz jod, wapń i selen. Krewetki bogate są także w nienasycone kwasy tłuszczowe, które wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego oraz pracę mózgu.

Podsumowując: wiesz już jak zrobić smażone krewetki w cieście. Najlepsze krewetki świetnie sprawdzą się jako obiad lub kolacja. Delikatne krewetki w cieście warto podać z dodatkiem sosów (np. z sosem słodko-kwaśnym). Krewetki przed spożyciem należy dokładnie oczyścić, aby pozbyć się ich przewodu pokarmowego (czyli czarnej niteczki) - etap ten jest kluczowy, ponieważ źle oczyszczone krewetki nie będą smaczne.

Wartości odżywcze krewetek w cieście

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kalorie)
247.76 kcal
867.17 kcal
Białko
13.54 g
47.38 g

Węglowodany w krewetkach w cieście

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany
7.26 g
25.42 g
Węglowodany przyswajalne
7.26 g
25.40 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.01 g
0.02 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz
18.32 g
64.12 g
Tłuszcze nasycone
1.75 g
6.11 g
Tłuszcze nienasycone
16.57 g
58.00 g
Tłuszcze jednonasycone
11.72 g
41.04 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
4.85 g
16.97 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
95.60 mg
334.60 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na krewetki w cieście

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód
76.04 mg
266.14 mg
Potas
218.94 mg
766.30 mg
Wapń
70.39 mg
246.35 mg
Fosfor
171.67 mg
600.84 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
25.53 mg
89.36 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.82 mg
2.86 mg
Cynk
0.94 mg
3.31 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.25 mg
0.86 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny krewetek w cieście 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w krewetkach w cieście

Lista alergenów dla krewetek w cieście przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Krewetki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia

Cena przygotowania krewetek w cieście

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Krewetki
1000 g
22.00
Za 180.0 g
Liczba opakowań 6
122.22
Za 1000 g
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Mąka pszenna typ 500
150 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Olej rzepakowy
300 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
2.10
Za 300 ml
Proszek do pieczenia
5 g
1 płaska łyżeczka
0.60
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Koszt składników
145.10
Jak oceniasz przepis na krewetki w cieście
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób