Przepis na krewetki w cieście krok po kroku
- Krewetki 1000 g
- Mleko 2% 250 ml 1 szklanka
- Mąka pszenna typ 500 150 g
- Olej rzepakowy 300 ml
- Proszek do pieczenia 5 g 1 płaska łyżeczka
Krewetki rozmroź i oczyść (usuń z nich ciemną niteczkę). Po oczyszczeniu krewetki osusz ręcznikiem papierowym.
Do miseczki wsyp po łyżeczce przypraw, proszek do pieczenia, mąkę oraz mleko. Składniki dokładnie wymieszaj do uzyskania gęstego ciasta.
W rondelku rozgrzej olej.
Każdą z krewetek obtocz w cieście i smaż w rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron (po około 2-3 minuty z każdej strony).
Gotowe krewetki wyciągnij z rondelka i krewetki podawaj na ciepło.
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Turbot
-
Falafel
-
Sałatka z kurczakiem
-
Makaron ze szpinakiem
-
Spaghetti
-
Pulpety w sosie pomidorowym
-
Makaron z cukinii
-
Schabowe w sosie
-
Kurczak curry
-
Pierś z kaczki
-
Pstrąg pieczony
-
Łosoś z piekarnika
-
Pstrąg
-
Makaron z pesto
-
Kapusta wigilijna
-
Filet z indyka
-
Cukinia faszerowana mięsem mielonym
-
Dietetyczny obiad

(liczba kalorii)
Krewetki w cieście - cechy przepisu
Więcej o krewetkach w cieście
Krewetki w cieście to doskonały pomysł na obiad lub romantyczną kolację dla dwojga. Krewetki w cieście warto podać z dodatkiem sosu. Sprawdzony przepis na krewetki w cieście jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: krewetki, mleko spożywcze, mąka pszenna, olej rzepakowy, proszek do pieczenia oraz przyprawy (sól, papryka słodka oraz ostra).
A jak zrobić krewetki w cieście? Krewetki rozmroź i oczyść (usuń z nich ciemną niteczkę). Po oczyszczeniu krewetki osusz ręcznikiem papierowym. Do miseczki wsyp po łyżeczce przypraw, proszek do pieczenia, mąkę oraz mleko. Składniki dokładnie wymieszaj do uzyskania gęstego ciasta. W rondelku lub na patelni (głębokiej) rozgrzej olej. Każdą z krewetek obtocz w cieście i smaż w rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron (po około 2-3 minuty z każdej strony). Gotowe krewetki wyciągnij z rondelka i krewetki podawaj na ciepło.
Krewetki to owoce morza bardzo popularne w ostatnim czasie. Bardzo rzadko mamy możliwość spróbować dobrych krewetek, ze względu na region zamieszkania. Owoce morza najlepsze są świeże, podane z małą ilością przypraw, gdyż smak morza nie wymaga dodatkowego wzbogacania. W Polsce jednak najczęściej podawane są krewetki mrożone. Krewetki są dobrym źródłem białka, zawierają małą ilość tłuszczu. Są bogate w witaminy z grupy B, naturalny przeciwutleniacz astaksantynę zawartą w pancerzach oraz jod, wapń i selen. Krewetki bogate są także w nienasycone kwasy tłuszczowe, które wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego oraz pracę mózgu.
Podsumowując: wiesz już jak zrobić smażone krewetki w cieście. Najlepsze krewetki świetnie sprawdzą się jako obiad lub kolacja. Delikatne krewetki w cieście warto podać z dodatkiem sosów (np. z sosem słodko-kwaśnym). Krewetki przed spożyciem należy dokładnie oczyścić, aby pozbyć się ich przewodu pokarmowego (czyli czarnej niteczki) - etap ten jest kluczowy, ponieważ źle oczyszczone krewetki nie będą smaczne.
Wartości odżywcze krewetek w cieście
Energia i białka
(350g)
Węglowodany w krewetkach w cieście
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Składniki mineralne w przepisie na krewetki w cieście
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w krewetkach w cieście
Lista alergenów dla krewetek w cieście przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Krewetki
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia