Krewetki w cieście

Opublikowano: 20.02.2023 r., 20:51 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Krewetki w cieście, sos obok.
Krewetki w cieście
Krewetki w cieście to doskonała propozycja na przekąskę lub romantyczną kolację dla dwojga. Koniecznie poznaj nasz przepis na smaczne krewetki smażone.
Przygotowanie 30 min
867 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Krewetki (1000 g)
  • Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 (150 g)
  • Olej rzepakowy (300 ml)
  • Proszek do pieczenia - 1 płaska łyżeczka (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, papryka słodka, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, miska, ręcznik papierowy

Przepis na krewetki w cieście krok po kroku

Krewetki rozmroź i oczyść (usuń z nich ciemną niteczkę). Po oczyszczeniu krewetki osusz ręcznikiem papierowym.

Do miseczki wsyp po łyżeczce przypraw, proszek do pieczenia, mąkę oraz mleko. Składniki dokładnie wymieszaj do uzyskania gęstego ciasta.

W rondelku rozgrzej olej.

Każdą z krewetek obtocz w cieście i smaż w rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron (po około 2-3 minuty z każdej strony).

Gotowe krewetki wyciągnij z rondelka i krewetki podawaj na ciepło.

Jak oceniasz przepis na krewetki w cieście
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,9% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat krewetek w cieście

Krewetki w cieście to doskonały pomysł na obiad lub romantyczną kolację dla dwojga. Krewetki w cieście warto podać z dodatkiem sosu. Sprawdzony przepis na krewetki w cieście jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: krewetki, mleko spożywcze, mąka pszenna, olej rzepakowy, proszek do pieczenia oraz przyprawy (sól, papryka słodka oraz ostra).

A jak zrobić krewetki w cieście? Krewetki rozmroź i oczyść (usuń z nich ciemną niteczkę). Po oczyszczeniu krewetki osusz ręcznikiem papierowym. Do miseczki wsyp po łyżeczce przypraw, proszek do pieczenia, mąkę oraz mleko. Składniki dokładnie wymieszaj do uzyskania gęstego ciasta. W rondelku lub na patelni (głębokiej) rozgrzej olej. Każdą z krewetek obtocz w cieście i smaż w rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron (po około 2-3 minuty z każdej strony). Gotowe krewetki wyciągnij z rondelka i krewetki podawaj na ciepło.

Krewetki to owoce morza bardzo popularne w ostatnim czasie. Bardzo rzadko mamy możliwość spróbować dobrych krewetek, ze względu na region zamieszkania. Owoce morza najlepsze są świeże, podane z małą ilością przypraw, gdyż smak morza nie wymaga dodatkowego wzbogacania. W Polsce jednak najczęściej podawane są krewetki mrożone. Krewetki są dobrym źródłem białka, zawierają małą ilość tłuszczu. Są bogate w witaminy z grupy B, naturalny przeciwutleniacz astaksantynę zawartą w pancerzach oraz jod, wapń i selen. Krewetki bogate są także w nienasycone kwasy tłuszczowe, które wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego oraz pracę mózgu.

Podsumowując: wiesz już jak zrobić smażone krewetki w cieście. Najlepsze krewetki świetnie sprawdzą się jako obiad lub kolacja. Delikatne krewetki w cieście warto podać z dodatkiem sosów (np. z sosem słodko-kwaśnym). Krewetki przed spożyciem należy dokładnie oczyścić, aby pozbyć się ich przewodu pokarmowego (czyli czarnej niteczki) - etap ten jest kluczowy, ponieważ źle oczyszczone krewetki nie będą smaczne.

Alergeny w krewetkach w cieście

Lista alergenów dla krewetek w cieście przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Krewetki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia

Wartości odżywcze krewetek w cieście

na 100g gotowej potrawy

Krewetki w cieście to doskonała propozycja na obiad lub przekąskę na imprezy. Krewetki to owoce morza, które zawierają spore ilości składników odżywczych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
247.76
867.17
Białko (g)
13.54
47.38

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
7.26
25.42
Węglowodany przyswajalne (g)
7.26
25.40
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.01
0.02
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
18.32
64.12
Tłuszcze nasycone (g)
1.75
6.11
Tłuszcze nienasycone (g)
16.57
58.00
Tłuszcze jednonasycone (g)
11.72
41.04
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.85
16.97
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
95.60
334.60
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
76.04
266.14
Potas (mg)
218.94
766.30
Wapń (mg)
70.39
246.35
Fosfor (mg)
171.67
600.84
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
25.53
89.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.82
2.86
Cynk (mg)
0.94
3.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.25
0.86
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny krewetek w cieście 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania krewetek w cieście

Koszt składników
145.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Krewetki
1000 g
22.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 6
122.22
Za 1000 g
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Mąka pszenna typ 500
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Olej rzepakowy
300 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
2.10
Za 300 ml
Proszek do pieczenia
5 g
1 płaska łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Koszt składników
145.10