Przepis na tymbaliki z kurczaka krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, ocet spirytusowy
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, małe salaterki

Pierś z kurczaka pokrój w paski.

Umieść w garnku, wlej bulion drobiowy.

Gotuj przez 10 minut na wolnym ogniu.

Pierś wyjmij z bulionu.

Zdejmij z ognia i dodaj żelatynę, wymieszaj dokładnie.

Wlej do bulionu także ocet i dopraw solą.

Obierz marchew i pokrój w kostkę.

Ugotuj w osolonej wodzie.

Odcedź marchew i umieść na talerzu.

W małych salaterkach umieść pierś z kurczaka pokrojoną na kawałki.

Dodaj groszek, kukurydzę oraz marchewkę.

Wlej bulion i schłodź w lodówce przez 4-5 godzin.

Tymbaliki z kurczaka podane na białym talerzu.
Tymbaliki z kurczaka
Koszt przygotowania dania
92.12 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
142 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
43

Tymbaliki z kurczaka - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o tymbaliki z kurczaka

Tymbaliki z kurczaka to bardzo dobry pomysł na pyszną przekąskę. Galareta z kurczaka jest doskonała na kolację lub jako przekąska podczas spotkania ze znajomymi. Galaretę przygotować można z dodatkiem żelatyny lub ugotować wywar na udkach. Przepis na tymbaliki jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pierś z kurczaka, marchewka, kukurydza, groszek konserwowy, ocet spirytusowy, żelatyna, bulion drobiowy, sól.

Jak zrobić tymbaliki z kurczaka? Pierś z kurczaka pokrój w paski. Umieść w garnku, wlej bulion drobiowy. Gotuj przez 10 minut na wolnym ogniu. Pierś wyjmij z bulionu. Zdejmij z ognia i dodaj żelatynę, wymieszaj dokładnie. Wlej do bulionu także ocet i dopraw solą. Obierz marchew i pokrój w kostkę. Ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź marchew i umieść na talerzu. W małych salaterkach umieść pierś z kurczaka pokrojoną na kawałki. Dodaj groszek, kukurydzę oraz marchewkę. Wlej bulion i schłodź w lodówce przez 4-5 godzin.

Pierś z kurczaka jest mięsem prawie całkowicie pozbawionym tłuszczu. Zawiera jednak bardzo dużo łatwo przyswajalnego białka, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Mięso z piersi kurczaka zawiera fosfor i potas oraz witaminy A, C i E. Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowej mineralizacji kości. Odpowiada także za pracę układu nerwowego, a jego brak powoduje złe samopoczucie i bóle głowy. Pamiętaj, aby kupować tylko drób hodowany bez dodatku antybiotyków. Mięso bez jego dodatków jest zdrowsze, rośnie wolniej prawie o połowę. Ma także korzystniejszy wpływ na nasz organizm.

Podsumowując drobiowe mięso w galarecie sprawdzi się idealnie jako przekąska. Pyszne galarety podać można na śniadanie i kolację dla całej rodziny. Smaczne mięso z kurczaka jest bardzo delikatne i zawiera niedużą ilość kalorii. Najlepsze galarety to te przygotowane na świeżo. Tymbaliki są dobre do spożycia dopiero po schłodzeniu w lodówce. Weź to pod uwagę, przygotowując je na imprezę ze znajomymi.

Wartości odżywcze tymbaliki z kurczaka

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(440g)
Energia (kalorie)
32.36 kcal
142.38 kcal
Białko
4.40 g
19.34 g

Węglowodany w tymbaliki z kurczaka

Na 100g
Na porcję
(440g)
Węglowodany
2.52 g
11.08 g
Węglowodany przyswajalne
2.15 g
9.45 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.37 g
1.63 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(440g)
Tłuszcz
0.55 g
2.43 g
Tłuszcze nasycone
0.35 g
1.53 g
Tłuszcze nienasycone
0.21 g
0.90 g
Tłuszcze jednonasycone
0.12 g
0.51 g
Tłuszcze wielonasycone
0.09 g
0.39 g
Cholesterol
11.24 mg
49.46 mg

Witaminy w przepisie na tymbaliki z kurczaka

Na 100g
Na porcję
(440g)
Witamina A
59.01 µg (mcg)
259.63 µg (mcg)
Witamina B6
0.13 mg
0.56 mg
Witamina B12
0.04 µg (mcg)
0.18 µg (mcg)
Witamina C
1.31 mg
5.76 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.15 mg
0.65 mg
Brak danych dla: groszek konserwowy.
czytaj dalej
Retinol
1.22 µg (mcg)
5.36 µg (mcg)
Tiamina
0.04 mg
0.17 mg
Ryboflawina
0.08 mg
0.34 mg
Niacyna
1.61 mg
7.08 mg
Foliany
6.88 µg (mcg)
30.29 µg (mcg)
Beta karoten
586.23 µg (mcg)
2579.41 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na tymbaliki z kurczaka

Na 100g
Na porcję
(440g)
Sód
292.40 mg
1286.56 mg
Potas
92.81 mg
408.35 mg
Wapń
7.07 mg
31.09 mg
Fosfor
39.50 mg
173.79 mg
Magnez
7.12 mg
31.35 mg
Żelazo
0.21 mg
0.93 mg
Cynk
0.22 mg
0.99 mg
Miedź
0.04 mg
0.19 mg
Mangan
0.03 mg
0.15 mg
Brak danych dla: marchewka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tymbaliki z kurczaka 43
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tymbaliki z kurczaka

Lista alergenów dla tymbaliki z kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Cena przygotowania tymbaliki z kurczaka

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
600 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
19.20
Za 600 g
Marchewka
300 g
2 duże sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Kukurydza konserwowa
250 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
2.57
Za 250 g
Groszek konserwowy
250 g
2.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.56
Za 250 g
Żelatyna
30 g
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 30 g
Bulion drobiowy
3000 g
12 szklanek
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 5
64.29
Za 3000 g
Koszt składników
120.50
Jak oceniasz przepis na tymbaliki z kurczaka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób