Roladki z szynki konserwowej

Opublikowano: 25.06.2021 r., 11:58 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Roladki z szynki konserwowej ułożone na dekoracyjnym talerzu.
Roladki z szynki konserwowej
Roladki z szynki konserwowej to świetna przystawka, która sprawdzi się idealnie na wszelkiego rodzaju uroczystościach. Pięknie się prezentują, a jeszcze lepiej smakują.
Przygotowanie 15 min
206 kcal
Kcal w porcji
166 g
Wielkość porcji
28
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Szynka konserwowa - 5 plastrów (100 g)
  • Serek kanapkowy z czosnkiem - 1 opakowanie (150 g)
  • Papryka czerwona - 1 szt (230 g)
  • Ogórek kiszony - 3 szt (180 g)
  • Szczypiorek - 5 łodyżek (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, zioła prowansalskie
Sprzęt kuchenny
duża miska

Przepis na roladki z szynki konserwowej krok po kroku

Paprykę umyj i pokrój w drobną kostkę.

Ogórki odcedź z zalewy i pokrój w kostkę.

W misce zmieszaj ze sobą serek, paprykę, ogórka i posiekaną natkę pietruszki. Przypraw solą, pieprzem i ziołami.

Gotowy farsz nakładaj na brzeg szynki, a całość zroluj. .

Każdy plaster zwiąż dekoracyjnie szczypiorkiem

Jak oceniasz przepis na roladki z szynki konserwowej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,8% osób

Więcej informacji na temat roladek z szynki konserwowej

Roladki z szynki konserwowej to wspaniały pomysł na naprawdę pyszna przekąskę na przyjęcia. Te roladki przepięknie i dekoracyjnie się prezentują dlatego na pewno sprawdzą się na imprezowym stole. Co więcej, ich zrobienie jest niesamowicie łatwe i nie potrzeba do tego żadnych specjalnych umiejętności, a efekt końcowy naprawdę zachwyca.

Te przekąski z szynki konserwowej można przygotować na wszelkiego rodzaju przyjęcia. Te bardzo wykwintne i takie, które są mniej oficjalne. To dlatego, że mają świetny smak, są naprawdę apetyczne i pięknie wyglądają.

Szynka jest w tym przepisie faszerowana naprawdę smacznym nadzieniem. Połączenie serka z warzywami i ziołami jest niesamowicie smaczne i wspaniale komponuje się z mięsem. Choć w takim wydaniu ta potrawa jest naprawdę najlepsza, to farsz można przygotować też z innym środkiem. Dobrze sprawdzą się suszone pomidory, kapary czy oliwki. Za każdym razem można próbować innego nadzienia, dzięki czemu to danie nigdy się nie znudzi.

Przepis na roladki z szynki konserwowej jest niesamowicie łatwy, w kilka chwil można przygotować tą wspaniałą przekąskę. Wystarczy do niej naprawdę niewielka ilość produktów, które zwykle goszczą w domowej spiżarni. To tak ekspresowe danie, że spokojnie można je wykonać zaraz przed imprezą.

Roladki dzięki temu, że podawane są z farszem, smakują znacznie lepiej i są bardziej sycące. Serek kanapkowy, a także szynka dbają o odpowiednią ilość białka w daniu. To lepsza alternatywa dla roladek z sałatką jarzynową, gdyż w tej opcji całość ma mniej kalorii, jest bardziej fit i zawiera dużo mniej nasyconych tłuszczów. To lepszy wybór dla osób na diecie redukcyjnej.

Zawijańce z szynki najlepiej prezentują się przewiązane szczypiorkiem. Dobrze jest wybierać łodygi, które nie są zbyt grube i nie popękają podczas wiązania. Najlepiej sprawdzą się te dość cienkie, które łatwo jest związać i które dobrze się trzymają. Farsz z serkiem smakuje obłędnie, zwłaszcza gdy wybierze się wersję smakową. Najlepiej sprawdzi się taki w wersji czosnkowej, ziołowej lub paprykowy.

Alergeny w roladkach z szynki konserwowej

Lista alergenów dla roladek z szynki konserwowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Serek kanapkowy z czosnkiem

Wartości odżywcze roladek z szynki konserwowej

na 100g gotowej potrawy

To danie ze względu na duży udział przetworzonego czerwonego mięsa nie powinno zbyt często gościć w menu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(166g)
Energia (kcal)
124.38
206.46
Białko (g)
4.32
7.18

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(166g)
Węglowodany (g)
3.98
6.60
Węglowodany przyswajalne (g)
2.91
4.82
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.07
1.78

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(166g)
Tłuszcz (g)
10.43
17.32
Tłuszcze nasycone (g)
6.46
10.72
Tłuszcze nienasycone (g)
3.98
6.60
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.25
5.39
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.73
1.21
Tłuszcze trans (g)
0.26
0.44
Brak danych dla: szynka konserwowa.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
31.65
52.55

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(166g)
Witamina A (µg (mcg))
128.12
212.68
Witamina B6 (mg)
0.17
0.28
Witamina B12 (µg (mcg))
0.14
0.23
Witamina C (mg)
44.87
74.49
Brak danych dla: serek kanapkowy z czosnkiem.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.11
0.17
Witamina E (mg)
0.61
1.00
Retinol (µg (mcg))
68.35
113.45
Tiamina (mg)
0.12
0.19
Ryboflawina (mg)
0.12
0.19
Niacyna (mg)
0.95
1.57
Foliany (µg (mcg))
19.15
31.79
Beta karoten (µg (mcg))
616.54
1023.46

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(166g)
Sód (mg)
578.70
960.64
Potas (mg)
159.17
264.23
Wapń (mg)
26.05
43.23
Fosfor (mg)
60.66
100.70
Magnez (mg)
9.98
16.58
Żelazo (mg)
0.42
0.69
Cynk (mg)
0.50
0.83
Miedź (mg)
0.05
0.08
Szacunkowy indeks glikemiczny roladek z szynki konserwowej 28
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania roladek z szynki konserwowej

Koszt składników
21.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szynka konserwowa
100 g
5 plastrów
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 g
Serek kanapkowy z czosnkiem
150 g
1 opakowanie
2.50
Za 135,0 g
Liczba opakowań 2
2.78
Za 150 g
Papryka czerwona
230 g
1 szt
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.14
Za 230 g
Ogórek kiszony
180 g
3 szt
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.16
Za 180 g
Szczypiorek
5 g
5 łodyżek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 5 g
Koszt składników
21.50