Przepis na roladki z szynki konserwowej krok po kroku

Składniki
  • Szynka konserwowa 100 g 5 plastrów
  • Serek kanapkowy z czosnkiem 150 g 1 opakowanie
  • Papryka czerwona 230 g 1 szt
  • Ogórek kiszony 180 g 3 szt
  • Szczypiorek 5 g 5 łodyżek
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, zioła prowansalskie
To będzie niezbędne
duża miska

Paprykę umyj i pokrój w drobną kostkę.

Ogórki odcedź z zalewy i pokrój w kostkę.

W misce zmieszaj ze sobą serek, paprykę, ogórka i posiekaną natkę pietruszki. Przypraw solą, pieprzem i ziołami.

Gotowy farsz nakładaj na brzeg szynki, a całość zroluj. .

Każdy plaster zwiąż dekoracyjnie szczypiorkiem

Roladki z szynki konserwowej ułożone na dekoracyjnym talerzu.
roladki z szynki konserwowej
Koszt przygotowania dania
13.41 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
206 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
28

Roladki z szynki konserwowej - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o roladkach z szynki konserwowej

Roladki z szynki konserwowej to wspaniały pomysł na naprawdę pyszna przekąskę na przyjęcia. Te roladki przepięknie i dekoracyjnie się prezentują dlatego na pewno sprawdzą się na imprezowym stole. Co więcej, ich zrobienie jest niesamowicie łatwe i nie potrzeba do tego żadnych specjalnych umiejętności, a efekt końcowy naprawdę zachwyca.

Te przekąski z szynki konserwowej można przygotować na wszelkiego rodzaju przyjęcia. Te bardzo wykwintne i takie, które są mniej oficjalne. To dlatego, że mają świetny smak, są naprawdę apetyczne i pięknie wyglądają.

Szynka jest w tym przepisie faszerowana naprawdę smacznym nadzieniem. Połączenie serka z warzywami i ziołami jest niesamowicie smaczne i wspaniale komponuje się z mięsem. Choć w takim wydaniu ta potrawa jest naprawdę najlepsza, to farsz można przygotować też z innym środkiem. Dobrze sprawdzą się suszone pomidory, kapary czy oliwki. Za każdym razem można próbować innego nadzienia, dzięki czemu to danie nigdy się nie znudzi.

Przepis na roladki z szynki konserwowej jest niesamowicie łatwy, w kilka chwil można przygotować tą wspaniałą przekąskę. Wystarczy do niej naprawdę niewielka ilość produktów, które zwykle goszczą w domowej spiżarni. To tak ekspresowe danie, że spokojnie można je wykonać zaraz przed imprezą.

Roladki dzięki temu, że podawane są z farszem, smakują znacznie lepiej i są bardziej sycące. Serek kanapkowy, a także szynka dbają o odpowiednią ilość białka w daniu. To lepsza alternatywa dla roladek z sałatką jarzynową, gdyż w tej opcji całość ma mniej kalorii, jest bardziej fit i zawiera dużo mniej nasyconych tłuszczów. To lepszy wybór dla osób na diecie redukcyjnej.

Zawijańce z szynki najlepiej prezentują się przewiązane szczypiorkiem. Dobrze jest wybierać łodygi, które nie są zbyt grube i nie popękają podczas wiązania. Najlepiej sprawdzą się te dość cienkie, które łatwo jest związać i które dobrze się trzymają. Farsz z serkiem smakuje obłędnie, zwłaszcza gdy wybierze się wersję smakową. Najlepiej sprawdzi się taki w wersji czosnkowej, ziołowej lub paprykowy.

Wartości odżywcze roladek z szynki konserwowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (166g)
Energia (kalorie)
124.38 kcal
206.46 kcal
Białko
4.32 g
7.18 g

Węglowodany w roladkach z szynki konserwowej

Na 100g
Na porcję (166g)
Węglowodany
3.98 g
6.60 g
Brak danych dla: szynka konserwowa.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
2.91 g
4.82 g
Brak danych dla: szynka konserwowa.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (166g)
Tłuszcz
10.43 g
17.32 g
Tłuszcze nasycone
6.46 g
10.72 g
Tłuszcze nienasycone
3.98 g
6.60 g
Tłuszcze jednonasycone
3.25 g
5.39 g
Brak danych dla: ogórek kiszony.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.73 g
1.21 g

Witaminy w przepisie na roladki z szynki konserwowej

Na 100g
Na porcję (166g)
Witamina A
128.12 µg (mcg)
212.68 µg (mcg)
Brak danych dla: szynka konserwowa.
czytaj dalej
Witamina B6
0.17 mg
0.28 mg
Tiamina
0.12 mg
0.19 mg
Brak danych dla: ogórek kiszony.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.12 mg
0.19 mg
Niacyna
0.95 mg
1.57 mg
Brak danych dla: ogórek kiszony.
czytaj dalej
Foliany
19.15 µg (mcg)
31.79 µg (mcg)
Beta karoten
616.54 µg (mcg)
1023.46 µg (mcg)
Brak danych dla: szynka konserwowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na roladki z szynki konserwowej

Na 100g
Na porcję (166g)
Sód
578.70 mg
960.64 mg
Potas
159.17 mg
264.23 mg
Wapń
26.05 mg
43.23 mg
Brak danych dla: ogórek kiszony.
czytaj dalej
Fosfor
60.66 mg
100.70 mg
Magnez
9.98 mg
16.58 mg
Żelazo
0.42 mg
0.69 mg
Cynk
0.50 mg
0.83 mg
Miedź
0.05 mg
0.08 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny roladek z szynki konserwowej 28
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w roladkach z szynki konserwowej

Lista alergenów dla roladek z szynki konserwowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, natka pietruszki świeża, zioła prowansalskie.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Serek kanapkowy z czosnkiem

Cena przygotowania roladek z szynki konserwowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szynka konserwowa
100 g
5 plastrów
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 g
Serek kanapkowy z czosnkiem
150 g
1 opakowanie
2.50
Za 135,0 g
Liczba opakowań 2
2.78
Za 150 g
Papryka czerwona
230 g
1 szt
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.14
Za 230 g
Ogórek kiszony
180 g
3 szt
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.16
Za 180 g
Szczypiorek
5 g
5 łodyżek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 5 g
Liczba porcji:
Razem
21.50
Łączny koszt
13.41
Jak oceniasz przepis na roladki z szynki konserwowej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób