Rolada w galarecie

Opublikowano: 09.10.2023 r., 11:11 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Rolada w galarecie pokrojona i podana na drewnianej desce.
Rolada w galarecie
Rolada w galarecie to przepyszna przystawka, która doskonale sprawdzi się na każdej imprezie. Jest smaczna, prosta w przygotowaniu, a niezwykle efektowna.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 20 min
86 kcal
Kcal w porcji
66 g
Wielkość porcji
12
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (300 g)
  • Udko kurczaka bez skóry (300 g)
  • Natka pietruszki (15 g)
  • Żelatyna (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, butelka plastikowa

Przepis na roladę w galarecie krok po kroku

Mięso pokrój w kostkę, przełóż do miski, dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj pietruszkę i wlej szklankę wody oraz wsyp żelatynę. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Przygotuj dwie czyste, plastikowe butelki o pojemności 1,5 litra, ucięte na 3/4 wysokości. Włóż do nich woreczki spożywcze, a następnie wyłóż do nich farsz, zostawiając około 10 centymetrów od końca.

Woreczki zawiąż, pozostawiając duży luz w butelce, ponieważ butelka podczas gotowania się skurczy.

Do wysokiego garnka wlej wodę, włóż butelki na stojąco i gotuj na małym ogniu 1 godzinę. Następnie butelki wyjmij i ostudź.

Ostudzone butelki włóż do lodówki do stężenia. Po kilku godzinach butelkę przetnij, wyjmij roladę, ciągnąc za woreczek, który następnie zdejmij.

Wędlinę pokrój na grubsze plastry, podawaj z pieczywem.

Jak oceniasz przepis na roladę w galarecie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 72,0% osób

Więcej informacji na temat rolady w galarecie

Rolada w galarecie to przepyszna przystawka, która doskonale sprawdzi się na każdej imprezie. Jest smaczna, prosta w przygotowaniu, a niezwykle efektowna.

Przepis na roladę w galarecie to doskonały pomysł na proste danie, które możesz zrobić z resztek z rosołu. Chociaż oczywiście wcale nie musisz, możesz potraktować to jako zupełnie nowe danie i ugotować mięso od postaw. Tradycyjna galareta jest smaczna, ale co tu dużo mówić również nuda. Dlatego, jeśli szukasz inspiracji na dania, które zaskoczą Twoich gości, ta rolada do nich należy. Zamiast zwykłej galaretki otrzymujesz pyszny klasyk, ale w odświeżonej formie. Domowa galareta ma to do siebie, że smakuje dobrze nie tylko pierwszego dnia, ale również przez kolejne.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić roladę w galarecie, by była pyszna, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Najlepsza rolada to oczywiście ta, która jest przygotowana samodzielnie od postaw. Mamy wtedy pewność, że wszystkie składniki są najlepszej jakości. W Polsce najbardziej popularne są zarówno te wieprzowe, jak i te z kurczaka. Smaczna rolada może powstać z obu gatunków mięsa, jednak warto pamiętać również o zdrowiu. Dla dobra zdrowia najlepiej wybierać mięso o małej ilości tłuszczu, a więc idealnie w tej roli sprawdza się drób. Z tego przepisu dowiesz się, jak się robi pyszną roladę z galarety. Galareta faszerowana jest mięsem. Dzięki temu, że jest nadziewana, smakuje znacznie lepiej. Galareta to niezwykle popularna przystawka i przekąska. Bardzo często gości na rodzinnych uroczystościach i imprezach. To również świetna opcja na święta. Choć galareta jest daniem dość prostym, wiele osób zastanawia się jak ugotować ją w domu, gdyż zwykle zjadana jest w restauracjach. Nie ma powodu, by ograniczać się tylko do próbowania jej w gotowym wydaniu, gdyż cały proces jest banalnie prosty. Do jej wykonania wystarczy odrobina cierpliwości. Dzięki dość sporej zawartości kolagenu ma dobry wpływ na zdrowie stawów. Na pewno skorzystają z niej również osoby, które mają problemy z jelitami, gdyż kolagen pozwala również na uregulowanie ich pracy i zmniejszanie dyskomfortu, jaki występuje na przykład przy zespole jelita drażliwego. Kolagen pozwala zachować również młodszy wygląd na dłużej, dlatego na pewno to danie powinno gościć w menu osób, które chcą zadbać o swoją urodę od wewnątrz.

Alergeny w roladzie w galarecie

Lista alergenów dla rolady w galarecie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na roladę w galarecie

Wartości odżywcze rolady w galarecie

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która dostarczy dużo białka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(66g)
Energia (kcal)
131.21
86.60
Białko (g)
24.39
16.10
Fenyloalanina (mg)
0.88
0.58

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(66g)
Węglowodany (g)
0.14
0.10
Węglowodany przyswajalne (g)
0.07
0.05
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.08
0.05
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: natka pietruszki.
czytaj dalej
Glukoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: natka pietruszki.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: natka pietruszki.
czytaj dalej
Skrobia (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: natka pietruszki.
czytaj dalej
Laktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: natka pietruszki.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(66g)
Tłuszcz (g)
3.16
2.08
Tłuszcze nasycone (g)
1.54
1.01
Tłuszcze nienasycone (g)
1.62
1.07
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.99
0.65
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.64
0.42
Tłuszcze trans (g)
0.01
0.01
Brak danych dla: żelatyna.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
75.11
49.58

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(66g)
Witamina A (µg (mcg))
18.34
12.11
Witamina B6 (mg)
0.56
0.37
Witamina B12 (µg (mcg))
0.36
0.24
Witamina C (mg)
3.05
2.01
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.34
0.22
Retinol (µg (mcg))
8.70
5.74
Tiamina (mg)
0.09
0.06
Ryboflawina (mg)
0.18
0.12
Niacyna (mg)
6.99
4.61
Foliany (µg (mcg))
11.27
7.44
Beta karoten (µg (mcg))
115.65
76.33

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(66g)
Sód (mg)
77.83
51.37
Potas (mg)
275.65
181.93
Wapń (mg)
13.39
8.84
Fosfor (mg)
183.71
121.25
Magnez (mg)
25.85
17.06
Żelazo (mg)
0.74
0.49
Cynk (mg)
1.15
0.76
Miedź (mg)
0.18
0.12
Mangan (mg)
0.02
0.02
Szacunkowy indeks glikemiczny rolady w galarecie 12
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania rolady w galarecie

Koszt składników
31.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
300 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
9.60
Za 300 g
Udko kurczaka bez skóry
300 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 300 g
Natka pietruszki
15 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 15 g
Żelatyna
40 g
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 2
5.00
Za 40 g
Koszt składników
31.00