Przepis na tortillę z serkiem almette krok po kroku
- Tortilla 62 g 1 sztuka
- Serek kanapkowy naturalny 40 g 2 łyżki
- Łosoś wędzony 50 g
- Koperek 10 g 1 łyżka
- Sok cytrynowy 5 ml 1 łyżeczka
- Pomidory koktajlowe 100 g 5 sztuk
Placek tortilli posmaruj serkiem.
Na to wyłóż łososia.
Skrop go cytryną, oprósz pieprzem i koperkiem.
Pomidorki koktajlowe pokrój na ćwiartki i wyłóż na łososia.
Zwiń w rulon i potnij na mniejsze kawałki.
Często zadawane pytania
-
Tortilla
-
Tortilla z kurczakiem
-
Tortilla z łososiem
-
Roladki z tortilli
-
Roladki z indyka
-
Tortilla na zimno
-
Tortilla domowa
-
Tortilla z jajkiem
-
Roladki z łososia
-
Tortilla z mięsem mielonym
-
Wrap z kurczakiem
-
Ciasto na tortillę
-
Tortilla z szynką
-
Roladki z tortilli z łososiem
-
Rolada z tortilli z kurczakiem
-
Roladki ze szpinakiem i łososiem
-
Roladki z tortilli z kurczakiem
-
Roladki schabowe z pieczarkami
-
Roladki z tortilli

(liczba kalorii)
Tortilla z serkiem almette - cechy przepisu
Więcej o tortilli z serkiem almette
Tortilla jest płaskim, cienkim, okrągłym plackiem z mąki pszennej lub kukurydzianej oraz wody. Wywodzi się z Meksyku, gdzie pieczona jest na specjalnych patelniach. Ze względu na duże zainteresowanie tym produktem, na półkach sklepowych znajdziemy wersję z mąki pełnoziarnistej, a także z dodatkami takimi jak różne nasiona, suszone pomidory lub szpinak. Co nadaje im fantazyjny kolor oraz ciekawy smak.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tortillę z serkiem almette, to na pewno zaskoczą Cię dodatki jakie proponujemy. Łosoś, koperek i sok z cytryny to pyszne połączenie! Dodatek pomidorków koktajlowych sprawi, że będzie to łatwa i zdrowa przekąska na imprezę.
Przepis na tortillę z serkiem almette to dobre rozwiązanie, jeśli chcesz zwiększyć ilość ryb w swojej diecie. Jest to niezwykle szybkie w przygotowaniu danie, które sprawdzi się również jako śniadanie lub kolacja. Pełnoziarnista tortilla z serkiem almette dostarczy do Twojej diety jeszcze więcej błonnika i białka niż tradycyjna kanapka z tymi samymi dodatkami.
Dzięki użyciu mąki pełnoziarnistej dostarczymy do organizmu większej ilości błonnika i witamin, które mogą zostać utracone w wyniku oczyszczania ziaren. Tortilla pełnoziarnista to dobre rozwiązanie dla osób chcących zadbać o swoje zdrowie i masę ciała.
Kupując łososia wybierajcie te dziko żyjące. Według badań są one bardziej bogaty w kwasy omega-3, w które bardzo uboga jest tradycyjna, polska dieta. Zwracajcie również uwagę na niebieski znaczek MSC na opakowaniu. Oznacza to, że ryba pochodzi ze zrównoważonego połowu i daje gwarancje, że ryba pochodzi z legalnych i pewnych źródeł.
Łosoś jako ryba tłusta jest świetnym źródłem witaminy D. Ze względu na nasze położenie geograficzne istotne jest by tę witaminę suplementować i dostarczać wraz z pożywieniem. Oprócz ryb znajdziemy ją również w produktach nabiałowych. Witamina D, nazywana witaminą słońca wpływa na funkcjonowanie całego naszego organizmu. Jej odpowiednia ilość w organizmie może zapobiegać powstawaniu demencji w wieku starszym.
Wartości odżywcze tortilli z serkiem almette
Energia i białka
(250g)
Węglowodany w tortilli z serkiem almette
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy w przepisie na tortillę z serkiem almette
(250g)
Składniki mineralne w przepisie na tortillę z serkiem almette
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w tortilli z serkiem almette
Lista alergenów dla tortilli z serkiem almette przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- tortilla
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Serek kanapkowy naturalny
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Łosoś wędzony