Bruschetta z szynką parmeńską

Opublikowano: 20.10.2021 r., 17:55 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Bruschetta z szynką i rukolą
Bruschetta z szynką parmeńską
Jeśli planujesz wieczór w stylu włoskim to pomysł na bruschettę z szynką parmeńską sprawdzi się doskonale. Znikną w mgnieniu oka, a na dodatek są łatwe w przygotowaniu.
Przygotowanie 25 min
Pieczenie 10 min
120 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
54
Indeks glikemiczny
Składniki dla 13 porcji
  • Bagietka pełnoziarnista - 1 sztuka (140 g)
  • Oliwa z oliwek - 4 łyżki (40 ml)
  • Pomidor - 1 sztuka (170 g)
  • Szynka parmeńska (80 g)
  • Ser Mozzarella - 1 kulka sera (250 g)
  • Rukola - opcjonalnie (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na bruschetty z szynką parmeńską krok po kroku

Bagietkę pokrój na 13 równych części i każdą z nich skrop oliwą z oliwek. Włóż do nagrzanego piekarnika na około 10 minut w temperaturze 180 stopni.

W między czasie pokrój pomidora i ser mozzarelle w cienkie plasterki.

Na upieczone chlebki ułóż plaster pomidora, plaster sera i porwaną szynkę parmeńską. Opcjonalnie na górę połóż rukole.

Całość skrop oliwą z oliwek. Przystawkę możesz doprawić solą i pieprzem.

Jak oceniasz przepis na bruschetty z szynką parmeńską
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,7% osób

Więcej informacji na temat bruschetty z szynką parmeńską

Bruschetta z szynka parmeńską, pomidorami, rukolą i serem mozzarella to doskonały pomysł na przekąskę na spotkanie ze znajomymi, imprezę czy spotkanie tematyczne. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Połączenie bagietki z szynką, pomidorami i mozzarella również sprawdzi się również jako śniadanie, podwieczorek czy kolacja. Przekąskę możesz doprawić przyprawami wskazanymi w przepisie lub wedle uznania.

Jak zrobić bruschette z szynką parmeńską? Na początek pokrój bagietkę na 13 równych części. Każdą skrop oliwą z oliwek i upiecz w piekarniku na złoty kolor w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut. W między czasie pokrój na plastry pomidora i ser mozzarella. Na upieczone chlebki układaj po kolei plaster pomidora, plaster sera, porwaną szynkę parmeńską i na górę opcjonalnie możesz dodać rukolę. Całość skrop oliwą z oliwek oraz dodatkowo możesz doprawić solą i pieprzem, ale uważaj bo szynka parmeńska sama w sobie jest już słona.

Przepis na bruschette z szynką parmeńską to doskonały pomysł na imprezę. Grzanki składają się między innymi z pomidorów, które zawierają dużo właściwości prozdrowotnych. Maja między innymi działanie antynowotworowe, przeciw miażdżycowe, moczopędne, a także wpływają na odporność, układ trawienny i nerwowy. Dzieje się to wszystko dzięki witaminom i składnikom odżywczym występującym w ich składzie. Czyli możemy tu zaliczyć witaminy z grupy B, PP oraz K. Ponadto obfitują w potas oraz wapń, magnez i żelazo. Domowa bruschetta zawiera również oliwę z oliwek, która zawiera witaminy A,D,E i K, które odpowiadają miedzy innymi za przyswajanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz pomaga między innymi przy miażdżycy, kamicy żółciowej oraz reguluje procesy trawienne.

Bruschetta z szynką parmeńską idealnie sprawdzi się jako łatwy w przygotowaniu dodatek podczas spotkania ze znajomymi. Ten sprawdzony przepis na grzanki z dodatkami to smakowite połączenie składników, które trzeba koniecznie spróbować. Przekąska na pewno będą Ci smakować, ponieważ kompozycja smaków da połączenie, którym będzie zachwycał się każdy. Ponadto danie jest bardzo szybkie w przygotowaniu. Pyszna bruschetta może być podana z rukolą bądź innym dodatkiem wedle uznania.

Alergeny w bruschettach z szynką parmeńską

Lista alergenów dla bruschetty z szynką parmeńską przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bagietka pełnoziarnista
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella

Wartości odżywcze bruschetty z szynką parmeńską

na 100g gotowej potrawy

Bruschetta z szynką parmeńską, to na prawdę dobre rozwiązanie dla osób, które dbają o swoją dietę, ponieważ w przepisie zostały wykorzystane dobrej jakości produkty polecane przez dietetyków.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
241.96
120.98
Białko (g)
12.92
6.46

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
11.21
5.60
Węglowodany przyswajalne (g)
10.41
5.20
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.80
0.40

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
16.29
8.15
Tłuszcze nasycone (g)
8.51
4.25
Tłuszcze nienasycone (g)
7.79
3.89
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.64
3.32
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.15
0.57
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
37.70
18.85

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A (µg (mcg))
77.53
38.76
Witamina B6 (mg)
0.06
0.03
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.81
0.41
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.76
1.88
Witamina D (µg (mcg))
0.14
0.07
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.10
0.55
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
62.14
31.07
Tiamina (mg)
0.13
0.06
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.09
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.12
0.56
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
36.91
18.46
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
170.29
85.14

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
487.56
243.78
Potas (mg)
133.30
66.65
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Wapń (mg)
234.01
117.01
Fosfor (mg)
164.34
82.17
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.76
9.38
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.81
0.41
Cynk (mg)
1.51
0.75
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.03
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bruschetty z szynką parmeńską 54
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bruschetty z szynką parmeńską

Koszt składników
56.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bagietka pełnoziarnista
140 g
1 sztuka
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 140 g
Oliwa z oliwek
40 ml
4 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.60
Za 40 ml
Pomidor
170 g
1 sztuka
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.27
Za 170 g
Szynka parmeńska
80 g
14.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 80 g
Ser Mozzarella
250 g
1 kulka sera
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 250 g
Rukola
20 g
opcjonalnie
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 20 g
Koszt składników
56.00