Przepis na bruschetty z szynką parmeńską krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Bagietkę pokrój na 13 równych części i każdą z nich skrop oliwą z oliwek. Włóż do nagrzanego piekarnika na około 10 minut w temperaturze 180 stopni.

W między czasie pokrój pomidora i ser mozzarelle w cienkie plasterki.

Na upieczone chlebki ułóż plaster pomidora, plaster sera i porwaną szynkę parmeńską. Opcjonalnie na górę połóż rukole.

Całość skrop oliwą z oliwek. Przystawkę możesz doprawić solą i pieprzem.

Bruschetta z szynką parmeńską i rukolą
Bruschetta z szynką parmeńską
Koszt przygotowania dania
30.92 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
120 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
54

Bruschetta z szynką parmeńską - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o bruschettach z szynką parmeńską

Bruschetta z szynka parmeńską, pomidorami, rukolą i serem mozzarella to doskonały pomysł na przekąskę na spotkanie ze znajomymi, imprezę czy spotkanie tematyczne. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Połączenie bagietki z szynką, pomidorami i mozzarella również sprawdzi się również jako śniadanie, podwieczorek czy kolacja. Przekąskę możesz doprawić przyprawami wskazanymi w przepisie lub wedle uznania.

Jak zrobić bruschette z szynką parmeńską? Na początek pokrój bagietkę na 13 równych części. Każdą skrop oliwą z oliwek i upiecz w piekarniku na złoty kolor w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut. W między czasie pokrój na plastry pomidora i ser mozzarella. Na upieczone chlebki układaj po kolei plaster pomidora, plaster sera, porwaną szynkę parmeńską i na górę opcjonalnie możesz dodać rukolę. Całość skrop oliwą z oliwek oraz dodatkowo możesz doprawić solą i pieprzem, ale uważaj bo szynka parmeńska sama w sobie jest już słona.

Przepis na bruschette z szynką parmeńską to doskonały pomysł na imprezę. Grzanki składają się między innymi z pomidorów, które zawierają dużo właściwości prozdrowotnych. Maja między innymi działanie antynowotworowe, przeciw miażdżycowe, moczopędne, a także wpływają na odporność, układ trawienny i nerwowy. Dzieje się to wszystko dzięki witaminom i składnikom odżywczym występującym w ich składzie. Czyli możemy tu zaliczyć witaminy z grupy B, PP oraz K. Ponadto obfitują w potas oraz wapń, magnez i żelazo. Domowa bruschetta zawiera również oliwę z oliwek, która zawiera witaminy A,D,E i K, które odpowiadają miedzy innymi za przyswajanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz pomaga między innymi przy miażdżycy, kamicy żółciowej oraz reguluje procesy trawienne.

Bruschetta z szynką parmeńską idealnie sprawdzi się jako łatwy w przygotowaniu dodatek podczas spotkania ze znajomymi. Ten sprawdzony przepis na grzanki z dodatkami to smakowite połączenie składników, które trzeba koniecznie spróbować. Przekąska na pewno będą Ci smakować, ponieważ kompozycja smaków da połączenie, którym będzie zachwycał się każdy. Ponadto danie jest bardzo szybkie w przygotowaniu. Pyszna bruschetta może być podana z rukolą bądź innym dodatkiem wedle uznania.

Wartości odżywcze bruschetty z szynką parmeńską

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kalorie)
241.96 kcal
120.98 kcal
Białko
12.92 g
6.46 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz
16.29 g
8.15 g
Tłuszcze nasycone
7.32 g
3.66 g
Tłuszcze nienasycone
7.79 g
3.89 g
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
6.64 g
3.32 g
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.15 g
0.57 g
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na bruschetty z szynką parmeńską

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina E
1.10 mg
0.55 mg
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na bruschetty z szynką parmeńską

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód
487.56 mg
243.78 mg
Potas
133.30 mg
66.65 mg
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Wapń
234.01 mg
117.01 mg
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Żelazo
0.81 mg
0.41 mg
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bruschetty z szynką parmeńską 54
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w bruschettach z szynką parmeńską

Lista alergenów dla bruschetty z szynką parmeńską przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bagietka pełnoziarnista
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella

Cena przygotowania bruschetty z szynką parmeńską

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bagietka pełnoziarnista
140 g
1 sztuka
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 140 g
Oliwa z oliwek
40 ml
4 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.60
Za 40 ml
Pomidor
170 g
1 sztuka
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.27
Za 170 g
Szynka parmeńska
80 g
14.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 80 g
Ser Mozzarella
250 g
1 kulka sera
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 250 g
Rukola
20 g
opcjonalnie
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 20 g
Liczba porcji:
Koszt składników
56.00
Jak oceniasz przepis na bruschetty z szynką parmeńską
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób