Grissini z szynką parmeńską

Opublikowano: 20.10.2021 r., 19:15 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Grissini z szynką parmeńską i czosnkiem
Grissini z szyną parmeńską
Grissini z szynką parmeńską to doskonały pomysł na włoską przystawkę podczas spotkania ze znajomymi. Przekąska jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu.
Przygotowanie 15 min
74 kcal
Kcal w porcji
25 g
Wielkość porcji
82
Indeks glikemiczny
Składniki dla 15 porcji
  • Grissini 15 sztuk (50 g)
  • Serek kanapkowy z czosnkiem (100 g)
  • Szynka parmeńska 15 plastrów (225 g)
Liczba porcji:

Przepis na grissini z szynką parmeńską krok po kroku

Grissini posmaruj do połowy serkiem kanapkowym.

Pokrytą część serkiem kanapkowym owiń szynką parmeńską.

Jak oceniasz przepis na grissini z szynką parmeńską
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,3% osób

Więcej informacji na temat grissini z szynką parmeńską

Grissini z szynką parmeńską to dobry pomysł na szybkie i łatwe włoskie przekąski, które idealnie sprawdzą się na imprezę lub spotkanie rodzinne. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Paluszki chlebowe w połączeniu z aromatycznym serkiem kanapkowym oraz szynką parmeńską dają połączenie, którym każdy będzie się zachwycał. W przepisie nie są zawarte przyprawy, natomiast opcjonalnie możesz podkręcić walory smakowe przekąski. Czytając dalej dowiesz się o co jeszcze można wzbogacić tą przekąskę.

Jak zrobić grissini z szynką parmeńską? Na początek należy każdy paluch chlebowy do połowy posmarować serkiem kanapkowym, a następnie tą część owinąć szynką parmeńską. Przed podaniem grissini możemy je schłodzić. Serek z szynką bardzo dobrze komponuje się również rukolą. Opcjonalnie do paluszków chlebowym możesz również przygotować sos jogurtowy na bazie jogurtu naturalnego, odrobiny majonezu, pokrojonych oliwek zielonych oraz tymianku i soli. Natomiast dla lubiących poeksperymentować w kuchni polecana jest zamiana serka kanapkowe z dodatkiem czosnku na ser żółty lub parmezan.

Włoskie przekąski to jedne z najbardziej popularnych dodatków na imprezach. Są łatwe w przygotowaniu, a ponadto pyszne w smaku. Na stronie znajdziecie również przepisy między innymi na bruschettę z szynką parmeńską lub antipasti, czyli ostre papryczki nadziewane serem feta. Każda z nich zajmie Ci dosłownie chwilę na przygotowanie, a zachwyt gości gwarantowany. Ponadto kuchnia włoska to również ser mozzarella, pyszna oliwa z oliwek z dodatkiem ziół, suszone pomidory, pomidorki koktajlowe, oliwki lub bazylia, z których wyczarujesz nie jedno pyszne danie lub przekąskę.

Pomysł na paluszki chlebowe z szynką parmeńską idealnie sprawdzi się również jako szybka przekąska w ciągu dnia. Ten sprawdzony prosty przepis na dobre włoskie przysmaki na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie. Grissini również bardzo dobrze smakuje w połączeniu z octem balsamicznym lub oliwą z oliwek z dodatkiem aromatycznych ziół.

Alergeny w grissini z szynką parmeńską

Lista alergenów dla grissini z szynką parmeńską przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • grissini
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Serek kanapkowy z czosnkiem

Wartości odżywcze grissini z szynką parmeńską

na 100g gotowej potrawy

W przepisie zostało wykorzystane gotowe grissini, dlatego staraj się wybrać produkt dobrej jakości lub jeśli masz czas możesz zrobić je samodzielnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(25g)
Energia (kcal)
296.67
74.17
Białko (g)
17.97
4.49

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(25g)
Węglowodany (g)
11.25
2.81
Węglowodany przyswajalne (g)
10.81
2.70
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.44
0.11

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(25g)
Tłuszcz (g)
20.06
5.02
Tłuszcze nasycone (g)
17.29
4.32
Tłuszcze trans (g)
0.31
0.08
Cholesterol (mg)
76.73
19.18

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(25g)
Sód (mg)
1184.69
296.17
Wapń (mg)
30.27
7.57
Żelazo (mg)
0.16
0.04
Szacunkowy indeks glikemiczny grissini z szynką parmeńską 82
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania grissini z szynką parmeńską

Koszt składników
48.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Grissini
50 g
15 sztuk
4.00
Za 130,0 g
Liczba opakowań 1
1.54
Za 50 g
Serek kanapkowy z czosnkiem
100 g
2.50
Za 135,0 g
Liczba opakowań 1
1.85
Za 100 g
Szynka parmeńska
225 g
15 plastrów
14.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 3
39.38
Za 225 g
Koszt składników
48.50