Przepis na grissini z szynką parmeńską krok po kroku

Składniki
  • Grissini 50 g 15 sztuk
  • Serek kanapkowy z czosnkiem 100 g
  • Szynka parmeńska 225 g 15 plastrów

Grissini posmaruj do połowy serkiem kanapkowym.

Pokrytą część serkiem kanapkowym owiń szynką parmeńską.

Grissini z szynką parmeńską i czosnkiem
Grissini z szyną parmeńską
Koszt przygotowania dania
42.77 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
74 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
82

Grissini z szynką parmeńską - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o grissini z szynką parmeńską

Grissini z szynką parmeńską to dobry pomysł na szybkie i łatwe włoskie przekąski, które idealnie sprawdzą się na imprezę lub spotkanie rodzinne. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Paluszki chlebowe w połączeniu z aromatycznym serkiem kanapkowym oraz szynką parmeńską dają połączenie, którym każdy będzie się zachwycał. W przepisie nie są zawarte przyprawy, natomiast opcjonalnie możesz podkręcić walory smakowe przekąski. Czytając dalej dowiesz się o co jeszcze można wzbogacić tą przekąskę.

Jak zrobić grissini z szynką parmeńską? Na początek należy każdy paluch chlebowy do połowy posmarować serkiem kanapkowym, a następnie tą część owinąć szynką parmeńską. Przed podaniem grissini możemy je schłodzić. Serek z szynką bardzo dobrze komponuje się również rukolą. Opcjonalnie do paluszków chlebowym możesz również przygotować sos jogurtowy na bazie jogurtu naturalnego, odrobiny majonezu, pokrojonych oliwek zielonych oraz tymianku i soli. Natomiast dla lubiących poeksperymentować w kuchni polecana jest zamiana serka kanapkowe z dodatkiem czosnku na ser żółty lub parmezan.

Włoskie przekąski to jedne z najbardziej popularnych dodatków na imprezach. Są łatwe w przygotowaniu, a ponadto pyszne w smaku. Na stronie znajdziecie również przepisy między innymi na bruschettę z szynką parmeńską lub antipasti, czyli ostre papryczki nadziewane serem feta. Każda z nich zajmie Ci dosłownie chwilę na przygotowanie, a zachwyt gości gwarantowany. Ponadto kuchnia włoska to również ser mozzarella, pyszna oliwa z oliwek z dodatkiem ziół, suszone pomidory, pomidorki koktajlowe, oliwki lub bazylia, z których wyczarujesz nie jedno pyszne danie lub przekąskę.

Pomysł na paluszki chlebowe z szynką parmeńską idealnie sprawdzi się również jako szybka przekąska w ciągu dnia. Ten sprawdzony prosty przepis na dobre włoskie przysmaki na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie. Grissini również bardzo dobrze smakuje w połączeniu z octem balsamicznym lub oliwą z oliwek z dodatkiem aromatycznych ziół.

Wartości odżywcze grissini z szynką parmeńską

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(25g)
Energia (kalorie)
296.67 kcal
74.17 kcal
Białko
17.97 g
4.49 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(25g)
Tłuszcz
20.06 g
5.02 g
Tłuszcze nasycone
10.60 g
2.65 g

Składniki mineralne w przepisie na grissini z szynką parmeńską

Na 100g
Na porcję
(25g)
Sód
1184.69 mg
296.17 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny grissini z szynką parmeńską 82
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w grissini z szynką parmeńską

Lista alergenów dla grissini z szynką parmeńską przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • grissini
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Serek kanapkowy z czosnkiem

Cena przygotowania grissini z szynką parmeńską

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Grissini
50 g
15 sztuk
4.00
Za 130,0 g
Liczba opakowań 1
1.54
Za 50 g
Serek kanapkowy z czosnkiem
100 g
2.50
Za 135,0 g
Liczba opakowań 1
1.85
Za 100 g
Szynka parmeńska
225 g
15 plastrów
14.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 3
39.38
Za 225 g
Liczba porcji:
Koszt składników
48.50
Jak oceniasz przepis na grissini z szynką parmeńską
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób