Grissini z szynką parmeńską
- Grissini - 15 sztuk (50 g)
- Serek kanapkowy z czosnkiem (100 g)
- Szynka parmeńska - 15 plastrów (225 g)
Przepis na grissini z szynką parmeńską krok po kroku
Grissini posmaruj do połowy serkiem kanapkowym.
Pokrytą część serkiem kanapkowym owiń szynką parmeńską.
-
Lawasz
-
Rolada szpinakowa
-
Churros
-
Ciasto dyniowe
-
Rogaliki drożdżowe
-
Bajaderki
-
Mochi
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Corn dog
-
Pieguski
-
Chlebek ziołowy
-
Ciasto francuskie na słono
-
Pączki serowe
-
Babeczki waniliowe
-
Chlebek ziołowy Thermomix
-
Cannoli
-
Sernikobrownie z truskawkami
-
Tamale
-
Przekąski na Halloween
Więcej informacji na temat grissini z szynką parmeńską
Grissini z szynką parmeńską to dobry pomysł na szybkie i łatwe włoskie przekąski, które idealnie sprawdzą się na imprezę lub spotkanie rodzinne. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Paluszki chlebowe w połączeniu z aromatycznym serkiem kanapkowym oraz szynką parmeńską dają połączenie, którym każdy będzie się zachwycał. W przepisie nie są zawarte przyprawy, natomiast opcjonalnie możesz podkręcić walory smakowe przekąski. Czytając dalej dowiesz się o co jeszcze można wzbogacić tą przekąskę.
Jak zrobić grissini z szynką parmeńską? Na początek należy każdy paluch chlebowy do połowy posmarować serkiem kanapkowym, a następnie tą część owinąć szynką parmeńską. Przed podaniem grissini możemy je schłodzić. Serek z szynką bardzo dobrze komponuje się również rukolą. Opcjonalnie do paluszków chlebowym możesz również przygotować sos jogurtowy na bazie jogurtu naturalnego, odrobiny majonezu, pokrojonych oliwek zielonych oraz tymianku i soli. Natomiast dla lubiących poeksperymentować w kuchni polecana jest zamiana serka kanapkowe z dodatkiem czosnku na ser żółty lub parmezan.
Włoskie przekąski to jedne z najbardziej popularnych dodatków na imprezach. Są łatwe w przygotowaniu, a ponadto pyszne w smaku. Na stronie znajdziecie również przepisy między innymi na bruschettę z szynką parmeńską lub antipasti, czyli ostre papryczki nadziewane serem feta. Każda z nich zajmie Ci dosłownie chwilę na przygotowanie, a zachwyt gości gwarantowany. Ponadto kuchnia włoska to również ser mozzarella, pyszna oliwa z oliwek z dodatkiem ziół, suszone pomidory, pomidorki koktajlowe, oliwki lub bazylia, z których wyczarujesz nie jedno pyszne danie lub przekąskę.
Pomysł na paluszki chlebowe z szynką parmeńską idealnie sprawdzi się również jako szybka przekąska w ciągu dnia. Ten sprawdzony prosty przepis na dobre włoskie przysmaki na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie. Grissini również bardzo dobrze smakuje w połączeniu z octem balsamicznym lub oliwą z oliwek z dodatkiem aromatycznych ziół.
Alergeny w grissini z szynką parmeńską
Lista alergenów dla grissini z szynką parmeńską przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- grissini
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Serek kanapkowy z czosnkiem
Wartości odżywcze grissini z szynką parmeńską
W przepisie zostało wykorzystane gotowe grissini, dlatego staraj się wybrać produkt dobrej jakości lub jeśli masz czas możesz zrobić je samodzielnie.
Energia i białka
(25g)
Węglowodany
(25g)
Tłuszcze
(25g)
Składniki mineralne
(25g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.