Przepis na chlebek czosnkowy krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Drożdże rozprowadź w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru.

Pozostaw do wyrośnięcia na 15 minut.

Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj sól i zaczyn drożdżowy.

Wymieszaj i wbij jajka.

Zagnieć gładkie ciasto i odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny.

W misce umieść masło.

Dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek.

Dopraw solą i dodaj posiekany koper i natkę pietruszki.

Wymieszaj składniki dokładnie.

Ciasto drożdżowe rozwałkuj na placek grubości 3-4 cm.

Posmaruj całe ciasto masłem.

Zwiń w rulon i umieść w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Wierzch posmaruj roztrzepanym z wodą jajkiem.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 30-35 minut.

Chlebek wyjmij z piekarnika i podziel na porcje.

Chlebek czosnkowy podany na drewnianej desce do krojenia.
Chlebek czosnkowy
Koszt przygotowania dania
15.25 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
598 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
70

Chlebek czosnkowy - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o chlebku czosnkowym

Chlebek czosnkowy to bardzo dobry pomysł na pyszny domowy wypiek dla całej rodziny. Chlebek pieczony w piekarniku jest lekko chrupiący z wierzchu i miękki w środku. Chlebek podać można jako przekąskę lub dodatek do posiłku. Przepis na chlebek czosnkowy jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia wypieku w domu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, drożdże, sól, cukier, masło, czosnek, jajka, natka pietruszki, koper.

Jak zrobić chlebek czosnkowy? Drożdże rozprowadź w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru. Pozostaw do wyrośnięcia na 15 minut. Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj sól i zaczyn drożdżowy. Wymieszaj i wbij jajka. Zagnieć gładkie ciasto i odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny. Po tym czasie przygotuj masło czosnkowe. Ciepłe masło umieść w misce. Dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą i dodaj posiekany koper i natkę pietruszki. Wymieszaj składniki dokładnie. Ciasto drożdżowe rozwałkuj na placek grubości 3-4 cm. Posmaruj całe ciasto masłem. Zwiń w rulon i umieść w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmaruj roztrzepanym z wodą jajkiem. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30-35 minut. Chlebek wyjmij z piekarnika i podziel na porcje.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.

Podsumowując pyszny chlebek to najlepszy dodatek do wielu dań. Chlebek drożdżowy jest bardzo smaczny i mięciutki. Domowy chlebek ma znacznie lepszy skład niż produkty kupione w dyskontach wielkopowierzchniowych. Sprawdzony przepis można modyfikować, dodając do niego inne zioła i przyprawy. Chlebek jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2 dni. Ciasto drożdżowe szybko traci swoją świeżość.

Wartości odżywcze chlebka czosnkowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Energia (kalorie)
373.89 kcal
598.22 kcal
Białko
9.84 g
15.74 g

Węglowodany w chlebku czosnkowym

Na 100g
Na porcję
(160g)
Węglowodany
42.14 g
67.42 g
Węglowodany przyswajalne
41.50 g
66.40 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(160g)
Tłuszcz
19.02 g
30.43 g
Tłuszcze nasycone
12.78 g
20.45 g
Tłuszcze nienasycone
6.24 g
9.99 g

Witaminy w przepisie na chlebek czosnkowy

Na 100g
Na porcję
(160g)
Witamina B6
0.12 mg
0.19 mg
Tiamina
0.61 mg
0.97 mg
Ryboflawina
0.36 mg
0.58 mg
Niacyna
4.18 mg
6.69 mg
Foliany
131.92 µg (mcg)
211.07 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na chlebek czosnkowy

Na 100g
Na porcję
(160g)
Sód
25.72 mg
41.15 mg
Potas
167.03 mg
267.25 mg
Wapń
36.91 mg
59.05 mg
Fosfor
116.83 mg
186.93 mg
Magnez
26.38 mg
42.20 mg
Żelazo
3.70 mg
5.92 mg
Cynk
1.32 mg
2.12 mg
Miedź
0.13 mg
0.22 mg
Mangan
0.48 mg
0.77 mg
Brak danych dla: cukier, jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny chlebka czosnkowego 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w chlebku czosnkowym

Lista alergenów dla chlebka czosnkowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania chlebka czosnkowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Drożdże świeże
50 g
pół kostki
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Cukier
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Czosnek
20 g
4 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Koszt składników
27.50
Jak oceniasz przepis na chlebek czosnkowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób