Tarta ze szpinakiem i serem feta
- Mąka pszenna typ 500 (300 g)
- Masło (150 g)
- Jajko (2 szt.)
- Śmietanka kremowa 36% (250 ml)
- Szpinak (200 g)
- Ser Feta (100 g)
- Cebula (100 g)
Przepis na tartę ze szpinakiem i serem feta krok po kroku
Mąkę, sól i masło wyrób dokładnie na jednolite ciasto i odstaw je na 30 minut.
Formę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na spodzie ciasto.
Na ciasto wyłóż obciążniki i podpiecz je w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 10 minut.
W dużej misce wymieszaj jajka ze śmietaną, solą, pieprzem i czosnkiem.
Posiekaj drobno liście szpinaku, cebulę i ser feta. Rozłóż je na podpieczonym cieście.
Ciasto zalej sosem śmietankowym i dopraw solą, pieprzem i ziołami.
Całość piecz 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
-
Ciastko shrek
-
Tarta ze szpinakiem
-
Tarta z łososiem
-
Tarta ze szpinakiem i fetą
-
Tarta ze szpinakiem i kurczakiem
-
Tarta z łososiem i szpinakiem
-
Tarta z ciasta francuskiego ze szpinakiem
-
Quiche ze szpinakiem
-
Tarta ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami
-
Tarta ze szpinakiem na cieście francuskim
-
Tarta ze szpinakiem fetą i mozzarellą
-
Tarta z warzywami na cieście francuskim
-
Szybka tarta ze szpinakiem
-
Quiche z łososiem
-
Kruche ciasto do tarty
-
Tarta ze szpinakiem
Więcej informacji na temat tarty ze szpinakiem i serem feta
Tarta ze szpinakiem i serem feta to naprawdę wyjątkowa opcja na szybki i pożywny posiłek. Jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil, a zaskakuje pysznym smakiem. Wspaniale sprawdzi się zarówno na obiad, jak i kolację. Jej bazą jest pyszne kruche ciasto, które wspaniale komponuje się ze szpinakiem i słonym serem.
Przepis na tartę ze szpinakiem i serem feta jest wspaniałą opcją na przygotowanie łatwego, ale również niezwykle szybkiego dania, na bazie kilku składników. Kruchy spód do tarty, choć może się wydawać skomplikowany, tak naprawdę zajmuje tylko kilka chwil. W dodatku do jego przygotowania używa się naprawdę niewielkiej ilości produktów. W tym wydaniu tarta robiona jest na bazie mąki pełnoziarnistej, dzięki czemu dostarcza znacznie więcej błonnika i lepiej wspiera pracę układu pokarmowego. Ma także mniejszy indeks glikemiczny, co jest szczególnie ważne dla osób z insulinoopornością i cukrzycą. Choć w słodkich wypiekach wybór mąki pełnoziarnistej nie jest polecany, to w tej wytrawnej wersji sprawdza się wspaniale. Zamiast mąki pszennej można również użyć żytniej, dla większego urozmaicenia codziennej diety. Należy jednak pamiętać, że choć przygotowanie ciasta jest dość szybkie, to jednak musi ono spędzić co najmniej 30 minut w lodówce. Nie warto pomijać tego kroku, gdyż to on gwarantuje większą elastyczność.
Jeśli zastanawiasz się jak przygotować tartę ze szpinakiem i serem feta w naprawdę prosty sposób w swojej własnej kuchni, ten sprawdzony przepis będzie idealnym wyborem. Jest nie tylko zdrowa, ale również pyszna. To dlatego, że jej nadzienie przygotowuje się z liści szpinaku, które łączy się z serem feta. Te dwa składniki wspaniale się ze sobą komponują. To doskonały pomysł na wypiek na słono. Wytrawna tarta zwykle nie gości w menu zbyt często, warto to zmienić, gdyż to jeden z prostszych sposobów na obiad dla całej rodziny. Ta pyszna tarta, to również dobra opcja dla początkujących kucharzy, gdyż jest bardzo szybka, a przy tym niezwykle łatwa. Całość spędza tylko kilka chwil w piekarniku, więc sprawdzi się również w awaryjnych sytuacjach.
Alergeny w tarcie ze szpinakiem i serem feta
Lista alergenów dla tarty ze szpinakiem i serem feta przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietanka kremowa 36%
- Ser Feta
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze tarty ze szpinakiem i serem feta
To zdrowa opcja pełna białka, która sprawdzi się na co dzień.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.