Tarta ze śliwkami

Opublikowano: 22.05.2021 r., 2:18 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tarta śliwkowa w szklanej formie
Tarta ze śliwkami
Tarta ze śliwkami to dobry pomysł na podwieczorek dla najbliższych. Tę tartę możesz przygotować z kruszonką lub kratką. Sprawdź, jak wygląda przepis na tartę ze śliwkami!
Przygotowanie 50 min
Pieczenie 55 min
311 kcal
Kcal w porcji
145 g
Wielkość porcji
72
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Śliwki (600 g)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1/2 szklanki (85 g)
  • Mąka krupczatka - 1 szklanka (180 g)
  • Cukier - 1/3 szklanki (65 g)
  • Cukier wanilinowy - 1 opakowanie (16 g)
  • Jajko - 1 jajko rozmiar M (1 szt.)
  • Żółtko jajka - 1 żółtko rozmiar M (1 szt.)
  • Sól - 1/3 łyżeczki (2 g)
  • Masło - 1/2 kostki (100 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, stolnica, wałek, sitko, folia spożywcza, forma do tarty 25 cm

Przepis na tartę ze śliwkami krok po kroku

Masło pokrój w kostkę.

Obie mąki wymieszaj ze sobą i przesiej przez sitko na stolnicę. Dodaj sól, cukier i cukier wanilinowy. Po wymieszaniu dodaj schłodzone masło. Posiekaj je nożem na drobne kawałki. Dodaj 3 łyżki zimnej wody, żółtko i jajko. Całość szybko zagnieć. Ciasto zawiń w folię i umieść w lodówce na 30 min.

Śliwki opłucz i osusz. Następnie przetnij je na pół i wyciągnij pestki.

Schłodzone ciasto rozwałkuj na duży okrąg i przenieś do formy do tarty. Ciasto dobrze uklep na dnie i po bokach. Nakłute widelcem ciasto schowaj do lodówki na 1 h.

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni (grzanie góra-dół) i podpiecz tarte (ok. 15-18 min). Wyciągnij i zostaw do ostudzenia.

Śliwki wyłóż na ostudzone ciasto (skórką do dołu).

Piekarnik rozgrzej do 185 stopni (grzanie góra-dół).

Tarte piecz ok. 40 min.

Jak oceniasz przepis na tartę ze śliwkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,7% osób

Więcej informacji na temat tarty ze śliwkami

Tarta ze śliwkami to prosty przepis na pyszny podwieczorek. Tę tarte możesz też podać dla swoich gości. Tarta jest pyszna, ale nie jest szybka w przygotowaniu. Jeżeli decydujesz się na zrobienie tarty, warto mieć na uwadze to, że ciasto musi się schłodzić, ponieważ ten przepis na tartę ze śliwkami zawiera ciasto kruche. Ciekawą opcją jest też tarta drożdżowa ze śliwkami, ale wtedy również należy nieco odczekać, ponieważ ciasto musi odpowiednio wyrosnąć.

Górę tarty ze śliwkami możesz przygotować na różne sposoby. Na owocach możesz umieścić kruszonkę lub kratkę. Tarta będzie bardzo dobra także z pianką, ale można ją tylko oprószyć zwykłym cukrem pudrem. W przypadku tej tarty na śliwkach nie musisz już umieszczać niczego dodatkowego, ponieważ ciasto będzie smaczne z samymi śliwkami.

Możesz przygotować więcej kruchego ciasta, a potem jedną połowę wykorzystać na spód i boki, a drugą na górę. Możesz je rozwałkować i pociąć na paski (w ten sposób można ułożyć kratkę) lub zetrzeć na tarce na grubych oczkach. W przypadku tej drugiej opcji ciasto należy umieścić w zamrażalniku, a nie w lodówce, aby było twardsze w czasie ścierania.

Kruszonkę możesz przygotować ze 100 g masła, 80 g cukru i 160 g mąki tortowej. Wszystkie te składniki wystarczy umieść na stolnicy. Masło należy posiekać, aż będzie bardzo rozdrobnione. Po wymieszaniu wszystkich składników (najlepiej rozetrzyj je w dłoniach), kruszonkę trzeba przesypać do miski i schować do lodówki.

Odpowiednim dodatkiem do tej tarty jest nie tylko cukier wanilinowy użyty w przepisie. Tartę możesz zrobić z cynamonem. Cynamon możesz dodać do kruszonki lub tylko posypać nim same śliwki.

Najlepsza tarta wyjdzie wtedy, gdy będziesz pamiętać o kilku wskazówkach. Przy przygotowaniu ciasta kruchego wszystkie składniki może być dobrze schłodzone. Najlepiej wyciągnij je z lodówki, gdy będziesz je dodawać. Śliwki pod kruszonką mogą być ułożone skórką do góry lub bokiem. Przed dodaniem śliwek, tartę należy podpiec. Warto użyć szklanej lub ceramicznej formy do tarty.

Alergeny w tarcie ze śliwkami

Lista alergenów dla tarty ze śliwkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Mąka krupczatka
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze tarty ze śliwkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(145g)
Energia (kcal)
214.54
311.08
Białko (g)
3.28
4.76
Fenyloalanina (mg)
0.10
0.15
Brak danych dla: jajko, żółtko jajka.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(145g)
Węglowodany (g)
31.79
46.10
Węglowodany przyswajalne (g)
30.64
44.43
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.15
1.67

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(145g)
Tłuszcz (g)
8.53
12.37
Tłuszcze nasycone (g)
5.43
7.87
Tłuszcze nienasycone (g)
3.11
4.50
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.56
3.71
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.55
0.79
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
56.69
82.20

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(145g)
Witamina A (µg (mcg))
84.61
122.69
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.04
0.05
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.09
0.14
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.08
7.36
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.19
0.28
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.31
0.44
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
74.19
107.58
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.23
0.34
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.22
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.83
2.66
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
51.73
75.01
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
117.15
169.87
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(145g)
Sód (mg)
78.42
113.71
Potas (mg)
119.63
173.46
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
13.79
19.99
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
47.39
68.71
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
8.37
12.14
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.96
2.84
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.31
0.45
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.10
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty ze śliwkami 72
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tarty ze śliwkami

Koszt składników
36.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śliwki
600 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 600 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
85 g
1/2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 85 g
Mąka krupczatka
180 g
1 szklanka
3.20
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.58
Za 180 g
Cukier
65 g
1/3 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.16
Za 65 g
Cukier wanilinowy
16 g
1 opakowanie
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 16 g
Jajko
1 szt.
1 jajko rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Żółtko jajka
1 szt.
1 żółtko rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Sól
2 g
1/3 łyżeczki
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 2 g
Masło
100 g
1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Koszt składników
36.60