Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, czosnek
To będzie niezbędne
malakser

Przepis na tapenada z czarnych oliwek krok po kroku

W malakserze umieść oliwki, wlej oliwę i sok z cytryny.

Dodaj prażone na patelni orzechy włoskie

Dodaj czosnek i kapary.

Dopraw całość solą i pieprzem.

Rozdrobnij do powstania gładkiej masy.

Podawaj w małej miseczce.

Tapenada z czarnych oliwek podana w białej miseczce.
Tapenada z czarnych oliwek - cechy przepisu
Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:

Informacje dietetyczne - tapenada z czarnych oliwek

W skrócie
Kalorii w porcji
102 kcal
Wielkość
jednej porcji
45 g
Indeks glikemiczny
18

Wartości odżywcze tapenady z czarnych oliwek

na 100g gotowej potrawy

Tapenada z czarnych oliwek to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Pasta zawiera dużą ilość kwasów tłuszczowych nasyconych. Tapenadę warto podawać osobom na diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(45g)
Energia (kcal)
227.07
102.18
Białko (g)
2.47
1.11

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(45g)
Węglowodany (g)
6.26
2.82
Węglowodany przyswajalne (g)
4.13
1.86
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.13
0.96

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(45g)
Tłuszcz (g)
23.00
10.35
Tłuszcze nasycone (g)
4.19
1.89
Tłuszcze nienasycone (g)
18.80
8.46
Tłuszcze jednonasycone (g)
12.31
5.54
Tłuszcze wielonasycone (g)
6.49
2.92
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(45g)
Witamina A (µg (mcg))
11.96
5.38
Witamina B6 (mg)
0.07
0.03
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
2.88
1.30
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
2.40
1.08
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.04
0.02
Ryboflawina (mg)
0.03
0.01
Niacyna (mg)
0.22
0.10
Foliany (µg (mcg))
14.02
6.31
Beta karoten (µg (mcg))
139.50
62.77

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(45g)
Sód (mg)
735.00
330.75
Potas (mg)
62.07
27.93
Wapń (mg)
72.74
32.73
Fosfor (mg)
41.00
18.45
Magnez (mg)
23.63
10.63
Żelazo (mg)
4.65
2.09
Cynk (mg)
0.52
0.23
Miedź (mg)
0.38
0.17
Szacunkowy indeks glikemiczny tapenady z czarnych oliwek 18
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tapenadzie z czarnych oliwek

Lista alergenów dla tapenady z czarnych oliwek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Więcej informacji na temat tapenady z czarnych oliwek

Tapenada z czarnych oliwek to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do pieczywa dla całek rodziny. Najlepsza tapenada świetnie sprawdzi się jako sos do pieczonego mięsa. Pasta tapenade to tradycyjna potrawa pochodząca z kuchni francuskiej. Podawana jest bardzo często w restauracjach jako starter. Przepis na tapenadę z czarnych oliwek jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia pasty potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: oliwki czarne, oliwa z oliwek, orzechy włoskie, czosnek, sól, pieprz, sok z cytryny, kapary.

Jak zrobić tapenadę z czarnych oliwek? W malakserze umieść oliwki, wlej oliwę z oliwek i sok z cytryny. Dodaj prażone na patelni orzechy włoskie Dodaj czosnek i kapary. Dopraw całość solą i pieprzem. Rozdrobnij do powstania gładkiej masy. Podawaj w małej miseczce.

Oliwki czarne to właściwie owoce, które są źródłem dobrej jakości tłuszczów, korzystnie wpływających na nasz układ krwionośny. Zawierają także sporo witaminy E mającej działanie chroniące nasz przed wolnymi rodnikami. Orzechy włoskie są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Kwasy tłuszczowe omega 3 zawarte w orzechach mają dobry wpływ na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi. Pomagają też zapobiegać chorobom układu sercowo-naczyniowego. Orzechy włoskie zawierają spore ilości wapnia, potasu i magnezu. Magnez bierze udział w procesie skurczu mięśni, jest substratem dla wielu enzymów, dzięki czemu wpływa na nasz metabolizm, reguluje poziom cukru we krwi oraz zapobiega osteoporozie u dorosłych.

Podsumowując: smaczna pasta z orzechami włoskimi jest bardzo dobrym pomysłem na zdrowy dodatek do chleba. Tapenadę można przygotować z ulubionymi dodatkami. Tapenada jest świetnym dodatkiem do grzanek, naleśników czy pieczonego mięsa Pasta jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez kilka dni. Tapenadę przygotować można także z oliwek zielonych. Dobrej jakości oliwki powinny zawierać pestkę w środku.

Szacunkowy koszt przygotowania tapenady z czarnych oliwek

Koszt składników
45.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Oliwki czarne
300 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 300 g
Oliwa z oliwek
40 ml
4 łyżki stołowe
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.60
Za 40 ml
Orzechy włoskie
50 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
3.33
Za 50 g
Sok z cytryny
20 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 ml
Kapary
50 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 50 g
Koszt składników
45.50
ikona podziel się Przekaż dalej
Jak oceniasz przepis na tapenada z czarnych oliwek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,6% osób