Tamagoyaki

Opublikowano: 14.12.2021 r., 10:27 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Omlet tamagoyaki podany na ozdobnym talerzyku. Obok talerzyka leżą dwie pałeczki.
Tamagoyaki
Tamagoyaki to tradycyjny japoński omlet. Przygotowanie dania jest bardzo proste. Omlet podawać można jako śniadanie lub dodatek do sushi. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 15 min
Smażenie 20 min
1050 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Jajko (6 szt.)
  • Masło klarowane (100 g)
  • Szczypiorek - 1 pęczek (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sos sojowy, cukier, sos mirin
Sprzęt kuchenny
duża miska, mata do sushi, patelnia prostokątna

Przepis na tamagoyaki krok po kroku

Jajka wbij do miski, dodaj sos sojowy, sól, cukier i mirin. Ubij jajka.

Na patelni rozgrzej masło.

Wlej część masy i gdy się zetnie, zwiń szpatułką w rulon.

Dodaj masło, wlej koleiną porcję ciasta, zwiń tak aby pokryła poprzednią.

Powtarzaj czynność do skończenia całej masy.

Omlet umieść na bambusowej macie do sushi i uformuj delikatnie spłaszczony walec.

Pokrój omlet na 3-4 cm kawałki i posyp posiekanym szczypiorkiem.

Jak oceniasz przepis na tamagoyaki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,8% osób

Więcej informacji na temat tamagoyaki

Tamagoyaki jest tradycyjną japońską potrawą. Przygotowuje się ją na bazie jajek. Japoński omlet jest bardzo prosty w przygotowaniu. Przepis na tamagoyaki jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go usmażyć. Do zrobienia tamagoyaki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: jajka, masło, sos sojowy, mirin, sól, cukier, szczypior.

Jak zrobić japoński omlet? Jajka wbij do miski, dodaj sos sojowy, sól, cukier i mirin, ubij jajka. Na paleni rozgrzej masło. Wlej część masy i gdy się zetnie zwiń szpatułką w rulon. Dodaj masło wlej koleiną porcję ciasta, zwiń tak aby pokryła poprzednią. Powtarzaj czynność do skończenia całej masy. Omlet umieść na bambusowej macie do sushi i uformuj delikatnie spłaszczony walec. Pokrój omlet na 3-4 cm kawałki i posyp posiekanym szczypiorkiem.

Jajka służące do przygotowania omletu są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Witaminy z grupy B odpowiadają za metabolizm naszego organizmu, są także potrzebne do produkcji składników morfotycznych krwi oraz do detoksykacji organizmu z toksyn. Masło jest bardzo dobrym źródłem tłuszczu mlecznego, tłuszcz mleczny jest zemulgowaną formą kwasów tłuszczowych, które są wchłaniane bezpośrednio do krwi bez potrzeby trawienia przez żółć. Sos sojowy jest bardzo dobrym źródłem witamin z grupy B. Produkuje się go z fermentowanych ziaren soi. Może zastępować sól w potrawach.

Podsumowując omlet tamagoyaki podawać można na śniadanie dla całej rodziny. Omlet nieco różni się od tradycyjnego francuskiego omletu. W Japonii stanowi dodatek do sushi. Przygotowywać go można z różnymi dodatkami takimi jak suszone płatki chilli, natka pietruszki, szczypior. Omlet najlepiej przygotowywać na prostokątnej patelni, aby nadać mu pożądany kształt.

Alergeny w tamagoyaki

Lista alergenów dla tamagoyaki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

W przepisie na tamagoyaki nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • sos mirin
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze tamagoyaki

na 100g gotowej potrawy

Tamagoyaki to danie zawierające dużą ilość białka. Zawiera także dużą ilość witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Tamagoyaki jest daniem nisko kalorycznym i spożywać je mogą osoby na diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
300.20
1050.68
Białko (g)
9.22
32.28

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
0.80
2.80
Węglowodany przyswajalne (g)
0.64
2.23
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.16
0.57

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
28.61
100.13
Tłuszcze nasycone (g)
17.42
60.95
Tłuszcze nienasycone (g)
11.19
39.18
Tłuszcze jednonasycone (g)
8.94
31.28
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.26
7.90
Cholesterol (mg)
332.09
1162.30

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A (µg (mcg))
311.61
1090.63
Witamina B6 (mg)
0.13
0.46
Witamina B12 (µg (mcg))
0.64
2.24
Witamina C (mg)
3.79
13.26
Witamina D (µg (mcg))
1.43
5.02
Witamina E (mg)
1.36
4.77
Retinol (µg (mcg))
293.91
1028.70
Tiamina (mg)
0.03
0.12
Ryboflawina (mg)
0.34
1.19
Niacyna (mg)
0.10
0.35
Foliany (µg (mcg))
40.57
141.98
Beta karoten (µg (mcg))
212.17
742.61

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
102.50
358.75
Potas (mg)
119.39
417.87
Wapń (mg)
47.04
164.65
Fosfor (mg)
146.48
512.67
Magnez (mg)
11.35
39.72
Żelazo (mg)
1.36
4.76
Cynk (mg)
0.96
3.37
Miedź (mg)
0.06
0.21
Szacunkowy indeks glikemiczny tamagoyaki 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tamagoyaki

Koszt składników
19.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Masło klarowane
100 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.40
Za 100 g
Szczypiorek
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Koszt składników
19.00