Tamagoyaki
- Jajko (6 szt.)
- Masło klarowane (100 g)
- Szczypiorek 1 pęczek (30 g)
Przepis na tamagoyaki krok po kroku
Jajka wbij do miski, dodaj sos sojowy, sól, cukier i mirin. Ubij jajka.
Na patelni rozgrzej masło.
Wlej część masy i gdy się zetnie, zwiń szpatułką w rulon.
Dodaj masło, wlej koleiną porcję ciasta, zwiń tak aby pokryła poprzednią.
Powtarzaj czynność do skończenia całej masy.
Omlet umieść na bambusowej macie do sushi i uformuj delikatnie spłaszczony walec.
Pokrój omlet na 3-4 cm kawałki i posyp posiekanym szczypiorkiem.
-
Pasta jajeczna
-
Jajka na twardo
-
Jajko w koszulce
-
Placuszki twarogowe
-
Sałatka z brokułem
-
Chleb w jajku
-
Jajecznica z kurkami
-
Jajko sadzone
-
Sałatka z brokułami i jajkiem
-
Jajka po wiedeńsku
-
Omlet cesarski
-
Bananowe pancakes
-
Jak zrobić pancake
-
Omlet z płatkami owsianymi
-
Jajecznica z pieczarkami
-
Banan w cieście
-
Jajecznica z pomidorami
-
Placuszki na maślance
-
Śniadanie z jajkiem
Więcej informacji na temat tamagoyaki
Tamagoyaki jest tradycyjną japońską potrawą. Przygotowuje się ją na bazie jajek. Japoński omlet jest bardzo prosty w przygotowaniu. Przepis na tamagoyaki jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go usmażyć. Do zrobienia tamagoyaki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: jajka, masło, sos sojowy, mirin, sól, cukier, szczypior.
Jak zrobić japoński omlet? Jajka wbij do miski, dodaj sos sojowy, sól, cukier i mirin, ubij jajka. Na paleni rozgrzej masło. Wlej część masy i gdy się zetnie zwiń szpatułką w rulon. Dodaj masło wlej koleiną porcję ciasta, zwiń tak aby pokryła poprzednią. Powtarzaj czynność do skończenia całej masy. Omlet umieść na bambusowej macie do sushi i uformuj delikatnie spłaszczony walec. Pokrój omlet na 3-4 cm kawałki i posyp posiekanym szczypiorkiem.
Jajka służące do przygotowania omletu są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Witaminy z grupy B odpowiadają za metabolizm naszego organizmu, są także potrzebne do produkcji składników morfotycznych krwi oraz do detoksykacji organizmu z toksyn. Masło jest bardzo dobrym źródłem tłuszczu mlecznego, tłuszcz mleczny jest zemulgowaną formą kwasów tłuszczowych, które są wchłaniane bezpośrednio do krwi bez potrzeby trawienia przez żółć. Sos sojowy jest bardzo dobrym źródłem witamin z grupy B. Produkuje się go z fermentowanych ziaren soi. Może zastępować sól w potrawach.
Podsumowując omlet tamagoyaki podawać można na śniadanie dla całej rodziny. Omlet nieco różni się od tradycyjnego francuskiego omletu. W Japonii stanowi dodatek do sushi. Przygotowywać go można z różnymi dodatkami takimi jak suszone płatki chilli, natka pietruszki, szczypior. Omlet najlepiej przygotowywać na prostokątnej patelni, aby nadać mu pożądany kształt.
Alergeny w tamagoyaki
Lista alergenów dla tamagoyaki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
W przepisie na tamagoyaki nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- sos mirin
Wartości odżywcze tamagoyaki
Tamagoyaki to danie zawierające dużą ilość białka. Zawiera także dużą ilość witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Tamagoyaki jest daniem nisko kalorycznym i spożywać je mogą osoby na diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(350g)
Węglowodany
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy
(350g)
Składniki mineralne
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.