Taco

Opublikowano: 04.10.2021 r., 12:39 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Taco na drewnianej desce.
Taco
Taco to tradycyjne danie kuchni meksykańskiej łączące w sobie soczystą wołowinę i kukurydziane tortille. Możesz je przygotować na kolację ze znajomymi lub podać na obiad.
Przygotowanie 20 min
Czas duszenia 30 min
474 kcal
Kcal w porcji
325 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Mięso mielone wołowe (400 g)
  • Sałata lodowa (100 g)
  • Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
  • Pomidor - 1 duża sztuka (200 g)
  • Papryka czerwona - 1 duża sztuka (200 g)
  • Mąka kukurydziana (100 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kumin, papryka ostra, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na taco krok po kroku

Cebulę obierz z łupiny i pokrój w drobną kostkę.

Wlej na patelnię olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj do niej mięso mielone i usmaż, dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryka oraz kuminem.

Przygotuj ciasto na tortille. Do miski wsyp mąkę kukurydzianą oraz pszenną i pół łyżeczki soli, zalej 170 mililitrami wrzącej wody i wymieszaj łyżką ciasto. Zagnieć, aż uzyskasz jednolitą masę. Odstaw na 30 minut do lodówki. Podziel na mniejsze kawałki i rozwałkuj. Piecz na rozgrzanej patelni, aż będą rumiane.

Paprykę i pomidora pokrój w drobną kostkę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą i pieprzem, dodaj łyżkę oliwy i wymieszaj.

Tortille złóż w pół połóż na jej spodzie liść sałaty lodowej, następnie usmażone mięso, dodaj ketchup i majonez i na wierzch połóż pokrojone pomidory z papryką.

Jak oceniasz przepis na taco
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,6% osób

Więcej informacji na temat taco

Taco to tradycyjna meksykańska potrwa. Połączenie smażonego mięsa wołowego i tortilli kukurydzianych to doskonały pomysł na pyszne danie obiadowe lub przystawka na kolację ze znajomymi. Przepis na taco jest stosunkowo łatwy do przygotowania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go wykonać. Do przygotowania taco potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mielone mięso wieprzowe, cebula, czosnek, pomidor, papryka czerwona, sałata lodowa, mąka pszenna, mąka kukurydziana, sól, pieprz, kumin, papryka słodka, papryka ostra oraz oliwa z oliwek i olej rzepakowy.

Jak zrobić taco? Cebulę obierz z łupiny i pokrój w drobną kostkę. Wlej na patelnię olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj do niej mięso mielone i usmaż, dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryka oraz kuminem. Przygotuj ciasto na tortille. Do miski wsyp mąkę kukurydzianą oraz pszenną i pół łyżeczki soli, zalej 170 mililitrami wrzącej wody i wymieszaj łyżką ciasto. Zagnieć aż uzyskasz jednolitą masę. Odstaw na 30 minut do lodówki. Podziel na mniejsze kawałki i rozwałkuj. Piecz na rozgrzanej patelni aż będą rumiane. Paprykę i pomidora pokrój w drobną kostkę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą i pieprzem, dodaj łyżkę oliwy i wymieszaj. Tortille złóż w pół połóż na jej spodzie liść sałaty lodowej, następnie usmażone mięso, dodaj ketchup i majonez i na wierzch połóż pokrojone pomidory z papryką.

Papryka czerwona zawiera duże ilości witaminy C, biorącej udział w syntezie kolagenu oraz wzmacniającej naszą odporność. Papryka jest również bogatym źródłem beta-karotenu i likopenu. Likopen jest naturalnym przeciwutleniaczem, który zawierają także pomidory. Papryka jest warzywem z niską zawartością kalorii i dużą ilością błonnika, dlatego idealnie sprawdza się na dietach redukcyjnych, daje uczucie sytości na długo oraz reguluje pracę jelit.

Podsumowując sprawdzony przepis na szybkie i tanie danie przygotujesz z kurczakiem. Pyszne tradycyjne i domowe danie meksykańskie z mięsem mielonym najlepiej wołowym idealnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Prosty przepis na łatwe danie świetnie sprawdzi się jako przekąska dla gości.

Alergeny w taco

Lista alergenów dla taco przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze taco

na 100g gotowej potrawy

Tacos to dobre źródło łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Wołowina zawiera także spore ilości żelaza. Danie może być świetną alternatywą dla dań typu fast food.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(325g)
Energia (kcal)
145.92
474.25
Białko (g)
7.47
24.28

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(325g)
Węglowodany (g)
15.01
48.77
Węglowodany przyswajalne (g)
13.81
44.90
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.19
3.88
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(325g)
Tłuszcz (g)
6.23
20.25
Tłuszcze nasycone (g)
3.41
11.09
Tłuszcze nienasycone (g)
2.82
9.16
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.62
8.51
Brak danych dla: mąka kukurydziana, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.20
0.66
Brak danych dla: mąka kukurydziana, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
21.85
71.00
Brak danych dla: mąka kukurydziana, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(325g)
Witamina A (µg (mcg))
33.77
109.75
Brak danych dla: mąka kukurydziana, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.20
0.64
Witamina B12 (µg (mcg))
0.66
2.15
Brak danych dla: mąka kukurydziana, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
23.11
75.10
Brak danych dla: mąka kukurydziana, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.03
0.10
Brak danych dla: mąka kukurydziana, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.40
1.29
Brak danych dla: mąka kukurydziana, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
1.23
4.00
Brak danych dla: mąka kukurydziana, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.16
0.52
Ryboflawina (mg)
0.13
0.42
Niacyna (mg)
2.54
8.27
Foliany (µg (mcg))
39.77
129.25
Beta karoten (µg (mcg))
342.08
1111.75
Brak danych dla: mąka kukurydziana, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(325g)
Sód (mg)
23.31
75.75
Potas (mg)
207.38
674.00
Wapń (mg)
14.23
46.25
Fosfor (mg)
79.54
258.50
Magnez (mg)
15.92
51.75
Żelazo (mg)
1.55
5.03
Cynk (mg)
1.53
4.98
Miedź (mg)
0.06
0.20
Szacunkowy indeks glikemiczny taco 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania taco

Koszt składników
34.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wołowe
400 g
11.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
11.00
Za 400 g
Sałata lodowa
100 g
5.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 100 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Pomidor
200 g
1 duża sztuka
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 200 g
Papryka czerwona
200 g
1 duża sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 200 g
Mąka kukurydziana
100 g
3.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 100 g
Mąka pszenna typ 500
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Koszt składników
34.00