Szynka w galarecie z jajkiem

Opublikowano: 06.10.2021 r., 7:43 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Przystawka: szynka, galareta, jajko
Szynka w galarecie z jajkiem
Szynka w galarecie z jajkiem to świetna propozycja na święta. Delikatna szynka z kremowym serkiem i odrobiną ostrego chrzanu idealnie komponuje się z pieczywem.
Przygotowanie 30 min
211 kcal
Kcal w porcji
140 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Szynka kanapkowa (400 g)
  • Jajko (5 szt.)
  • Żelatyna (40 g)
  • Serek śmietankowy - 1 opakowanie (200 g)
  • Chrzan (50 g)
  • Bulion warzywny - 2 szklanki (500 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
czajnik, miska

Przepis na szynka w galarecie z jajkiem krok po kroku

Na początek ugotuj jajka na twardo wystudź i obierz ze skorupki, pokrój na ćwiartki.

Serek śmietankowy wymieszaj z chrzanem, dopraw solą i pieprzem. Każdy plaster szynki posmaruj serkiem połóż na nim ćwiartkę jajka i zwiń w rulon.

Plastry szynki ułóż na półmisku.

Bulion zagotuj w garnku zdejmij z ognia i wsyp żelatynę wymieszaj dokładnie, mieszaj żelatyna całkowicie się rozpuści.

Zalej plastry szynki wystudzoną żelatyna z bulionem i wstaw do lodówki na 4-5 godzin.

Jak oceniasz przepis na szynka w galarecie z jajkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,9% osób

Więcej informacji na temat szynki w galarecie z jajkiem

Szynka w galarecie z jajkiem to doskonała propozycja na pyszną przekąskę podczas świątecznych imprez w gronie rodziny. Przepis na szynkę w galarecie z jajkiem jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego ale go przygotować. Do przygotowania szynki w galarecie potrzebne ci będą następujące produkty spożywcze: szynka wędzona w plastrach, jajka, serek śmietankowy, chrzan, żelatyna, bulion warzywny.

Jak zrobić szynkę w galarecie z jajkiem? Na początek ugotuj jajka na twardo wystudź i obierz ze skorupki, pokrój na ćwiartki. Serek śmietankowy wymieszaj z chrzanem, dopraw solą i pieprzem. Każdy plaster szynki posmaruj serkiem połóż na nim ćwiartkę jajka i zwiń w rulon. Plastry szynki ułóż na półmisku. Bulion zagotuj w garnku zdejmij z ognia i wsyp żelatynę wymieszaj dokładnie, mieszaj żelatyna całkowicie się rozpuści. Zalej plastry szynki wystudzoną żelatyna z bulionem i wstaw do lodówki na 4-5 godzin. Szynkę podawaj na zimno.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Szynka wieprzowa jest źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Mięso wieprzowe zawiera także całkiem pokaźne ilości żelaza i witamin z grupy B. Żelazo odpowiada przede wszystkim za prawidłowy transport tlenu do komórek naszego ciała. Pamiętaj aby wybrać wędlinę z dobrym składem, bez dodatku substancji konserwujących, prawdziwie wędzoną i z dobrego gatunkowo mięsa.

Podsumowując pomysł na roladki z jajkiem to pyszne danie idealne na imprezę. Przystawka to także dobre śniadanie lub pomysł na leniwą kolację. Jeśli nie chcesz używać żelatyny możesz zamienić ją na agar, jest to naturalny środek żelujący produkowany na bazie alg, jest więc wegański i nie zawiera składników pochodzenia zwierzęcego, jednak jego cena jest znacznie wyższa.

Alergeny w szynce w galarecie z jajkiem

Lista alergenów dla szynki w galarecie z jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • serek śmietankowy
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze szynki w galarecie z jajkiem

na 100g gotowej potrawy

Szynka w galarecie z jajkiem to niskokaloryczna przekąska. Zawiera sporą ilość białka zwierzęcego o którego odpowiednią podaż powinniśmy dbać. Jajko zawiera wiele cennych witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kcal)
151.42
211.98
Białko (g)
10.24
14.33

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(140g)
Węglowodany (g)
1.82
2.55
Węglowodany przyswajalne (g)
1.71
2.39
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.11
0.16

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tłuszcz (g)
11.39
15.95
Tłuszcze nasycone (g)
5.79
8.11
Tłuszcze nienasycone (g)
5.60
7.84
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.41
6.18
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.19
1.66
Cholesterol (mg)
101.23
141.72

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(140g)
Witamina A (µg (mcg))
75.36
105.50
Witamina B6 (mg)
0.11
0.16
Witamina B12 (µg (mcg))
0.48
0.67
Witamina C (mg)
0.99
1.38
Witamina D (µg (mcg))
0.63
0.89
Witamina E (mg)
0.27
0.38
Retinol (µg (mcg))
70.99
99.39
Tiamina (mg)
0.21
0.30
Ryboflawina (mg)
0.18
0.25
Niacyna (mg)
1.33
1.87
Foliany (µg (mcg))
13.50
18.90
Beta karoten (µg (mcg))
40.51
56.72

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(140g)
Sód (mg)
545.45
763.64
Potas (mg)
141.43
198.00
Wapń (mg)
27.37
38.32
Fosfor (mg)
95.60
133.85
Magnez (mg)
9.30
13.03
Żelazo (mg)
0.76
1.07
Cynk (mg)
0.87
1.22
Miedź (mg)
0.10
0.14
Szacunkowy indeks glikemiczny szynki w galarecie z jajkiem 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szynki w galarecie z jajkiem

Koszt składników
54.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szynka kanapkowa
400 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 4
20.00
Za 400 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Żelatyna
40 g
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 2
5.00
Za 40 g
Serek śmietankowy
200 g
1 opakowanie
2.40
Za 135,0 g
Liczba opakowań 2
3.56
Za 200 g
Chrzan
50 g
3.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 50 g
Bulion warzywny
500 ml
2 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Koszt składników
54.30