Szynka w galarecie z jajkiem
- Szynka kanapkowa (400 g)
- Jajko (5 szt.)
- Żelatyna (40 g)
- Serek śmietankowy - 1 opakowanie (200 g)
- Chrzan (50 g)
- Bulion warzywny - 2 szklanki (500 ml)
Przepis na szynka w galarecie z jajkiem krok po kroku
Na początek ugotuj jajka na twardo wystudź i obierz ze skorupki, pokrój na ćwiartki.
Serek śmietankowy wymieszaj z chrzanem, dopraw solą i pieprzem. Każdy plaster szynki posmaruj serkiem połóż na nim ćwiartkę jajka i zwiń w rulon.
Plastry szynki ułóż na półmisku.
Bulion zagotuj w garnku zdejmij z ognia i wsyp żelatynę wymieszaj dokładnie, mieszaj żelatyna całkowicie się rozpuści.
Zalej plastry szynki wystudzoną żelatyna z bulionem i wstaw do lodówki na 4-5 godzin.
-
Karp w galarecie
-
Galareta wieprzowa
-
Galareta z kurczaka
-
Galaretka wieprzowa
-
Galareta drobiowa
-
Ryba w galarecie
-
Zimne nóżki w galarecie
-
Ryba faszerowana
-
Schab w galarecie
-
Szynka w galarecie
-
Łosoś w galarecie
-
Galaretki z golonki
-
Galareta z golonki
-
Pstrąg w galarecie
-
Galat
-
Galareta z nóżek
-
Ozorki w galarecie
-
Dorsz w galarecie
-
Galart
Więcej informacji na temat szynki w galarecie z jajkiem
Szynka w galarecie z jajkiem to doskonała propozycja na pyszną przekąskę podczas świątecznych imprez w gronie rodziny. Przepis na szynkę w galarecie z jajkiem jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego ale go przygotować. Do przygotowania szynki w galarecie potrzebne ci będą następujące produkty spożywcze: szynka wędzona w plastrach, jajka, serek śmietankowy, chrzan, żelatyna, bulion warzywny.
Jak zrobić szynkę w galarecie z jajkiem? Na początek ugotuj jajka na twardo wystudź i obierz ze skorupki, pokrój na ćwiartki. Serek śmietankowy wymieszaj z chrzanem, dopraw solą i pieprzem. Każdy plaster szynki posmaruj serkiem połóż na nim ćwiartkę jajka i zwiń w rulon. Plastry szynki ułóż na półmisku. Bulion zagotuj w garnku zdejmij z ognia i wsyp żelatynę wymieszaj dokładnie, mieszaj żelatyna całkowicie się rozpuści. Zalej plastry szynki wystudzoną żelatyna z bulionem i wstaw do lodówki na 4-5 godzin. Szynkę podawaj na zimno.
Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Szynka wieprzowa jest źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Mięso wieprzowe zawiera także całkiem pokaźne ilości żelaza i witamin z grupy B. Żelazo odpowiada przede wszystkim za prawidłowy transport tlenu do komórek naszego ciała. Pamiętaj aby wybrać wędlinę z dobrym składem, bez dodatku substancji konserwujących, prawdziwie wędzoną i z dobrego gatunkowo mięsa.
Podsumowując pomysł na roladki z jajkiem to pyszne danie idealne na imprezę. Przystawka to także dobre śniadanie lub pomysł na leniwą kolację. Jeśli nie chcesz używać żelatyny możesz zamienić ją na agar, jest to naturalny środek żelujący produkowany na bazie alg, jest więc wegański i nie zawiera składników pochodzenia zwierzęcego, jednak jego cena jest znacznie wyższa.
Alergeny w szynce w galarecie z jajkiem
Lista alergenów dla szynki w galarecie z jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- serek śmietankowy
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze szynki w galarecie z jajkiem
Szynka w galarecie z jajkiem to niskokaloryczna przekąska. Zawiera sporą ilość białka zwierzęcego o którego odpowiednią podaż powinniśmy dbać. Jajko zawiera wiele cennych witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
Energia i białka
(140g)
Węglowodany
(140g)
Tłuszcze
(140g)
Witaminy
(140g)
Składniki mineralne
(140g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.